Societat

L’humanisme ranci de l’acció social

L’equip de responsables i tècnics ha pogut conèixer de primera mà les reflexions i les anàlisis d’experts amb l’objectiu d’actualitzar l’acció social

Càritas ha fet unes jornades de formació centrades en la perspectiva comunitària de l’acció social. Durant dos dies, l’equip de responsables i tècnics ha pogut conèixer de primera mà les reflexions i les anàlisis d’experts amb l’objectiu d’actualitzar l’acció social i fer-la més transformadora. L’obertura de les jornades, celebrades a El Collell, va anar a càrrec de Kiko Lorenzo, sociòleg i director d’acció social de la Càritas espanyola. Va posar de manifest que la societat actual aposta clarament per l’individualisme i per la mercantilització de les relacions i que aquesta lògica impregna les decisions en polítiques socials. Va destacar que afrontem l’acolliment de migrants i refugiats en termes d’eficiència i rendiment econòmic, en lloc de tenir en compte qüestions morals o aplicant un sistema de valors que transcendeix-hi aquests aspectes. Lorenzo va apostar per la comunitat com a única alternativa per a les persones que viuen al marge de la societat. “No ens podem acostar a aquestes persones només des de l’individualisme i la mercantilització”, va assegurar. Per altra banda, Koldobi Velasco, professora de treball social a la Universitat de Las Palmas (Canàries), va centrar la seva ponència en els processos de l’acció social, posant de manifest les contradiccions del model actual d’atenció, que va definir com un “humanisme ranci”. Va encoratjar els assistents a redefinir termes com intel·ligència emocional i apoderament i a dotar-los de significat real, al marge dels llocs comuns del llenguatge propi de l’acció social. Les jornades van incloure també xerrades sobre diversitat, a càrrec de Mohamed El Amrani, conegut comunicador i emprenedor social, i altres membres de membres l’associació Azahara de Salt, a més d’Anna López, coordinadora de Càritas Albacete, Lucía Delgado i Guillem Domingo, de l’equip tècnic de l’Observatori DESC, i portaveus de la PAH. Finalment, Héctor Colunga, director de la fundació Mar de Niebla, va oferir un taller centrat a replanificar l’organització de les entitats socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia