Bossa? No, gràcies
La prohibició de regalar les bosses de plàstic va ser el primer pas per reduir l’impacte nociu que tenen per al medi ambient
La Unió Europea aprova prohibir certs plàstics d’un sol ús el 2021
Sortir de casa per anar a comprar amb una bossa, el cabàs o el carret ja és una pràctica cada cop més habitual. A Catalunya, ja fa més d’un any que s’aplica la prohibició de la gratuïtat de les bosses de plàstic amb l’objectiu de reduir-ne l’ús i minimitzar l’impacte i la contaminació mediambiental que genera aquest material. Per ara és l’única mesura “de lluita” contra el plàstic que s’ha regulat per llei i que obliga els productors i els consumidors a limitar-ne l’ús.
Des de l’Agència Catalana de Residus, el seu director, Josep Maria Tost, dona per fet que la campanya de les bosses ha estat el primer pas per avançar en la legislació, que el 2020 preveu noves restriccions. “Ningú discuteix l’impacte que té una bossa de plàstic, i l’usuari ha entès que se la pot estalviar”, assegura el responsable de la gestió dels residus. Amb les dades recopilades des del 2017, les inspeccions fetes als mercats municipals van detectar en un primer moment que un 10% dels paradistes incomplien la norma. “No es va sancionar, però sí que es va comunicar per carta l’obligació de fer pagar les bosses”, assenyala Tost.
La percepció des de l’administració catalana és que l’adaptació és més complicada en el petit comerç, on encara hi ha qui és reticent a cobrar les bosses. La transició, en canvi, s’ha normalitzat a les grans àrees comercials, on fan pagar les bosses de plàstic o d’altres materials reciclats.
La prohibició de la gratuïtat de les bosses va requerir llargues negociacions amb els comerciants, tal com recorda el director de l’Agència Catalana de Residus. “La implantació no va ser fàcil per les reticències i vam trigar dos anys a acatar les directives europees”, diu. Tot i el retard, Catalunya va ser pionera en la prohibició de regalar les bosses, que des d’aquest estiu és vigent a tot l’Estat espanyol.
Lliures de plàstics
A partir del 2020, les restriccions s’endureixen i es prohibiran les bosses de plàstic dels supermercats. Les més gruixudes, de més de 50 micres, hauran d’estar fetes com a mínim amb un 50% de plàstic reciclat i s’hauran de cobrar. A partir del 2021, però, es prohibiran les bosses lleugeres (menys de 50 micres) i molt lleugeres (menys de 15 micres), tret que siguin compostables.
Per les entitats ecologistes, encara queda camí per recórrer per frenar un abús del consum de plàstic a escala mundial que acaba embrutant i contaminant el medi ambient. A tot el món, els plàstics representen el 85% de les deixalles marines, i reduir-ne els residus s’ha convertit en una prioritat.
La llista s’allarga
El Parlament Europeu va aprovar la setmana passada la prohibició de certs plàstics d’un sol ús de cara al 2021. La proposta inicial és que desapareguin del mercat una desena de productes com ara els bastonets de les orelles, les canyetes per beure, els palets dels globus i els plats, coberts i gots de plàstic. La llista s’allarga amb els plàstics oxodegradables i els recipients de menjar ràpid de poliestirè expandit. L’objectiu és que la indústria hi trobi alternatives abans. Pel que fa a l’ús dels envasos per a hamburgueses, entrepans, fruites, verdures, postres i gelats, s’haurà de reduir almenys un 25% per al 2025. “Estem envoltats de plàstic. S’ha de donar marge a la indústria per fer la transició”, assenyala el responsable de l’Agència Catalana de Residus.
El consum d’envasos de plàstic no para de créixer, i la recollida selectiva, en canvi, fa sis anys que està estancada i no supera el 40%. Només a Catalunya, es consumeixen cada dia 9 milions d’envasos de begudes. “S’hi ha de posar fre, perquè és un abús que ens pot sortir massa car”, assenyala César Fernàndez des de la plataforma Retorna, que proposa millorar el sistema de recollida d’envasos.
Els experts coincideixen que per incrementar els percentatges s’hauran de buscar iniciatives que “toquin la butxaca” del consumidor i que l’incentivin econòmicament a reciclar. En aquesta direcció treballen des de Retorna, on s’aplega la indústria del reciclatge, sindicats, entitats ecologistes i de consumidors. L’objectiu és implantar màquines per poder retornar els envasos i amb les quals el client pugui recuperar l’import que ha pagat com a dipòsit per l’envàs. La prova pilot que Retorna va fer el 2013 a Cadaqués va permetre recuperar un 92% de les begudes venudes amb el sistema de dipòsit. “Funciona en molts països, només cal apostar-hi.”
LES FRASES
“No es pot maleir el plàstic”
La pressió contra el plàstic no ha agafat per sorpresa els fabricants, que ja fa anys que estan buscant alternatives. Des de la patronal Pimec, mantenen trobades amb els fabricants per informar de les directrius europees. “No es tracta d’anar contra el plàstic i maleir-lo, però sí de fer una transició en el cas d’aquests materials d’un sol ús, que s’hauran de deixar de fabricar i que poden oferir noves oportunitats”, assenyala Joan Barfull des de la comissió de Medi Ambient i Economia Circular de la patronal.
“Una política contra el plàstic no té ni cap ni peus, perquè és un material del tot reciclable. El que cal és més educació ambiental perquè no arribi allà on no toca“, explicava des del sector Nuri Lluís, responsable de l’empresa Rovi Packaging.
Moltes de les empreses de bosses i embalatges de plàstic ja han fet el salt al paper i també, amb visió de futur, als materials compostables, que ara per ara asseguren que tenen un consum baix i amb un cost elevat. Per ara són una minoria els comerços que ofereixen bosses compostables als clients.