Una veïna de Bellmunt no pot accedir a la seva finca perquè dos propietaris ocupen un camí ramader

M. Carme Simó reclama des de fa temps la recuperació de la via pecuària d'ús públic

A mesura que passa el temps, el sentiment d'«indignació i impotència» que aclapara aquesta veïna de Bellmunt va creixent, per un cas que, segons assegura, «de tan evident és incomprensible», ja que dos empresaris de les comarques barcelonines, en Girbau i en Pinord, s'han apropiat d'un camí ramader, la «Cañada Real de los Molinos», que travessa els termes de Bellmunt i Falset i que, per la seva condició de via pecuària, esdevé de domini públic.

La M. Carme Simó i les seves dues germanes, la Concepció i la M. José, són les propietàries de la finca veïna als terrenys ocupats i, tot i que no es troba en producció, volen mantenir-la com a patrimoni de la família. L'única manera d'accedir-hi és a través de les propietats privades i salvant-hi el talús de gran desnivell, que es va fer dins els límits del camí ramader, substituint el turó que hi havia, fet que al seu dia ja van denunciar agents rurals de la comarca. Tot i les vies iniciades per l'Ajuntament de Falset i els serveis territorials de Medi Ambient, a instàncies de les propietàries, no s'arriba a una solució immediata. Els entrebancs en els processos administratius alenteixen el procés, en el qual ha intervingut el Síndic de Greuges. El cas es remunta al 2003, quan les tres germanes Simó-Secall van manifestar la seva queixa per escrit a l'Ajuntament de Falset, i la van traslladar posteriorment a la sindicatura, al departament dels serveis territorials i, més recentment, a la mateixa direcció general del Medi Natural, en una carta en què les propietàries demanen informació sobre els tràmits administratius iniciats pel departament, sobre l'expedient de partionament del camí ramader, que en aquests moments es troba en vies de resolució final, en una fase incipient perquè sigui restituït.

Per la via judicial

C.g

El representant del Síndic va informar les afectades que existeix una línia jurisprudencial que avala que l'administració titular d'aquesta via, la Generalitat, pugui ordenar la reposició del camí ramader i imposar sancions per ocupació no permesa, en exercici de potestats administratives en defensa de la integritat del seu domini, sense necessitat d'atermenament ni fitació. Les germanes Simó-Secall, tot i que podrien recórrer a l'administració judicial, s'estimen més no fer-ho, de moment. Confien a poder arribar a una solució a través de la via administrativa, malgrat que consideren que el procés és molt lent.



Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES