Societat

Societat

La ratafia harmònica

La veïna de Besalú Carme Geli, guanyadora el 2016, repeteix en la primera posició

Els experts aposten per ratafies més seques en el futur

Què ha de tenir una bona rata­fia? Ho pre­gun­tem al gua­nya­dor del con­curs de rata­fies de Besalú de l’any pas­sat, Fran­cisco Márquez, amb la rata­fia del 25è ani­ver­sari d’una tra­dició que enga­lana el saló de la Casa de la Vila amb els rata­fi­ai­res gua­nya­dors des del 1993 i no amb els retrats dels alcal­des històrics. Márquez era un dels mem­bres del jurat del con­curs que se cele­bra el pri­mer diu­menge d’advent, tal com va remar­car el peri­o­dista Sal­va­dor Gar­cia-Arbós. “No ha de des­ta­car cap herba en con­cret i el color no ha de ser ni molt negre, ni molt clar”, va remar­car Márquez. L’equi­li­bri és el més impor­tant. “La rata­fia ha de ser harmònica”, apunta Gar­cia-Arbós, tot afe­gint-hi que tam­poc ha de des­ta­car el sucre. “Hau­rien de ser menys dol­ces. El futur de les rata­fies passa per ser més seques”, recalca el peri­o­dista. Sal­va­dor Gar­cia-Arbós va pre­sen­tar, dis­sabte, també en el marc de la Fira de la Rata­fia de Besalú , un lli­bret en què ha reco­llit la història dels con­cur­sos que s’hi han fet, però també els ante­ce­dents de la beguda a la vila com­tal tot recor­dant el licor d’her­bes que ela­bo­ra­ven els mon­jos bene­dic­tins de Besalú.

La gua­nya­dora del 2016 amb una fórmula de tres nous per litre d’aiguar­dent i amb her­bes aromàtiques de l’entorn del Mont, Carme Geli, va repe­tir la pri­mera posició, segons les deli­be­ra­ci­ons del jurat, en el con­curs cele­brat, ahir, en el saló de l’ajun­ta­ment amb un total de 119 punts impo­sant-se així als vint par­ti­ci­pants. Molt satis­feta per ser de nou la gua­nya­dora, Geli va mani­fes­tar que era el seu cap de set­mana de for­tuna, ja que el dia abans també s’havia impo­sat en el con­curs de pas­tis­sos. “El gust ha de ser bo”, va reblar la mes­tressa besa­lu­enca. De la qua­li­tat de les rata­fies a con­curs, Sal­va­dor Gar­cia-Arbós va des­ta­car-ne “algu­nes d’extra­or­dinàries” i “d’altres, no tant”. Una reco­ma­nació per a aques­tes últi­mes: “Les rata­fies han de ser mate­rial de guarda i amb dos anys dins l’ampo­lla s’afi­nen.”

En segon i ter­cer lloc es van situar les rata­fies de Josep Anglada (115 punts) i Xicu Grau (106). De la rata­fia de Josep Anglada, Sal­va­dor Gar­cia Arbós en va glos­sar els mèrits i la importància que hi tenia la figura de la mare: “Car­meta de Beuda cada any es pre­sen­tava amb molta il·lusió. Abans de morir, va anar a collir her­bes i el fill n’ha ela­bo­rat la rata­fia.”

Crida al jovent

Els gua­nya­dors i el jurat van cloure l’acte amb un brin­dis final des­ta­pant la rata­fia gua­nya­dora de l’any pas­sat. Abans, però, l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, va tenir un record per a la “situ­ació injusta” dels pre­sos polítics i la vaga de fam que han ini­ciat Jordi Sànchez i Jordi Turull. Guinó va apel·lar a l’espe­rit com­ba­tiu de la soci­e­tat cata­lana. La rei­vin­di­cació també es fa lloc en les fes­tes i fires del país. Guinó va aca­bar amb una crida als joves, a par­ti­ci­par en les tra­di­ci­ons i, en el cas de la rata­fia, “a més de tas­tar-la, a fer-la”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia