Sense perdre el nord

El 25 d'abril se celebrarà la VIII Trekorientació Bosc de Poblet

Fer sen­de­risme i prac­ti­car l'ori­en­tació tot alhora. Aquesta és la pro­posta de la Treko­ri­en­tació Bosc de Poblet, un esde­ve­ni­ment espor­tiu en el qual els par­ti­ci­pants fan un iti­ne­rari a peu amb l'obli­gació de tro­bar un seguit de fites. L'objec­tiu: fina­lit­zar el recor­re­gut, tro­bar el màxim nom­bre de fites i fer-ho en el menor temps pos­si­ble.

Per acon­se­guir-ho, els par­ti­ci­pants dis­po­sen d'un mapa amb dife­rents ele­ments de qua­li­tat als quals han d'estar atents men­tre fan camí. El recor­re­gut trans­corre pel paratge natu­ral del bosc de Poblet i inclou llocs sin­gu­lars al vol­tant del mones­tir cis­ter­cenc.

Obert a tot­hom

L'orga­nit­zació garan­teix el caràcter popu­lar de la prova amb el dis­seny de qua­tre recor­re­guts de dife­rent nivell d'exigència física i tècnica i també amb les cate­go­ries que es pro­po­sen, de manera que tot­hom hi pot par­ti­ci­par, des dels espor­tis­tes experts que bus­quen rep­tes impor­tants, fins a les famílies amb cana­lla que volen pas­sar un matí de diu­menge dife­rent.

La treko­ri­en­tació es pot fer indi­vi­du­al­ment (cate­go­ria indi­vi­dual mas­cu­lina/feme­nina) o per equips: en família, amb amics o amb ani­mals de com­pa­nyia.

Pel que fa als recor­re­guts, el de color verd cobrirà una distància de 4 a 6 quilòmetres i està pen­sat per a par­ti­ci­pants amb un nivell baix d'ini­ci­ació o per a no ini­ci­ats, per això és reco­ma­na­ble per a les famílies amb nens i grups que volen ini­ciar-se en aquest tipus de cur­ses.

El blau pro­posa un recor­re­gut de 10 a 12 quilòmetres, ade­quat per a par­ti­ci­pants amb un nivell físic i d'ori­en­tació mitjà, és a dir, per a espor­tis­tes ini­ci­ats.

Aquells que gau­dei­xin d'un nivell físic i d'ori­en­tació mitjà-alt, hau­rien d'esco­llir el recor­re­gut groc, amb una distància d'entre 15 i 17 quilòmetres.

Final­ment, amb un nivell d'exigència física i tècnica ele­vat, és a dir, amb més difi­cul­tat tècnica d'ori­en­tació, es pro­posa el recor­re­gut ver­mell, que tindrà de 22 a 24 quilòmetres: aquest recor­re­gut està reser­vat a la cate­go­ria d'espor­tis­tes experts, que ja han fet cur­ses d'ori­en­tació, raids d'aven­tura i cur­ses de mun­ta­nya. L'any pas­sat hi van par­ti­ci­par unes 700 per­so­nes, pro­ce­dents d'arreu de Cata­lu­nya.

Ins­crip­ci­ons i mate­rial

La ins­cripció a la cursa es pot fer a través del web fins al dia 18 d'abril. El preu per als adults és de vint euros; per als nens i nenes fins a vuit anys, de deu euros i per als més petits de sis anys és gratuïta. D'altra banda, si que­des­sin pla­ces lliu­res després del tan­ca­ment del ter­mini d'ins­cripció, l'orga­nit­zació les posa­ria a dis­po­sició dels interes­sats fins al mateix dia 25 abans de la cursa, a l'espai de recepció que estarà ins­tal·lat a la plaça del mones­tir de Poblet.

En aquesta zona també és on s'ha de fer l'acre­di­tació de la ins­cripció, moment en què els par­ti­ci­pants reben el mapa del recor­re­gut, la tar­geta electrònica de con­trol i el dor­sal iden­ti­fi­ca­dor. L'orga­nit­zació també té pre­vis­tes zones d'avi­tu­a­lla­ment d'aigua i mate­rial repar­ti­des pel traçat de la cursa i a l'arri­bada. Es reco­mana que els par­ti­ci­pants cal­cin saba­ti­lles d'esport o botes de tresc i que por­tin men­jar energètic, aigua i una brúixola.

Abans de la sor­tida, els orga­nit­za­dors fan una petita expli­cació del fun­ci­o­na­ment de la prova. Cal dir que cada cate­go­ria té un marge horari dins del qual els par­ti­ci­pants poden triar la seva sor­tida. Els pri­mers seran aquells que facin el recor­re­gut ver­mell (8 del matí), men­tre que la dar­rera sor­tida es donarà als par­ti­ci­pants en el recor­re­gut verd (de les 10.30 a les 11.30 h).

D'altra banda, els recor­re­guts ver­mell, groc i blau tin­dran un traçat lineal, amb sor­ti­des als ter­mes de l'Espluga de Fran­colí i Vim­bodí i Poblet, men­tre que el recor­re­gut verd és cir­cu­lar, amb sor­tida i arri­bada al mones­tir de Poblet.

Paratge natu­ral

Tot i que, per raons òbvies, no es pot fer una des­cripció de les rutes de la Treko­ri­en­tació, sí que es pot expli­car que els qua­tre recor­re­guts trans­cor­ren pel bosc de Poblet, que forma part del Paratge Natu­ral d'Interès Naci­o­nal de Poblet. Es tracta d'una de les mas­ses fores­tals més ben con­ser­va­des de les comar­ques tar­ra­go­ni­nes, on es loca­litza l'única comu­ni­tat de roure reboll de Cata­lu­nya, a més d'alzi­nars i pine­des. A la zona nord, el relleu és mun­tanyós, fins als 1200 metres que s'alça el Tos­sal de la Bal­ta­sana, men­tre que el sud del PNIN es carac­te­ritza per les ter­res més pla­ne­res, amb con­reus, majo­ritària­ment de vinyes i oli­ve­res. Aquesta zona és l'hàbitat de diver­ses espècies, com ara l'àliga cua­bar­rada, el pica-soques blau, rat­pe­nats, la musa­ra­nya menuda, toi­xons, porcs sen­glars, cabi­rols...

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. El monestir de Poblet està situat a la Conca de Barberà, al municipi de Vimbodí i Poblet. L'autopista AP-2 permet arribar-hi amb rapidesa. Les sortides més properes són la 8, a Vinaixa, si s'hi va des de l'interior, i la 9, Montblanc, si s'hi vol arribar des del sud o la costa. En aquest cas, caldrà seguir per l'N-240 fins a arribar a l'Espluga de Francolí, i d'allí cal seguir per la T-700. Des de Vinaixa, caldrà seguir per l'N-240 fins al nucli de Vimbodí, i d'allí cal connectar amb la TV-7002.
En tren. L'estació de Renfe més propera és a l'Espluga de Francolí, a quatre quilòmetres del monestir.

DADES D'INTERÈS

Més informació i inscripcions a: www.trekorientacio.com
Organització: www.dracactiu.com
Monestir de Poblet www.poblet.cat
La Ruta del Cister www.larutadelcister.info
Ajuntament de Vimbodí i Poblet www.vimbodi.altanet.org
Ajuntament de l'Espluga de Francolí www.espluga.altanet.org

El monestir: de visita obligada

El monestir de Poblet va ser fundat el 1150 per monjos de l'orde del Cister. Als segles XII i XIII es van bastir la majoria d'edificacions del conjunt monàstic, que es caracteritzen per la sobrietat que imposa l'observança de la regla de sant Benet. Amb la desamortització, va arribar l'abandonament i la ruïna de l'edifici. El 1940 hi van retornar els monjos, i des de llavors que es porta a terme la restauració del conjunt, declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 1991.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.