Societat

Una vila catalana tocant el Canigó

Declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, Vilafranca de Conflent és un espai de calma, un plaer per als visitants

Vilafranca de Conflent és una vila catalana en territori de l’Estat francès. Des que el 1092 la va fundar el comte Guillem Ramon I de Cerdanya, a l’aiguabarreig de tres rius, en un indret on la vall del Tet es comprimeix entre dues abruptes parets de pedra, cosa que feia que l’únic camí per arribar a l’Alt Conflent i la Cerdanya fos el carrer principal que passa pel centre de la vila, ha exercit com a plaça forta al mig de la muntanya. Murallada, assetjada, destruïda i reconstruïda, la complicada relació entre Catalunya i l’Estat francès li ha marcat la història i la morfologia amb baluards i torres com la del Diable. No deixa de ser significatiu que els principals accessos al recinte fortificat es coneguin com a porta d’Espanya o la porta de França. Si entrem per la primera, a l’esquerra, ens trobarem el bastió del rei i, a la dreta, el de la reina, i ens endinsarem en un espai aturat en el temps ordenat en dos carrers principals: Sant Joan i Sant Jaume. Pel camí podem trobar cases distingides com el casal dels Llar, can Pasqual, can Descatllar o can Marc, que estructuren un clos que convergeix a la plaça de l’Església, on també hi ha l’ajuntament i l’antiga casa del veguer. Són edificis singulars, el primer romànic i el segon construït amb marbre rosa i dominat per la torre de la Vegueria, del segle XIII. Abans d’arribar-hi, girant a la dreta, hi ha el pont de Sant Pere, a partir del qual podríem iniciar l’ascens al fort Libèria –una escala subterrània de mil escalons l’uneix amb la vila–. El fort és obra de l’enginyer Vauban, que, al segle XVII, va ser l’artífex de la segona tongada de muralles i va donar al poble l’actual personalitat. Vilafranca de Conflent, que abans de l’annexió a França va ser cap de comarca i ha anat perdent comerç i habitants, és avui un magnífic centre per gaudir de la vida sense presses. És molt recomanable resseguir el camí de ronda, però també descobrir l’amabilitat d’aquesta vila plena d’artesans i bona gastronomia des d’on podem visitar les coves de les Grans Canaletes, conegudes com el Versalles subterrani, o fer excursions al massís i el monestir del Canigó o al parc natural dels Pirineus catalans.

El Tren Groc

Anar en un vagó descobert en ple estiu és una de les propostes que ens ofereix el Tren Groc, la línia més emblemàtica de la Catalunya del Nord, que enllaça Vilafranca de Conflent amb la Tor de Querol. És un tren de via estreta que es va construir per apropar l’Alta Cerdanya a la capital de la Catalunya del Nord a través del coll de la Perxa. Els primers 28 km s’estenen a través del Conflent, on supera un desnivell de 1.100 metres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra