Societat

Una mirada àmplia als sensellar

Entre Habitatge i Serveis Socials, dues perspectives diferents del problema que generen, segons un estudi, més obstacles que solucions

La Fundació Foessa i Càritas acaben de publicar un llibre dedicat a analitzar en profunditat el sensellarisme, obra i tesi sociològica de Guillem Fernández Evangelista. L’estudi porta per títol Acabar amb el sensellarisme: persones sense llar i habitatge social a Alemanya, Espanya, Finlàndia i el Regne Unit. Es tracta d’una mirada àmplia i molt documentada sobre la realitat de les persones sense llar arreu d’aquest països, amb la clara voluntat de trobar-hi respostes pràctiques que aportin solucions a un fenomen tan antic i complex com la mateixa societat.

Un dels aspectes destacats en la publicació és la tradicional separació entre les àrees d’Habitatge i els Serveis Socials en tots els nivells de l’administració. Segons l’autor, mentre que les primeres es dediquen a qüestions estructurals, els Serveis Socials se centren en els problemes de les persones, com si es tractés de “contingut i continent”.

Aquesta descoordinació entre les dues perspectives, segons l’estudi presentat, genera més obstacles que solucions. El més important és que quan s’atén aquestes persones des dels Serveis Socials no es preveu l’accés a l’habitatge social com a solució principal, perquè la creació i gestió d’aquest tipus d’habitatge no depèn de la seva àrea.

Però hi ha més obstacles específics, que Guillem Fernández detalla en l’estudi, com ara l’escassetat del parc d’habitatge social disponible, la priorització de les emergències com ara els desnonaments en l’adjudicació d’habitatges davant d’altres casos de vulnerabilitat, els criteris d’assignació poc adaptats a la realitat o directament contradictoris, o, per damunt de tot, la descoordinació administrativa per consensuar criteris, procediments i respostes polítiques per esclarir els processos d’assignació d’habitatge social.

Guillem Fernández, com Càritas, defensa el paper de l’habitatge social com un element essencial per poder lluitar contra les situacions de vulnerabilitat que viuen les persones sense llar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi AMbient

Mataró descobreix els entorns amb 10 itineraris per anar a peu o amb bicicleta

Mataró
SALUT

Un nou servei escurça l’estada dels nounats a l’Hospital de Can Ruti

Badalona

Dos de cada tres desplaçaments a l’àrea de Barcelona són amb mitjans sostenibles

Barcelona

El projecte de millora del camí de ronda, candidat a rebre un premi europeu

palamós

L'Ajuntament critica la retirada dels mòduls de l’escola

cornellà del terri
societat

Finalitza amb èxit la primera edició de l'Escola d’Estiu d’Antiracisme

girona
societat

Comencen les obres de la nova àrea de joc infantil inclusiva als Jardins de Massana de Sant Andreu

Barcelona
societat

Dos detinguts i 1.000 plantes intervingudes en un cultiu il·legal de marihuana

Sant Feliu de Codines
societat

Territori compra 13 habitatges per destinar-los a lloguer social

girona