Primera volta a Menorca en caiac d’una persona cega
Isaac Padrós, president de Multicapacitats i estudiant de la UdG, s’embarca en aquesta aventura acompanyat del caiaquista expert Rai Puig
S’han proposat fer la volta a l’illa en tretze dies
“En Rai serà els meus ulls. I seguint les seves indicacions i acompanyat, a estones, per la música, aniré avançant.” Aquest és bàsicament, segons paraules d’Isaac Padrós, president de l’associació Multicapacitats i estudiant de la UdG, el plantejament del repte Kayak No Limits Menorca, que protagonitzaran ell i l’expert en caiac Rai Puig durant tretze dies (del 22 de setembre al 4 d’octubre). Padrós i Puig van presentar ahir públicament aquesta aventura, en un acte que va tenir lloc al rectorat de la UdG i al qual van assistir, a més de representants de diverses institucions, els pares d’aquest jove que ara fa cinc anys va quedar cec com a conseqüència d’un accident. “És un dels reptes més grans de la meva vida. Em diuen que soc valent de fer això, però jo no me’n considero. Els valents són les persones [amb discapacitat] que lluiten en el seu dia a dia per sortir endavant”, va manifestar Padrós, que, visiblement emocionat, va indicar que dedica aquesta cursa a tot el col·lectiu i a les persones que li han fet costat en aquests cinc anys. Els dos protagonistes, que s’han fet amics arran d’aquesta iniciativa, s’han proposat de circumnavegar la illa de Menorca –la qual cosa suposa fer un recorregut d’uns 160 quilòmetres– en caiacs individuals. Faran entre 15 i 20 quilòmetres diaris i dormiran a les platges, al ras. Per fer front a aquest repte, Puig i Padrós s’han entrenat durant mesos fent piscina i bicicleta i algun tram de la Costa Brava (com ara del Port de la Selva a Llançà) amb caiac. D’aquesta travessia, se’n rodarà un documental amb la idea de fer-lo servir en jornades i conferències com a eina de conscienciació “sobre la importància de posar l’accent en les capacitats i no en les limitacions”, segons va subratllar Padrós, i presentar-lo també a diversos festivals de cinema.
El projecte té el patrocini de la Fundació Eurofirms, el Consell Insular de Menorca i l’associació Multicapacitats, i el suport de la UdG, i ha aconseguit nombroses adhesions, entre les quals, la de l’Ajuntament de Girona i l’associació Lluito Per Tu. En l’acte de presentació, el rector de la UdG, Quim Salvi, va assegurar que aquesta iniciativa “és un exemple de superació personal”. La directora d’Eurofirms, Maria Jordà, va indicar que “els obstacles més grans sempre són els prejudicis” i la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, va assegurar que Padrós “és una lliçó” per a tothom.