Societat

Complex imponent, a Sant Julià de Ramis

L’antiga fortalesa militar conté, ara, un hotel, un museu d’art i joies, un heliport i dos restaurants

Ha suposat una inversió de 14 milions d’euros

La passió pel tre­ball minuciós i ele­gant de les pedres pre­ci­o­ses és el fil con­duc­tor que carac­te­ritza una gran part de les ins­tal·laci­ons de la For­ta­lesa de Sant Julià de Ramis, situ­ada a la mun­ta­nya dels Sants Met­ges. Després de vuit anys d’obres, aquest antic cas­tell fortí s’ha recon­ver­tit en un espec­ta­cu­lar com­plex, que conté dos res­tau­rants, un hotel de cinc estre­lles, un museu dedi­cat a l’art i a la joie­ria, una àmplia cúpula per a la cele­bració d’esde­ve­ni­ments cor­po­ra­tius i soci­als, sales d’expo­si­ci­ons per­ma­nents i altres de tem­po­rals, un heli­port i estu­dis per tal que els artis­tes puguin tre­ba­llar en les seves cre­a­ci­ons. El pro­jecte és impul­sat per D’Or Joiers, un negoci fami­liar amb 60 anys d’història. L’empresa, que ja enllaça tres gene­ra­ci­ons, la for­men gemmòlegs, joiers i dis­se­nya­dors, amants de les peces arte­sa­nals, de la cul­tura i la pin­tura. Segons explica la direc­tora de comu­ni­cació de la For­ta­lesa, Neus Vila, està pre­vist que les ins­tal·laci­ons s’inau­gu­rin al juny, molt pro­ba­ble­ment abans de la fes­ti­vi­tat de Sant Joan.

Aquesta nova ini­ci­a­tiva, de gestió pri­vada i empre­sa­rial, ha supo­sat una inversió d’entre 13 i 14 mili­ons d’euros. Un dels pun­tals que hi ha a l’inte­rior del remo­de­lat cas­tell és el D’Or Museum. El pre­si­dent de D’Or Joiers, Ramon López Vergé, va deta­llar en una con­vo­catòria de premsa que es va fer ahir que aquest espai pretén home­nat­jar les joies i els artis­tes que les tre­ba­llen. L’acte també va ser pre­si­dit per l’arqui­tecte Josep Fuses; el direc­tor gene­ral de la For­ta­lesa, Cris­tian Vallés López, i el reco­ne­gut cui­ner Jordi Cruz, que és el direc­tor gas­tronòmic exe­cu­tiu del com­plex. Josep Fuses va qua­li­fi­car tant “d’atípic” com de “fas­ci­nant” l’encàrrec que va rebre de refor­mu­lar l’emblemàtica for­ti­fi­cació. “Hem inten­tat res­pec­tar al màxim l’obra ja exis­tent, el cos ori­gi­nal. I pel que fa a les noves cons­truc­ci­ons, les hem mirat d’inte­grar al pai­satge uti­lit­zant, per exem­ple, cober­tes vege­tals”, va mani­fes­tar.

Hi ha 5.898 m² dedi­cats al museu i 2.839 a l’hotel. La seva arqui­tec­tura es pro­jecta a par­tir del caràcter mili­tar i tàctic de les velles ins­tal·laci­ons, i amb pre­do­mini de mate­ri­als com la pedra, el for­migó i el ferro rove­llat. Unit, a més, per un entra­mat d’estrets pas­sa­dis­sos que relli­guen les dife­rents dependències per dins la mun­ta­nya.

Hotel de 15 habi­ta­ci­ons

Jordi Cruz, amb tres estre­lles Mic­he­lin i mem­bre del jurat del pro­grama de tele­visió Mas­terC­hef, és el direc­tor gas­tronòmic dels dos res­tau­rants de la For­ta­lesa. Cruz va remar­car que en el res­tau­rant situat al cos­tat de la cúpula s’hi farà prin­ci­pal­ment “una cuina tra­di­ci­o­nal cata­lana, pen­sada per a tot­hom i molt giro­nina”. En l’esde­ve­ni­ment d’ahir, de fet, es va començar a obrir boca amb dife­rents tas­tets, dels quals va des­ta­car una bola ser­vida calenta i amb un gust molt simi­lar als xui­xos. D’Or Museum dis­po­sarà d’aquest ser­vei de res­tau­rant cafe­te­ria, on s’ofe­rirà un menú diari d’uns quinze euros.

A banda, dins del Sants Met­ges Hotel hi ha el res­tau­rant A Tempo, amb capa­ci­tat per a entre 40 i 50 per­so­nes. Cruz va avançar que aquí hi haurà menú únic, “amb una cuina més arris­cada, nova i sin­gu­lar”. La intenció és que la figura del cam­brer es fusi­oni amb la del cui­ner, que ela­bo­rarà més d’un 80% dels plats davant dels cli­ents. L’hotel és a la part més alta, amb una vista panoràmica de 360 graus. Consta de sala de reu­ni­ons, pis­cina, espai well­ness, garatge pri­vat i quinze habi­ta­ci­ons amb noms de gem­mes: deu habi­ta­ci­ons dobles de 44 m² i cinc dúplexs, de 52 m². El preu oscil·la entre els 300 i els 400 euros la nit, amb esmor­zar gur­met.

L’equip direc­tiu indica que les ins­tal·laci­ons reu­nei­xen “unes con­di­ci­ons idònies” per pro­gra­mar-hi i fer-hi actes cor­po­ra­tius, con­gres­sos, con­ven­ci­ons, jor­na­des, sopars de gala, reu­ni­ons, pre­sen­ta­ci­ons de pro­duc­tes, així com casa­ments. Entre els dife­rents espais, un dels més sor­pre­nents és la cúpula: una sala d’actes diàfana, de forma ova­lada, amb capa­ci­tat per a unes 300 o 400 per­so­nes i un ori­gi­nal sos­tre fet amb mate­ri­als natu­rals. Un nou pro­jecte que, en defi­ni­tiva, la direcció vol que esti­gui mar­cat per tres valors: “l’hos­pi­ta­li­tat, l’excel·lència i la passió”.

Hem intentat respectar al màxim l’obra ja existent, el seu cos original
Josep Fuses
arquitectE DEL DESPATX FUSES-VIADER ARQUITECTES
En diversos espais del museu, homenatgem les joies i els artistes que les treballen
Ramon López Vergé
president de l’empresa d’or joiers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.