Cinc hores per anar de Figueres a la Jonquera

L'obertura d'un únic carril a l'AP-7 per part de l'Estat francès va provocar un tap de vint quilòmetres a l'autopista i a l'N-II

Els veïns de les poblacions situades entre Figueres i la Jonquera van utilitzar rutes secundàries per transitar, ja que totes estaven perfectament netes –fins i tot la pujada a la Salut de Terrades–. Transitar per la carretera de Terrades, la de Biure, la de Darnius i la d'Agullana era l'única forma d'evitar un calvari en forma de retencions a l'N-II i l'AP-7 que van haver de patir, sobretot, milers de camioners i centenars de turistes, aquests últims, desconeixedors de les rutes alternatives.

Ahir a mig matí, les cues arribaven des del giratori de Can Quartos, a l'entrada de la Jonquera, fins al polígon dels Hostalets de Llers. En tot aquest tram els camions estaven completament parats i alguns conductors deien que feia més de tres hores que no podien moure el vehicle. La raó és el tap que es va formar a l'autopista ja que l'administració francesa només va habilitar un carril d'entrada a la Catalunya del Nord, ja que els altres dos encara tenien mig metre de neu i no els havien netejat. L'N-II quedava tallada al Pertús, que per tercer dia consecutiu tenia tots els establiments tancats. Els camions que pujaven per l'N-II eren els que tenien més dificultats i els que tardaven més estona, ja que es donava prioritat als de l'autopista, on el trànsit era més fluid. Dimarts a la nit, els Mossos d'Esquadra van optar per tornar a desviar camions al polígon de Vilamalla i a altres àrees del país per evitar que anessin arribant vehicles en el darrer tram de l'Alt Empordà.

Nou tall de frontera

A més del problema que ocasionava disposar només d'un carril de circulació, l'Estat francès, al migdia, va tornar a tallar el pas durant una hora per arreglar una junta de dilatació d'un pont de l'autopista.

Els camioners no entenien la situació ja que veien que la calçada estava ben neta de neu i el trànsit en direcció sud era fluid, i es mostraven crítics amb la gestió que s'ha fet de la xarxa viària. Molts acumulaven quatre i cinc dies de retard i moltes hores d'espera passant fred i sense poder-se alimentar adequadament, ja que van haver d'afrontar el temporal al mig de la carretera, en àrees d'aparcament o en polígons sense serveis. Si bé els problemes a l'N-II i l'AP-7 eren importants per les retencions, la resta de vies de comunicació de l'Alt Empordà eren transitables. Algunes, com la carretera de Montjoi, a Roses, va ser netejada per efectius de l'exèrcit.

Espavilar-se amb els grups electrògens

L'Escala –amb més de deu mil habitants– era el municipi més gran de la comarca de l'Alt Empordà que ahir al vespre encara no tenia subministrament elèctric. Al voltant de les set de la tarda van començar a tenir llum de forma gradual alguns sectors i s'esperava que al llarg de la nit pogués restablir-se tot el servei. Fins aleshores, des del moment de l'apagada, a mitja tarda de dilluns, l'Ajuntament es va haver d'espavilar per situar grups electrògens en espais clau per als serveis, com el CAP o una residència de gent gran, dependències municipals, les antenes de telecomunicacions o l'emissora, a on es facilitava informació als veïns. «A àmbit municipal, hem fet tot el possible i més, però pel que fa al servei de la xarxa elèctrica, algú n'haurà d'assumir responsabilitats», explicava l'alcalde, Estanis Puig.

En un altre municipi costaner, Portbou, les perspectives eren més complexes. Una veïna explicava que un helicòpter havia portat material per substituir torres però que ahir al vespre encara no hi havia subministrament. A l'estació es van habilitar grups electrògens.

Catalunya Nord recupera la normalitat

E. CARRERA

El subministrament elèctric torna progressivament a la normalitat a Catalunya Nord, on, segons la Prefectura dels Pirineus Orientals, dimecres a les quatre de la tarda només quedaven uns cent cinquanta habitatges sense electricitat, a zones de l'Albera i veïnats aïllats de Banyuls de la Marenda, Cervera i Portvendres. Per altra banda, els establiments escolars d'aquestes comarques tornen a obrir avui dijous, a l'excepció de sis centres on s'ha d'acabar de comprovar que els danys provocats per la neu no posin en perill la seguretat. La xarxa de transport amb autocars, que estava parada d'ençà dilluns, també tornarà a funcionar a partir d'avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró