Societat

Els discursos tòxics sobre la immigració

Assistim a tot Europa a una criminalització dels defensors dels drets humans i dels ciutadans i de les organitzacions que donen la mà als migrants

El 20 de juny és el Dia Mundial del Refugiat. Càritas, com a entitat integrada a la xarxa Migrants amb Drets, insta els líders polítics d’arreu del món a enfortir el compromís amb la realitat de les persones migrants i refugiades, i a generar mecanismes de protecció i d’acollida des de la solidaritat i l’hospitalitat. Al món hi ha més de mil milions de persones que estan en moviment. Setanta milions han hagut d’abandonar les seves llars degut a situacions de violència, guerres o desplaçaments. Moltes d’aquestes persones s’incorporen a caravanes migrants que creuen fronteres a través de rutes que recorren milers de quilòmetres en condicions insegures i d’extrema vulnerabilitat, i es converteixen en objectiu de les xarxes de tràfic i explotació de persones.

A més d’aquestes situacions de mobilitat, assistim a tot Europa, en un context de polítiques migratòries cada vegada més estrictes i de major repressió contra la migració irregular, a una criminalització dels defensors dels drets humans i d’aquells ciutadans, comunitats i de les organitzacions que donen la mà a refugiats i migrants. Mentre avança aquest tancament de portes i de ports, i es repeteix el bloqueig de vaixells, des de les nostres organitzacions som testimonis de la tendència creixent a obstaculitzar i estigmatitzar l’assistència humanitària que les xarxes i els voluntaris brinden a migrants en perill. Hi ha nombrosos exemples que inclouen casos de processament de membres d’organitzacions no governamentals per haver impulsar operacions de cerca i de rescat en aigües del Mediterrani. Aquest ambient hostil, que comparteixen i fomenten alguns discursos polítics, genera un efecte paralitzant a la solidaritat i alimenta els relats tòxics i negatius sobre la migració. Més enllà de l’impacte negatiu directe que això té en les vides de les persones migrants i refugiades, la criminalització de la solidaritat també és perillosa per a la democràcia, ja que erosiona la cohesió social i amenaça la nostra humanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.