Societat

Camins de pastors

De Santa Maria de Matamala a Campelles en BTT per la Ruta de la Transhumància, que uneix el Ripollès amb el Conflent

La ruta que proposem aquesta setmana ressegueix els camins que els pastors d'una i altra banda del Pirineu feien a l'estiu per portar els seus ramats des de la plana fins a les muntanyes, buscant pastures fresques. Uns camins de transhumància a cavall del Conflent, el Vallespir i el Ripollès que configuren un espai ramader comú des de temps molt antics i una cultura compartida, tal com assenyalen Ferran Miralles i Joan Rovira al llibre La transhumància al Ripollès i al Canigó: «En aquest país de frontera, l'anar i venir de ramats ha barrejat secularment bestiar i persones, gent de l'un i l'altre vessant de la muntanya i de més enllà encara.»

Aquells antics camins de ramaderia configuren avui l'anomenada Ruta de la Transhumància, un recorregut d'uns 200 quilòmetres que comença a Santa Maria de Matamala, al Ripollès, i s'acaba a Pi de Conflent, o a l'inrevés, ja que també es pot optar per fer-lo de nord a sud. La ruta, que és ideal per fer en BTT però que també es pot fer a peu o en 4x4, consta de set trams d'entre 20 i 50 quilòmetres cadascun. Aquí proposem els dos primers trams si s'opta per fer la ruta de sud a nord, és a dir, de Santa Maria de Matamala a Gombrèn (22,94 km) i de Gombrèn a Campelles (20,05 km), tot assenyalant els punts d'interès que es mereixen una aturada.

Tram 1.
Començarem la ruta a Santa Maria de Matamala, al municipi de les Llosses, on arribarem per la carretera C-26 que va de Ripoll a Berga. En aquest tram passarem de la vall de la riera de Merlès, tributària del riu Llobregat, a la vall del riu Merdàs, ja tributari del Freser.

La ruta ens durà fins a Viladonja, on veurem l'església de Santa Eulàlia, i la Riba abans d'enfilar una baixada fins al coll Carles, punt de pas obligat pels ramats de la transhumància. Aquest punt és també l'esmentada divisòria de les aigües. Continuarem baixant fins a creuar el Merdàs, deixant a la dreta el Camí Ral de Campdevànol i les rutes 17 i 20 Vermelles del Centre BTT del Ripollès. En aquest punt deixarem la pista formigonada i seguirem a l'esquerra pel Camí Ral cap a Sant Llorenç. Al km 20,440, després de creuar de nou el riu Merdàs, seguirem a la dreta pel Camí Ral de Gombrèn, població que trobarem davant nostre quan arribem al quilòmetre 22,940 de la ruta.

A Gombrèn hi podem fer nit i agafar forces per emprendre l'endemà el segon tram de la ruta. Abans de retirar-nos a descansar, però, podem aprofitar per passejar pel petit nucli antic del poble, que conserva l'aspecte de vila fortificada amb vells murs i un portal d'entrada, així com visitar el Museu del Comte Arnau, on veurem un recull de les excavacions arqueològiques fetes al castell de Mataplana, on, segons la llegenda, el noble s'apareixia a la seva vídua després de mort.

Tram 2.

En aquest tram passarem de la vall del Freser i la vall del Merdàs a la vall del Rigat, pujant per Gombrèn i Montgrony fins arribar a la vessant sud de la Serra del Montgrony, sota els cims de la Covil i el Costa Pubilla. Per travessar la Serra de Montgrony ens veurem obligats a anar a peu en alguns trams i pujar empenyent la bici, tant pel coll de Coma Ermada com per l'altra possibilitat alternativa de coll Pan.

Si les forces ens ho permeten val la pena desviar-se del camí per arribar fins al santuari del Montgrony, on hi ha una hostatgeria amb unes quantes habitacions. A més de l'espectacular vista panoràmica que hi ha des d'aquest punt, cal destacar les escales tallades a la roca viva que, segons la llegenda, el comte va fer esculpir les escales als seus serfs, als quals després es va negar a pagar el preu convingut. Les escales duen fins a la Cova de la Verge, edificada en part dins una balma de la cinglera, i més amunt encara, fins a l'església de Sant Pere de Montgrony, un dels millors exemples de l'art romànic de la comarca. Des del santuari del Montgrony es pot arribar fins a l'avenc de Sant Ou, un profund avenc de 74 metres en dos trams verticals que, segons la llegenda, era utilitzat com a passadís pel comte Arnau per anar a sortir a les coves de Ribes.

Tornem al traçat de la Ruta de la Transhumància. A partir del coll de Coma Ermada, situat a 1.880 m d'altitud, iniciarem el descens cap a Campelles, tot passant pel coll de Prat de Jou i el coll d'Erola. Al km 38,790 deixarem a la nostra esquerra un bon mirador sobre la vall del Rigat i sobre el Puigmal.

Acabarem la ruta en BTT a Campelles, un terme municipal muntanyós, cobert de boscos espessos, que té un nucli d'aire rural, amb cases molt restaurades. Encara, però, podem fer una excursió a peu fins a les balmes del comte Arnau, que es troben a la cinglera de Sant Pere d'Auïra. Aquestes balmes, segons diu la llegenda, les utilitzava el comte Arnau per parar emboscades a les forces sarraïnes, aprofitant el relleu.

FITXA DE LA RUTA

Dificultat. Alta
Distància. 43 km en total: 23 km del tram 1 i 20 km del tram 2
Ascensió acumulada. 549 m al tram 1 i 1.106 m al tram 2
Portal turístic del Ripollès. www.elripollès.com
Centre BTT del Ripollès. Punt d'acolliment: Alberg Rural Ruta del Ferro. Parc de l'Estació, s/n. Sant Joan de les Abadesses. Tel. 972 72 04 95 www.rutadelferro.com
Oficina de Turisme de Ripoll. Pl. Abat Oliba, s/n. Tel. 972 70 23 51 www.ajripoll.org


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell