gastronomia
Faristol, d'Altafulla
Organitzades per la regidoria de Turisme de l'Ajuntament d'Altafulla, a la localitat de les bruixes, s'hi celebren unes jornades gastronòmiques interessants en què participen diversos restaurants del municipi. Cadascun hi ofereix un menú a un preu fix, amb una bona relació entre qualitat-preu. Un dels establiments que hi participen és el Faristol, sens dubte un dels restaurants d'Altafulla amb més renom i «veterà» de la població. El menú que el Faristol ofereix en aquestes jornades gastronòmiques, maridat amb vins de Tarragona, és: salmorejo de meló amb pernil, amb una copa d'Ipsis blanc DO de Tarragona; calçots i gambes arrebossades amb pa de romesco, amb una copa de Mas Collet DO de Montsant; i hot smoked salmon, és a dir, salmó fumat i cuit al forn de llenya, amb una copa de Sumarroca Muscat DO de Penedès o delícies de xai farcit de bolets al forn de llenya amb verdures confitades, amb una copa de Pissarres DO del Priorat. A les postres, pastís de poma amb crema catalana. Tot plegat, per un preu de 25 euros, (7% d'IVA inclòs). Cal reservar taula.
Recordem que l'Agustí Martí i la seva dona Lynne ja fa 31 anys que porten el restaurant Faristol, situat en el nucli antic d'Altafulla, a prop de l'ajuntament. Aquest tarragoní va comprar una vella casa senyorial, construïda al segle XVIII per un indià, (s'anomenaven així les persones que van anar a Amèrica a fer fortuna), i va tenir la idea de fer un club de música, perquè la casa tenia racons molt escaients i un ambient especial. Més tard, va veure totes les possibilitats de la mansió, gran, i amb un jardí bonic, i va decidir habilitar-la com a restaurant.
Per això, no només parlem d'un restaurant sinó d'un local molt més polivalent. Parlem, lògicament, d'un restaurant en què es va a menjar bé, però també d'un local d'exposicions pictòriques i fotogràfiques, d'un club en què es poden escoltar vetllades esplèndides de bon jazz i, fins i tot, amb algunes habitacions d'allotjament.
Amb un aire bohemi, l'Agustí ha sabut aprofitar les antiguitats de la casa per crear una atmosfera agradable en què el comensal es troba a gust i pot gaudir de bona gastronomia.
La cuina és bàsicament tradicional, amb uns certs tocs exòtics, com a conseqüència del viatge que el xef va fer a l'Índia fa anys. Hi abunda l'ús de les espècies, que s'utilitzen, però, en la seva mesura justa i no dissimulen el gust dels aliments. Cal esmentar la bodega. Abans, a la casa, s'hi feia vi i, aprofitant el cup antic, l'Agustí va habilitar una cava en què, durant les darreres dècades ha anat omplint l'espai amb una bona gamma de vins de diverses denominacions d'origen: primer Rioja i, més tard, amb vins locals, Penedès, Priorat, Montsant, Terra Alta, Tarragona, etc. El vi de la casa és l'Ipsis.