Societat

La Lliga de debat a centres penitenciaris es reinventa en clau feminista

Brians 1 ha acollit la final on les internes participants han debatut sobre si la cultura les fa o no més lliures

Després de qua­tre edi­ci­ons cele­brant-se a la presó de Bri­ans 2, la Lliga de debat a cen­tres peni­ten­ci­a­ris orga­nit­zada per la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF) s’ha rein­ven­tat enguany en clau femi­nista orga­nit­zant la pri­mera edició en una presó de dones, la de Bri­ans 1 que aquest dijous al ves­pre ha aco­llit la final. Vist l’èxit d’edi­ci­ons ante­ri­ors, on va que­dar demos­trat que l’oratòria és una eina “per­fec­ta­ment expor­ta­ble a les pre­sons”, els orga­nit­za­dors van veure la neces­si­tat de tre­ba­llar per pri­mer cop amb reclu­ses, un col·lec­tiu “força invi­si­bi­lit­zat”. La Talita, una de les par­ti­ci­pants, des­taca que, més enllà del fet d’apren­dre a par­lar en públic, ha agraït l’entrega “total” i “sense pre­ju­di­cis” de les for­ma­do­res.

La Lliga de debat a cen­tres peni­ten­ci­a­ris és un pro­jecte orga­nit­zat per la UPF en coor­di­nació amb per­so­nal de la presó, enguany de Bri­ans 1, i que compta amb la col·labo­ració del Con­sell Social de la UPF.

En aquesta cin­quena edició, la pri­mera que es fa en una presó de dones, la for­mació de les 12 par­ti­ci­pants ha durat una set­mana amb ses­si­ons de dues hores a les tar­des. A par­tir d’aquí, i un cop for­mats els equips par­ti­ci­pants, el pas­sat 18 i 19 de novem­bre es va cele­brar la pri­mera fase de la lliga i aquest dijous al ves­pre la gran final on les ora­do­res ha deba­tut sobre si la cul­tura fa o no lliure a l’ésser humà.

Mal­grat que durant el procés de for­mació s’insis­teix en el fet que l’objec­tiu “no és gua­nyar” i sí des­co­brir capa­ci­tats que tots tenim però que mol­tes vega­des no conei­xem, enguany el jurat for­mat entre d’altres per la peri­o­dista Mònica Ter­ri­bas ha deci­dit que l’equip gua­nya­dor ha estat ‘Diverso’ i la millor ora­dora Talita.

En decla­ra­ci­ons a l’ACN, Gemma Gar­cia, cap del ser­vei d’atenció a la comu­ni­tat uni­ver­sitària de la UPF, explica que el que per­se­gueix aquesta ini­ci­a­tiva és que les inter­nes adqui­rei­xin com­petències i habi­li­tats comu­ni­ca­ti­ves que després els puguin ser útils en el procés de rein­serció. Aquí, Gar­cia, a banda de des­ta­car el valor de l’oratòria com a eina edu­ca­tiva que per­met a les par­ti­ci­pants millo­rar de manera “ràpida i àgil” les seves habi­li­tats comu­ni­ca­ti­ves, posa en valor que és també una “potent” eina de res­pon­sa­bi­li­tat social perquè “empo­dera i porta a un procés de conei­xe­ment per­so­nal molt impor­tant”.

Per Gar­cia, la lliga és “una opor­tu­ni­tat de tren­car bar­re­res i estig­mes i acos­tar la uni­ver­si­tat a les pre­sons” i des­taca que el fet de tre­ba­llar per pri­mer cop amb dones reclu­ses ha ser­vit per incor­po­rar visió de gènere a l’oratòria. “Les hem fet cons­ci­ents que les dones tenim una manera dife­rent d’expre­sar-nos que de vega­des ens pena­litza i que això és un estigma que cal era­di­car”, afe­geix. També és d’aquest parer l’Andrea Terrón, una de les for­ma­do­res par­ti­ci­pants, que ha cele­brat el fet de poder tre­ba­llar amb dones perquè nor­mal­ment “no se les ense­nya a domi­nar l’oratòria”.

Les inter­nes par­ti­ci­pants han valo­rat molt posi­ti­va­ment la ini­ci­a­tiva des­ta­cant que a par­tir d’una feina en equip han pogut per­dre la por i par­lar amb més segu­re­tat en públic, un aspecte que les “fa sen­tir millor amb sí matei­xes” i que intu­ei­xen que les pot aju­dar un cop fora de la presó. “Jo sóc una per­sona molt intro­ver­tida a qui tre­ba­llar la expressió ver­bal i no ver­bal durant aquests dies li ha ser­vit per per­dre la por de par­lar en públic”, apunta la Camila. Al seu torn, la Talita des­taca que par­ti­ci­par en la lliga li ha ser­vit per tor­nar a estu­diar i a apren­dre de “gent que en sap” com les for­ma­do­res, totes elles voluntàries, que, dei­xant de banda tot “pre­ju­dici”, s’han bol­cat per trans­me­tre els seus conei­xe­ments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.