Societat

El ple de Sarrià acorda multar Hinojosa per les pudors

Els diferents grups del consistori veuen bé el pla presentat per l’empresa per posar fi a les males olors, però l’alcalde evita el compromís de precintar els focus emissors en cas d’incompliments

El ple de l’Ajuntament de Sarrià de Ter va acordar ahir, per unanimitat, aplicar, de forma immediata, a Hinojosa una infracció administrativa per infracció de l’ordenança d’olors de Sarrià, com a sanció greu. La multa és de 12.000 euros. L’acord es va prendre en el decurs d’un ple extraordinari que es va celebrar ahir al vespre per tractar de forma exclusiva dels problemes que causa la fàbrica paperera, una sessió que havia estat reclamada pels grups municipals de Poble Actiu de Sarrià (PAS) i del PSC, a l’oposició. Tot i l’acord per multar Hinojosa, tots els grups van expressar la seva satisfacció amb el pla que ha proposat recentment l’empresa per posar fi a les males olors amb data de setembre de 2020. No obstant això, el punt que parla justament de fer els mesuraments d’olors durant els mesos de maig, juliol i octubre de l’any vinent per veure’n el grau de compliment, amb la sanció corresponent en cas d’incompliment, i el precinte dels principals focus emissors, no va tirar endavant. En aquesta qüestió, es va produir un empat entre l’equip de govern i l’oposició (després de la renúncia del regidor de Cs hi ha 12 regidors al consistori) i l’alcalde, Narcís Fajula, d’ERC, va tombar aquest punt fent servir el seu vot de qualitat. Fajula va raonar que no està d’acord amb el concepte de precintar els focus emissors en cas d’incompliments i que ell optaria per la formula d’aplicar mesures cautelars. Altres punts que es van aprovar per unanimitat van ser: fer els mesuraments dels sorolls provinents de l’empresa a partir del 15 de febrer; crear una taxa per traslladar el cost de les inspeccions de mesures d’olors a l’empresa; demanar al Parlament que el govern català faci el seguiment del pla de gestió d’olors presentat per l’empresa tot vetllant pel seu compliment i formalitzar un conveni entre el consistori i l’Agència de Salut Pública de Catalunya per analitzar els principals problemes que poden provocar les emissions de components orgànics volàtils. A la sessió plenària, van assistir-hi membres de la plataforma ciutadana Prou. I, al final del ple, els grups de l’oposició es van quedar parlant amb representants de la plataforma. L’equip de govern, però, va decidir marxar, cosa que va molestar els representants de Prou, que van increpar l’alcalde a la sortida.

Els plans de l’empresa

Fa una setmana, directius de la fàbrica van presentar una segona fase d’accions per reduir les olors provinents de la seva activitat industrial amb l’objectiu que aquesta problemàtica quedi del tot resolta el setembre del 2020. El gerent de la planta, Manuel Orero, va assegurar que, amb les noves mesures, les pudors no superaran el límit permès per l’ordenança municipal, que fixa un màxim de tres unitats d’olor per metre cúbic. Segons va concretar, les noves mesures per posar fi a les olors es concentren a la zona on hi ha la depuradora. Es vol cobrir totes les basses –és a dir, els tancs– que hi ha a les instal·lacions. La millora del sistema de descàrrega dels fangs i la instal·lació d’almenys un equip de neteja més per purificar l’aire (una torre de desodoració coneguda com a Scrubber) són altres de les mesures a implantar. La fàbrica ha anunciat una inversió d’entre 1,5 i 2 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.