Societat

Ancians al punt de mira de malfactors

La gent gran, per la seva vulnerabilitat, cada cop és més víctima de delictes de tota mena, des de les típiques estafes a robatoris violents i agressions sexuals

Més de 2.300 persones grans van ser objecte de delicte en mig any

“Es va acostar cap a ella per l’esquena i aprofitant-se de l’avançada edat de la senyora, per sorpresa i sense que ella pogués preveure l’atac estant totalment indefensa...” Aquest relat que denota la violència d’un assaltant envers una víctima anciana correspon a l’escrit de fiscalia contra Juan Carlos Canel Gradolí, el camioner que serà jutjat aquesta setmana i que s’enfronta a 14 anys de presó pel robatori i les greus i irreversibles lesions que va produir a la dona de 71 anys que va assaltar al portal de casa seva, a Girona, per robar-li 6 euros.

Un cas criminal dels molts que repeteixen el mateix patró: la víctima és una persona gran. La gent d’edat avançada cada cop més estan al punt de mira dels delinqüents. Per la seva vulnerabilitat i poca capacitat de defensa. Els vells són preses fàcils de lladres, estafadors, violadors, engalipadors... Les dades ho demostren: de 20.937 denúncies presentades el primer semestre del 2017 als Mossos, un 11,39% (2.384) eren de persones de més de 65 anys, població que tot i que va en augment suposa només el 18,10% del global de la població.

Lladre i violador

Entre les dones grans triava les seves víctimes el veí de Montcada i Reixac de 47 anys que va ser empresonat al novembre per haver perpetrat tres robatoris violents i dues agressions sexuals a les seves víctimes. L’agressor acumulava molts antecedents per robatoris, però la violència física i sexual contra les víctimes no l’havia manifestada fins ara.

Dones grans també eren les preses del lladre que els Mossos van detenir el 20 de novembre quan assaltava una dona de 71 anys al portal de casa seva, a Barcelona. Aquest cop els agents li anaven a la saga després que hagués perpetrat ja 17 assalts del mateix tipus. Triava les seves víctimes entre dones grans –una d’elles és una dona de 87 anys que va amb caminador–, se’ls aproximava amb alguna excusa per guanyar-se la seva confiança i entrava amb elles a l’ascensor i en el trajecte se’ls enduia la bossa, diners, joies... i fugia corrent per les escales. I també va escollir dones grans i alguns amb deficiència el menor hondureny de 16 anys sospitós d’almenys cinc agressions sexuals a Olot. Octogenària era també la víctima d’un assalt violent perpetrat a Santa Coloma de Farners. Els malfactors van picar a la porta de nit i quan l’anciana es va aixecar del llit i va anar a obrir li van demanar per un tal Jordi. Era una enganyifa. Se li van abraonar amb violència, la van colpejar i li van causar greus lesions que van necessitar punts de sutura per acabar robant-li 40 euros i alguna joia.

I també va influir l’edat de la víctima, 76 anys, perquè un veí de Terrassa acabés assassinat a ganivetades, el 25 de gener del 2017, a casa seva a mans suposadament de la seva amant, una dona marroquina que al desembre va ser detinguda pels Mossos.

No és estrany que siguin precisament les persones properes o aquelles que n’han de tenir cura les que acabin robant o maltractant la gent gran. Excepcional és el cas dels 11 ancians del geriàtric la Caritat d’Olot que van morir a mans de l’auxiliar d’infermeria Joan Vila, però habituals són els casos de cuidadors particulars que buiden els comptes o roben les joies i els diners de les persones grans a les quals vetllen.

L’estafa i l’engalipada també són habitualment utilitzades contra la gent gran. I els enginys i males arts dels malfactors es van adaptant i perfeccionant. Els Mossos han advertit d’una nova modalitat: el fals advocat o fals policia que contacta per telèfon amb una persona gran per comunicar-li que algun familiar, filla o fill, ha tingut un accident, que està retingut a la comissaria i que cal que de manera urgent dipositi uns quants milers de fiança perquè pugui recuperar la llibertat abans que l’home que suposadament havia atropellat el fill no acabi morint. Els Mossos van aconseguir detenir un artífex d’aquesta nova modalitat d’estafa gràcies a l’ajuda d’una víctima, de 79 anys, i el bon ull d’un empleat de banca que va detectar que la dona que, amb moltes presses i nerviosisme, volia retirar 15.000 euros, estava essent extorquida i va alertar els Mossos. Per fer aquesta engalipada, un dels estafadors feia la trucada des d’Hongria i el seu soci, mudat com un advocat, s’encarregava d’anar a recollir els diners a la víctima. En aquest cas, el fals advocat va acabar detingut, gràcies a la trampa que li van parar els Mossos amb l’ajuda de la víctima. En conèixer aquest cas, els Mossos van alertar de la nova modalitat a través del Twitter. Una estafa que ve a ser una variació de la ja més coneguda del fals segrest exprés. Entabanadors repartits a diferents punts del món truquen aleatòriament a potencials víctimes i els comuniquen que tenen segrestat un familiar i els exigeixen el pagament d’un rescat de forma ràpida. Les policies recomanen no perdre la calma, no fer cap pagament de diners i comprovar que el suposat segrestat està bé.

