Societat

Treballar no vol dir sortir de la pobresa

Un 60% de llars a Catalunya té almenys un membre que pateix les conseqüències d’una feina que combina salaris baixos i alta temporalitat

Càritas Diocesana de Girona i l’entitat Justícia i Pau impulsen la campanya Defensem el treball decent en el marc del Dia Internacional del Treball. Les accions se centren en la taula rodona Inserció sociolaboral de persones vulnerables: empresa, comunitat i futur, que tindrà lloc dijous 2 de maig al CaixaForum de Girona d’11h a 13h i en la difusió del manifest conjunt en defensa de la feina digna.

L’atur i la precarietat laboral com a generadors d’exclusió social són algunes de les conclusions de l’Enquesta sobre integració i necessitats socials de Fundació Foessa. L’informe alerta que, si bé la feina s’ha considerat històricament com un excel·lent factor de protecció contra les situacions de pobresa i exclusió, des de fa un temps, aquesta frontera és més difusa. Hi ha un 60% de llars a Catalunya amb almenys un membre en actiu que no es troba en situació d’integració plena, com a conseqüència d’una feina que combina salaris baixos, parcialitat indesitjada i una alta temporalitat. Malgrat la dràstica reducció de l’atur en els últims cinc anys, les taxes continuen sent molt elevades i gairebé dupliquen les que es registraven en períodes previs a la crisi. A Catalunya, l’atur és d’un 11,5% segons els criteris EPA, però l’enquesta ens demostra que aquesta taxa puja fins al 19,1% si tenim en compte la vulnerabilitat, és a dir, la situació que viuen les persones a l’atur en sentit estricte, les persones parades que ja no cerquen feina per desànim, les persones que realitzen una jornada parcial per raons involuntàries, o les persones afectades per expedients de regulació de feina. L’exclusió social afecta un 19,3% de la població activa a Catalunya i el 50% de la població a l’atur.

En el cas de les persones que realitzen una jornada parcial indesitjada, l’índex d’exclusió se situa en el 35,2%.

Pel que fa als contractes, un 26% de persones amb contracte temporal també es troba en aquesta situació i afecta un 11% de les persones que tenen un contracte indefinit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia