Titelles i calçots comparteixen escena a Valls
Aquests dies coincideixen a la vila les principals propostes del 14è Festival Guant amb la 5a Jornada Gastronòmica del Calçot, que inaugura la temporada
Valls és l’epicentre de la catorzena edició del Guant, el Festival de Teatre de Titelles, que fins diumenge ofereix més d’una trentena de funcions, amb la participació de deu companyies –amb artistes catalans, murcians i tailandesos–. Enguany, la cita artística posa èmfasi en un diàleg entre la música i els titelles. Busca, doncs, sorprendre el públic amb l’electrònica i la música d’arrel, a més d’oferir una picada d’ullet al món oriental amb titelles de paper fets amb la tècnica de l’origami o papiroflèxia. Una altra de les singularitats del programa d’aquest any és que per primera vegada s’ofereix una proposta per a infants i bebès d’1 any, La lluna, la pruna, de la Companyia Mercè Framis. Quant a muntatges, destaca l’estrena de la versió amb l’electrònica en directe de l’espectacle Identitats, de l’històric grup català Rocamora –demà, al Principal de Valls–, que combina el treball amb marionetes, sons ben vius i també l’audiovisual. Altres tècniques aporten varietat i diversitat al festival, com la d’actor narrador i la de manipulació en directe, que es pot veure a través de dues companyies catalanes i una de murciana: Festuc Teatre, amb Adeu, Peter Pan; Mimaia Teatre, amb el treball Roig Pèl-boig, i Teatro Los Claveles, de Múrcia, i el seu l’espectacle en català Les set cabretes. Tot i que la majoria de funcions tenen lloc al Teatre Principal de Valls, també hi ha programades algunes propostes al Morell, la Pobla de Mafumet, Alcover i, com a novetat d’aquesta edició, Mont-roig del Camp (www.festivaguant.cat).
Carme Ruscalleda arrenca el primer calçot
RedaccióLa Jornada Gastronòmica del Calçot de demà obre oficialment la temporada de calçotades a Valls. La clàssica jornada d’inici de la temporada reuneix els principals restauradors de Valls i l’Alt Camp, xefs de prestigi, cellers i agricultors, en una festa que té com a gran protagonista la cuina del calçot. Carme Ruscalleda rebrà el títol d’Amiga de l’Autèntica Calçotada, a més d’obrir la temporada amb l’arrencada simbòlica del primer calçot. El Pati és la plaça central de la festa, amb el Mercat de Tastets de Cuina de Calçot, on es podrà degustar una desena d’especialitats diferents fetes a base de calçots, per 2 euros la tapa o ració, amb els vins dels cellers, a 1 euro la copa. També hi haurà cuina en directe a càrrec de tres xefs, Albert Raurich, Carles Abellán i Joel Castanyé, i un reconeixement al recentment desaparegut xef vallenc Àngel Solé.