Societat

Naixements a la baixa amb mares encara més grans

L’edat mitjana en el primer part s’eleva fins al 31 anys, la més alta d’Europa

La natalitat cau un 3,6% i manté la tendència a la baixa, que segons els experts perdurarà

El 2017 a Catalunya van néixer 2.479 nens menys que l’any anterior. Això representa un descens d’un 3,6% que s’afegeix a la tendència a la baixa iniciada el 2009 i que, segons els experts en demografia, es deu a l’arribada a l’edat de tenir fills de generacions poc nombroses (les nascudes a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta) i es mantindrà els pròxims anys. Les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) deixen clar que el descens en la natalitat es concentra en les mares de nacionalitat espanyola (-5,3%), ja que la de les mares estrangeres ha augmentat un 1,2%, de manera que els seus fills, 18.510, ja representen un 27,8% del total. Territorialment, les davallades més importants han estat a les Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu i Aran, i el Penedès

L’edat mitjana de les mares per tenir el primer fill continua pujant i ja ha superat la barrera dels 31 anys, si bé cal tenir en compte que, mentre que les mares nascudes al país tenen el primer fill als 32,7 anys de mitjana, les d’origen estranger ho fan als 30,3. En la darrera dècada, aquesta mitjana ha augmentat en gairebé dos anys a Catalunya i ja és la més alta del continent, junt amb Itàlia. A Espanya, Luxemburg, Grècia i Irlanda el primer fill se sol tenir als 30 i la xifra més baixa és a Bulgària (26).

Les dades de l’Idescat també confirmen que el risc de part per cesària està fortament associat a l’edat: en dones menors de 25 anys se’n fa en un de cada cinc parts; en dones de 25 a 34 anys, un de cada quatre i en dones de més de 35 anys, un de cada tres. També augmenta amb l’edat la incidència de parts múltiples. El 2017 hi va haver 1.346 parts de bessons i 9 de trigèmins. Salt registra el percentatge més elevat de fills de mare estrangera (60,8%), seguit de Lloret de Mar (53%) i Manlleu (49%).

LA XIFRA

66.495
nadons
van néixer a Catalunya el 2017, amb un 72,2% de parts naturals i un 27,8% de cesàries.

Més Júlies que Martines

Marc continua sent el nom més posat als nadons catalans, si bé manté la regressió iniciada el 2003, quan 1.640 infants van rebre aquest nom. En canvi, entre els noms de nenes sí que hi ha novetats, perquè Júlia va superar Martina com a nom més freqüent. Segons les dades de l’Idescat, el 2017 a Catalunya van néixer 34.297 nens i 32.198 nenes.

Per territoris, Marc és també el nom de nen més posat en l’àmbit metropolità, al Camp de Tarragona, a les Terres de l’Ebre, Ponent i a les Comarques Centrals, on comparteix la posició amb Nil. A les comarques gironines el nom predominant va ser Martí, a l’Alt Pirineu i Aran va ser Nil i al Penedès, Hugo i Àlex. Quant a les nenes Júlia triomfa a l’àmbit metropolità, les Comarques de Girona, les Terres de l’Ebre i a les Comarques Centrals. Lucía és més freqüent al Camp de Tarragona, Carla a Ponent i Arlet a l’Alt Pirineu i Aran, mentre que al Penedès empaten Emma i Martina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.