Justícia amplia dos centres d’internament de menors
Dotarà de 35 noves places dos equipaments en desús, a Girona i a Mollet del Vallès, en el qual es concentraran les noies
Es reforça la plantilla dels centres amb 22 educadors i treballadors socials
El Departament de Justícia va anunciar ahir que amplia la capacitat del conjunt dels centres educatius de justícia juvenil. En concret, crea 35 noves places d’internament per a menors d’entre 14 i 18 anys en privació de llibertat. Amb aquesta inversió es reverteix el tancament parcial de dos centres que estan pràcticament desocupats des del 2013, coincidint amb la crisi: el centre Montilivi, a Girona, que es dotarà de deu places més, i el centre Til·lers, a Mollet del Vallès, que tindrà 25 places noves i on es concentraran totes les noies de Catalunya condemnades a una mesura educativa. A Mollet s’hi traslladaran les disset noies que ara són a Can Llupià (Barcelona), que deixarà de ser mixt. Justícia també reforça l’equip de professionals de tractament i rehabilitació dels menors internats amb la incorporació de 22 educadors i treballadors socials.
El personal, el reforç dels serveis, les obres de rehabilitació i l’equipament dels mòduls, que s’han deteriorat després de sis anys en desús, suposen una inversió de 2,9 milions d’euros, que s’aprovarà en les properes setmanes, segons detalla el departament que encapçala Ester Capella.
Amb l’ampliació, els centres educatius passen de 302 a 337 places (+12%). Així, el Departament de Justícia indica que fa front al “creixement sostingut” de la població de justícia juvenil, que manté una “tendència a l’alça ininterrompuda des de l’any 2016”. En només tres anys, el nombre de menors internats ha augmentat, amb 76 nous joves, i ha situat l’ocupació dels centres en el 90%. La major part dels delictes són robatoris amb violència i intimidació. Actualment hi ha 109 menors estrangers i sense referents familiars internats en centres educatius, una xifra que només suposa l’1,6% dels 6.640 que han arribat a Catalunya des del 2016, segons la Dgaia. En relació amb el conjunt dels centres, representen el 38% dels menors.
L’increment de la població dels centres educatius de justícia juvenil respon majoritàriament a l’ingrés de joves altament vulnerables, que viuen al carrer, sense vincles familiars a Catalunya, sense domini del català ni del castellà i amb poca o cap formació. Els centres disposen d’equips formats per educadors, treballadors socials, mediadors culturals, mestres, formadors ocupacionals, metges, infermers, psicòlegs i juristes dedicats al seu tractament i a la rehabilitació. A banda de l’atenció mèdica i psicològica, els equips treballen amb un pla específic per a cada jove, amb l’objectiu de proporcionar-los noves oportunitats. Aquest pla pivota sobre tres eixos: estudis, aprenentatge d’oficis i programes de tractament en funció de la conducta i les addiccions.