Cavalls obrint ruta

La volta eqüestre de l'Associació de Marxes a Cavall de Catalunya ha passat per la demarcació, on s'han recollit dades per a futurs itineraris amb GPS

Per tal de cele­brar els pri­mers vint-i-cinc anys d'existència, l'Asso­ci­ació de Mar­xes a Cavall de Cata­lu­nya (AMAC) va deci­dir orga­nit­zar una volta eqüestre pel país, divi­dida en dis­set eta­pes, a dis­pu­tar fins al novem­bre. Lluny de ser una com­pe­tició amb gua­nya­dors i un podi final i al marge de gau­dir dels pai­sat­ges i de la con­vivència entre amants dels cavalls, la pri­o­ri­tat era acu­mu­lar dades per aca­bar ela­bo­rant una ruta eqüestre del màxim nom­bre de llocs per on passi la marxa. A final d'any les dades es podran con­sul­tar a través del web de l'AMAC, ja siguin sen­ders, llocs d'interès i allot­ja­ments, entre d'altres, que ani­ran pen­jant a la xarxa els diver­sos socis de l'asso­ci­ació un cop s'acabi la gran ruta a cavall pel país.

Ins­ti­tu­ci­ons, a l'aguait

Molts ens comar­cals i ajun­ta­ments del país ja s'han interes­sat per les dades que recull l'AMAC per com­ple­men­tar guies turísti­ques. «Al con­sell de l'Alt Camp van al·luci­nar quan els vam expli­car la ini­ci­a­tiva, perquè sí que tenien rutes per fer a peu, en BTT i en cotxe, però no a cavall», va expli­car Est­her Espa­da­ler, mem­bre de l'AMAC. En la volta, s'hi inver­tei­xen dos caps de set­mana cada mes per fer ruta, i per Set­mana Santa s'ha fet la sisena etapa, amb un pas­seig pel Pri­o­rat, el Baix Camp, l'Alt Camp i la Conca de Bar­berà. La ruta, però, s'allu­nya dels con­ven­ci­o­na­lis­mes pro­pis d'una cursa, perquè, de fet, no ho és ni es va idear perquè ho fos. «Aquí ningú ve a com­pe­tir. Això és una excursió a cavall entre amics i gent que té afició pel món del cavall, ja sigui perquè et ve de família o perquè t'hi has afi­ci­o­nat», va des­ta­car Espa­da­ler, orga­nit­za­dora d'una de les qua­tre eta­pes que es van fer des de diven­dres fins ahir.

Tot al detall

En total hi par­ti­ci­pen una qua­ran­tena de genets amb el res­pec­tiu cavall, i també hi ha acom­pa­nyants i con­tacte per­ma­nent amb vete­ri­na­ris i fer­ra­dors, i més gent que col·labora en tas­ques de logística, com ara trans­por­tar aigua, pinso com­post, fenc, palla, civada i gar­ro­fes, la dieta bàsica dels cavalls i ele­ments impres­cin­di­bles, jun­ta­ment amb les fer­ra­du­res. «Un cavall mal fer­rat pot aca­bar coix», va remar­car Espa­da­ler, que cele­bra que les plu­ges de l'hivern hagin fet que el pai­satge sigui molt més verd i que, a més, hi hagi més rie­rols i tolls que mai perquè els cavalls puguin beure aigua i evi­tar així una càrrega inne­cessària de líquid. De tota manera, diven­dres es va fer de nit al refugi de la Mus­sara, i com que no hi havia aigua, s'hi van haver de pujar mil litres d'aigua. Una de les pecu­li­a­ri­tats de la ruta hípica per Cata­lu­nya és que cadas­cuna de les eta­pes porta el segell d'un dels socis de l'asso­ci­ació. D'aquesta manera es des­car­rega de feina els diri­gents de l'ens, i tal com va recor­dar Espa­da­ler: «Cada per­sona ens porta per on creu que es poden veure coses i llocs interes­sants.»

De Valls a l'Espluga

Tot i que les ins­truc­ci­ons que es van lliu­rar als par­ti­ci­pants indi­ca­ven que es com­ple­ta­rien uns 90 quilòmetres des de Valls fins a l'Espluga de Fran­colí, final­ment en van fer més de 150, pas­sant per l'Albiol, la Mus­sara, Tor­roja del Pri­o­rat i Pra­des, muni­ci­pis dels quals van assa­bo­rir les delícies gas­tronòmiques. A diferència d'una com­pe­tició, «aquí importa que el cavall sigui resis­tent i valent, que confiï en el genet i que s'adapti a tot», va resu­mir Espa­da­ler. La setena etapa, de l'Espluga a Molle­russa, tindrà lloc els dies 17 i 18 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.