Els professors de l’IES El Palau reclamen un front comú contra la seva “criminalització”
Afirmen que són víctimes d’una campanya que busca desacreditar el model d’escola catalana
Alerten que se’ls vol convertir “en símbol d’un suposat trencament de la convivència a Catalunya”
El professorat de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca ha reclamat a la ciutadania que “alci la veu contra la pressió i la criminalització” dels seus companys denunciats per Fiscalia per un presumpte delicte d’odi. Els signants, que agraeixen totes les mostres de suport rebudes fins ara, subratllen “que aquest procediment ens afecta a tots”.
En un comunicat aprovat a l’assemblea de professorat celebrada ahir dilluns, els docents del centre asseguren sentir-se “víctimes” d’una campanya “que pretén desacreditar el model educatiu públic català”. En aquest sentit, denuncien que, a banda de voler atemorir tota la comunitat educativa, aquesta operació “cerca convertir-los en símbol d’un suposat trencament de la convivència a Catalunya”.
És per això que demanen un rebuig clar i unànime envers la judicialització del problema i un front comú per “reclamar a les nostres institucions educatives i polítiques la protecció del nostre professorat” i per frenar l’ofensiva contra l’escola catalana.
Els signants destaquen que inicialment tant professors com alumnes van guardar silenci “prioritzant la dinàmica educativa per damunt de la defensa envers les crítiques i l’hostilitat rebudes”. Però el fet que la denuncia es fes pública el passat 24 d’abril els ha obligat a dir la seva “tot mantenint sempre la intimitat i el respecte d’uns i altres”. “Tenim dret i esdevé urgent defensar-nos de les crítiques injustificades, del qüestionament de la nostra professionalitat i de l’atribució de delictes que no s’han comès”, assenyalen.
El comunicat denuncia, a més, que el reportatge publicat pel diari El Mundo el passat 29 d’abril on apareixien els noms i cognoms i les fotografies dels nous professors encausats, va tenir ressò en alguns mitjans de comunicació “en clau d’escarni i d’instrumentalització política” i danya tota la comunitat educativa. Segons els signats, aquesta publicació no només assenyala el professorat presumptament implicat, sinó també els alumnes que s’hi citen. “ Aquella malintencionada divulgació ha desatès tota ètica, en no respectar la presumpció d’innocència i limitar-se a una reproducció mecànica de la denúncia”, afegeixen.
Els professors lamenten que, tot i els esforços del centre per resoldre la qüestió internament activant tots els mecanismes necessaris i després que els professors denunciats fossin citats a declarar, finalment s’iniciés “un procediment judicial tan desorbitat com inadequat”.
Sobre els fets denunciats, recorden que els incidents de l’1-O “van donar la volta al món i van colpir el país” i que el retorn a les aules l’endemà no va ser “convencional”. Això no obstant, asseguren que els debats sorgits a les aules sobre la situació es van fer partint dels valors que promou i reivindica l’escola pública catalana i que l’INS El Palau sempre ha fet seus: respecte, empatia, diversitat i esperit crític. És per això que neguen les expressions que s’atribueixen a la denúncia a alguns docents del centre. “No són certes i tergiversen les diverses intervencions a les classes”, assevera el comunicat.