Bons actors

Però són molts els paranys que paren els entabanadors a la gent gran i, en moltes ocasions, se’ls estafa des de casa estant. Les visites dels falsos revisors del gas o del llum ja són un clàssic. Però les excuses per acabar demanant favors i diners són ben variades i algunes requereixen d’uns dots d’interpretació teatral força acurats.

És el cas dels entabanadors que evoquen històries de la Guerra Civil per estafar gent gran. Un cas real ocorregut en un poble empordanès: una dona de 90 anys surt de l’ambulatori on s’acaba de vacunar de la grip. Se li atura un cotxe amb una parella i l’home li diu que el seu pare coneixia el seu marit. Es guanyen la seva confiança i acaben portant-la a casa, on la farsa continua davant del marit. Diuen que tenen una botiga i els volen fer un regal. Unes jaquetes, però que han de pagar l’IVA. Acaben pagant-los 100 euros.

Aquesta estafa que van fer a la parella d’ancians amb històries de la guerra és la que s’anomena estafa del fals amic, amb la qual els estafadors se les empesquen per buscar vincles amb les víctimes. N’hi ha molts més tipus i varietats.

ESPECIALITATS D’ESTAFES

La taca.
Llencen un líquid pestilent sobre la víctima, que solen seguir des del banc, i s’ofereixen a netejar-li la roba i s’emporten els diners que saben que porta.
El retrovisor.
Aturen un conductor gran i li diuen que li ha donat un cop i els ha malmenat el retrovisor i exigeixen que el pagui per estalviar tràmits i diners.
Les manyagues.
Les lladres ‘amoroses’ s’acosten a homes grans que porten rellotges o joies bones i, tot mostrant-se afectuoses, els roben.

El llegendari ‘tocomotxo’ perdura d’un segle a l’altre

La llegendària estafa del tocomotxo o l’estampeta que ja practicaven entabanadors espavilats als anys 50 del segle passat encara dona fruits als estafadors del s. XXI i les persones grans en són encara les seves víctimes predilectes. Amb variacions, aquesta estafa consisteix a triar una víctima idònia, els estafadors mostren bona psicologia en la tria, i els mercats setmanals de poble sovint són bons escenaris. Llavors comença l’escenificació: un dels estafadors simulant ser un xic curt de gambals ensenya un bitllet de loteria suposadament premiat a la potencial víctima. Si pica l’ham apareix un segon estafador que simula aliar-se amb la víctima per engalipar el curt de gambals. Li demostra que el bitllet que té la víctima val molts diners i el convenç perquè li aporti una quantitat prou elevada perquè els entregui el bitllet que després cobraran. I l’avarícia fa la resta i l’incaut s’avé a anar a treure diners al banc, que s’esvaeixen

Pot passar-li a tothom

A tothom li pot passar que es converteixi en víctima d’una estafa i cal ser conscient que qualsevol persona que se’ns acosti, encara que sembli inofensiva, podria ser un estafador. Aquestes dues premisses van centrar la xerrada preventiva adreçada a la gent gran que el mosso Faust Moreno va pronunciar divendres davant la gent gran de Palol de Revardit. Una de les moltes i contínues xerrades que els Mossos fan al territori per alliçonar-los de com han d’actuar si són víctimes d’un delicte. En els casos dels robatoris: millor no resistir-se per evitar patir danys o lesions. No atendre visites desconegudes i no concertades, com les dels tècnics de serveis, és un altre consell. I davant del dubte, avisar al 112. El contacte directe –a Palol, l’oratòria policial va acabar amb degustació de coca feta per la presidenta del casal de la gent gran– sempre dona millors resultats. I a vegades serveix per compartir experiències. A Palol, un dels assistents havia estat víctima de l’estafa del retrovisor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll