Societat

A Ripoll, sota un mateix cel

El president de la Generalitat va assistir als actes per la convivència que es van organitzar al municipi d’on eren els terroristes

Entre els participants no s’hi van veure membres de la comunitat musulmana

L’alcalde, Jordi Munell, resumia fa pocs dies en aquest diari què ha suposat per a la vila el fet que hagués estat gent de Ripoll l’autora dels atemptats dels quals avui es compleix el primer aniversari: “Va ser una sotragada social i emocional. I va ser molt forta perquè Ripoll és un poble petit on tothom es coneix. Es va crear un trauma social.” Des d’aquell fatídic dia d’agost, la prioritat de les institucions i molts col·lectius locals ha estat vetllar per la conservació de la cohesió social. En aquest context, ahir la vila va commemorar la trista efemèride amb una sèrie d’actes que, de manera significativa, es van titular Ripoll per la convivència. Va ser un esdeveniment sobretot simbòlic, una mena de punta d’iceberg sota la qual hi ha una delicada feina de tapar possibles escletxes o evitar que se n’obrin, liderada pel Consorci de Benestar Social del Ripollès. Diàleg i més diàleg entre educadors, representants d’entitats i de les diferents comunitats culturals ha estat la principal línia de treball. D’altra banda, al cap de poc dels atemptats ja es va fundar la plataforma Som Ripoll, un espai de relació intercultural. No consta que la comunitat musulmana hagi patit les conseqüències d’aquells fets tràgics. Almenys això s’afirma des dels estaments oficials. Una altra cosa són els comentaris, gens amables, que es poden sentir en determinades tertúlies a les barres dels bars: els atemptats van ser munició per als intolerants o clarament racistes que, com arreu, també té Ripoll.

La jornada d’ahir, presidida pel president Torra, a qui van acompanyar les conselleres Artadi i Jordà, va consistir en una instal·lació artística (Sota el mateix cel) i una sèrie de tallers en què es convidava els participants a reflexionar sobre la igualtat, la diferència, la tolerància... En un, vam sentir gent preguntant-se si convivència és el mateix que integració o si es pot parlar d’igualtat mentre els immigrants pateixen més que ningú l’explotació laboral. Va quedar clar en aquestes trobades que la bona convivència s’ha de treballar a base d’actituds personals. Lamentablement –i a diferència dels actes públics organitzats immediatament després dels atemptats–, ahir no hi vam saber veure membres de la comunitat musulmana, ni en els tallers ni en el posterior acte institucional. Aquest s’havia de celebrar a la plaça del Monestir, però la pluja va obligar a traslladar-lo a l’església de Sant Pere, on es van interpretar unes peces musicals, es va recitar un poema (Et vaig mirar als ulls) en diferents idiomes i, finalment, es va llegir un manifest en què es demanava un esforç per confrontar i contrastar, amb respecte, les opinions divergents.

Per avui, l’Ajuntament ha contractat autobusos perquè la gent que ho desitgi pugui desplaçar-se gratuïtament a Barcelona per assistir a l’acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats.

D’altra banda, també ahir, a Alcanar van homenatjar els equips d’emergències, institucions, empresaris i representants de la societat civil que es van bolcar a recuperar la normalitat després de l’explosió de la cuina dels atemptats de Barcelona i Cambrils, va informar ACN. L’acte, que es va celebrat a les Cases d’Alcanar, va tenir una àmplia representació institucional del territori i del govern, amb els consellers Aragonès, Buch, Calvet i Capella.

El diàleg
entre les diverses comunitats culturals i religioses està sent l’eina fonamental de les iniciatives que en aquest darrer any s’han posat en marxa a Ripoll per conservar la cohesió social, en el marc de les quals s’han d’entendre els actes d’ahir


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.