En teoria, del tot protegits
La Generalitat té vuit plans especials escrits, entre els quals el Neucat, per intentar afrontar qualsevol emergència
Un centenar de persones s'encarreguen des de la direcció general de Protecció Civil d'alertar dels riscos, planificar i tenir una visió general de l'emergència que es pot produir. Un cop detectat el risc, s'activen els mecanismes que es consideren convenients per intentar minimitzar els efectes i es fa el desplegament de bombers, emergències mèdiques, policia i els recursos materials que es valoren com a indispensables. Tot aquest desplegament que es porta a terme des de la Generalitat es fa de manera paral·lela amb el que s'activa des dels ajuntaments.
Els alcaldes són les autoritats als seus municipis en protecció civil. Segons van indicar fonts de l'Associació Catalana de Municipis, «les poblacions de menys de 20.000 habitants no estan obligades a tenir un pla d'emergències». L'Associació reclama que el govern faci plans per als municipis més petits i «una coordinació efectiva des de la Generalitat» en els casos d'emergència. Protecció Civil assegura que s'ajuda els ajuntaments que no tenen prou recursos. Molts, però, se senten desatesos, i molt més en situacions com la dels darrers dies.
Els plans de protecció civil es defineixen com a «eines de planificació que estableixen el funcionament i l'organització dels recursos humans i materials per millorar la resposta davant d'emergències o risc greu». Poden ser territorials, especials i d'autoprotecció. A Catalunya, hi ha plans per cobrir qualsevol emergència i amb el Procicat de calaix de sastre, que cobreix tot el que la resta de plans no han previst, fins i tot els riscos còsmics.
RECURSOS DESTINATS
Què diu el Neucat
El Neucat és un dels plans especials, igual que la resta que es comenten en aquesta plana, i és el que s'ha activat aquests dies a causa de les nevades. Inclou molta teoria sobre estructura, organització, vulnerabilitat, zones de risc i mitjans i recursos. Parla de l'efecte dominó causat per les nevades, com ara el trencament de línies elèctriques, i en l'apartat de serveis bàsics afirma que cal que les companyies subministradores «facin les accions necessàries per restablir el servei». En relació amb els serveis bàsics, es remarca que «són elements vulnerables i cal fer accions preventives».
El Neucat també inclou les actuacions que han de fer les poblacions que han de tenir el pla municipal d'emergències, i també les que es poden fer des del conjunt del territori. S'indica que cal establir les tasques prioritàries d'actuació i mantenir informada la població.
Plaseqcat
El Plaseqcat, que s'explica per mitjà de 81 pàgines, és el pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya. El seu abast territorial és tot el territori de Catalunya i, a efectes operatius i de risc, aquest territori es divideix en diversos sectors de risc que es poden trobar en un mapa. A més del pla de la Generalitat, hi ha 108 municipis per avaluació de risc obligats a tenir aquest pla, dels quals un total de 51 el tenen actualment en funcionament.
Infocat
El pla Infocat té 225 pàgines d'explicació. Aquest pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya inclou un gran nombre d'apartats, entre els quals hi ha l'estructura i organització, la prevenció de risc, les actuacions de protecció i la coordinació amb el pla estatal. En el cas d'aquest pla hi ha força consciència de risc, segons destaca Protecció Civil. Dels 627 municipis obligats a tenir-lo, n'hi ha 509 que el tenen fet actualment.
Inuncat
El pla d'emergències per inundacions a Catalunya inclou 129 planes en què s'estableixen, entre moltes altres qüestions, les primeres accions que s'han d'adoptar, la coordinació, els plans d'autoprotecció, l'evacuació i allotjament i la informació que s'ha de facilitar a la població. Estan obligats a tenir un pla amb els mateixos objectius un total de 501 municipis de Catalunya, dels quals 244 actualment ja el tenen elaborat i disponible.
Transcat
És el pla d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya. Inclou 32 planes en què s'expliquen els procediments d'actuació, les notificacions d'accidents, els criteris i protecció, entre molts altres punts. Aquest pla estan obligats a tenir-lo 144 municipis de Catalunya, segons l'avaluació de risc feta per la direcció general de Protecció Civil. En total, actualment n'hi ha 47 que el tenen.
Camcat
Camcat és el pla d'emergències per contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya. Consta de 23 planes, en les quals hi ha un mapa de risc, temes de vulnerabilitat, s'explica com es pot produir un accident i les seves conseqüències i l'activació que cal portar a terme. Dels 70 municipis de Catalunya obligats a tenir un pla d'aquestes característiques per la seva zona, n'hi ha 23 que el tenen preparat.
Sismicat
El pla d'emergències sísmiques de Catalunya té 33 planes, amb actuacions que caldria portar a terme, grups d'actuació, grups logístics i estructura organitzativa. Hi ha una llista de municipis als quals es recomana un pla d'actuació municipal per a aquest tipus d'emergència. Dels 440 que estan obligats a tenir un pla per fer front a una emergència d'aquestes característiques, n'hi ha 154 que el tenen elaborat i a punt per posar-lo en marxa.