Cotxe!, cotxe!

El CEIP El Sarraí de Bellmunt no disposa d'un pati en condicions al centre. Mentre esperen solucions, que no arriben, l'hora d'esbarjo es fa al mig del carrer, que s'ha de tallar al trànsit

Toquen les onze del migdia i a diferència d'altres escolars, la vintena d'alumnes del CEIP El Sarraí, de Bellmunt del Priorat, surten al carrer per fer-hi la mitja hora d'esbarjo. Abans, però, es col·loquen dues tanques a l'entrada del passeig del Priorat, a on a més de l'escola hi ha, en primer terme, el consultori mèdic i gairebé davant per davant del centre educatiu, la casa consistorial. El vial serveix d'accés als veïns, ja que dóna a la bifurcació de dos carrers sense sortida per als vehicles, amb accés salvant-hi les escales, a un tercer, el carrer de l'Església. D'aquesta manera, els alumnes més grans poden jugar a pilota i els més petits, realitzen jocs dins una àrea d'esbarjo municipal que queda davant per davant de l'escola i que es va habilitar amb baranes i una porteta per preservar l'activitat lúdica dels escolars. Amb tot, quan hi ha algun veí que vol accedir al carrer, són els mateixos infants que juguen al vial, els que els retiren les tanques. Abans algú alerta: «Cotxe!, cotxe!»

«Durant aquesta mitja hora, no podem estar tranquils, mai», assegura l'Encarnació Vilalta, directora del centre, que des que va arribar a l'escola, fa set anys, diu que la problemàtica ha estat la mateixa.

Els veïns en són conscients, però tot i la restricció hi accedeixen a l'hora del pati. Com a mesura preventiva, també es van posar senyals de prohibició d'aparcament en aquesta curta franja horària, perquè els cotxes no estacionessin davant la porteta lateral d'accés a l'escola, per on surten els més petits. I durant un temps, els turistes que arribaven al municipi a visitar les mines, feien cap al restaurant situat uns metres més amunt de l'escola i que ara està tancat. Segons l'Encarnació, també suposava un inconvenient, «tot plegat és pal de paller», diu.

Per la seva banda, l'alcaldessa del municipi, Maria Secall, afirma que des de l'Ajuntament es fa tot el possible, però que les solucions no arriben. «Bellmunt està situat dalt d'un turó i no es disposa de terrenys per a construir-hi una escola nova.»

El CEIP El Sarraí pertany a la ZER Baix Priorat, que agrupa els municipis del Masroig, Porrera i Bellmunt. L'edifici d'aquest centre d'educació infantil i primària, és molt antic i tot i que disposa d'un pati exterior, situat a la part posterior, «és impracticable per a la realització de qualsevol tipus d'activitat», assegura la directora. Per accedir-hi s'ha de superar un important desnivell i l'espai més espaiós, completament ple d'herbes està integrat per un marge.

Pati enjardinat

L'Encarnació explica que anys endarrere s'havia netejat la vegetació que creix en aquest espai enjardinat de l'escola i que s'havia aprofitat per fer-hi un hortet, però ara no s'hi fa absolutament res. L'educadora i directora diu que mantenen contacte amb els serveis territorials d'Ensenyament i que en tots aquests anys han estat diversos els inspectors que interessats per la problemàtica s'hi han arribat.

En un principi, s'havia estudiat la possibilitat d'asfaltar el pati de l'escola, però es va descartar en no reunir l'espai unes condicions adequades: «És ombrívol i fa molt de fred», diu Vilalta.

També s'havia previst fer-hi una reubicació dels equipaments que consten de cinc aules –dues de les quals l'Ajuntament les va cedir per habilitar el casal d'avis– de manera que tirant una part a terra, el pati quedés al davant a on tocaria el sol. Però sembla que la més factible i s'està estudiant ara, és la possibilitat de construir-hi una planta superior per construir el pati a dalt, «però encara no se'n sap res», apunta Vilalta.

El mateix per gimnàstica

D'aquesta manera els alumnes també podrien fer-hi les classes d'educació física que des de principis d'any, es fan a l'Euterpe, al local social que els ha cedit l'Ajuntament dins la localitat. Una mesura provisional, que tot i comptar amb l'autorització d'Ensenyament, segons apunta la directora, no els soluciona el problema, perquè no hi poden jugar a pilota.

El mateix els passava amb una de les aules condicionades amb parquet que es va emprar durant un temps i en la qual prèviament s'havien de retirar les taules per a la pràctica esportiva a més de salvar altres obstacles d'arquitectura.

Fins l'any passat, els alumnes de cinquè i sisè de primària i la mestra d'educació física, anaven fins a la pista poliesportiva, que és situada als afores del poble, a uns 400 metres del centre escolar prioratí, però enguany, la mestra responsable es va negar a continuar fent-ho, perquè un tram del trajecte l'havien de fer a peu per la carretera. Durant el primer trimestre del curs, els alumnes del centre han canviat l'activitat física, per classes teòriques i sessions d'escacs.



MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES