La fisclia de Barcelona presenta la primera querella a l’Estat per una ‘fake news’
Acusa una internauta de difondre un vídeo fals que atribuïa actituds violentes a un grup de menors no acompanyats
La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra una internauta acusada de difondre un vídeo fals que atribuïa actituds violentes a un grup de menors no acompanyats, en la primera iniciativa legal del ministeri públic contra les fake news a l’Estat.
En la seva querella, que investiga un jutjat de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), el ministeri públic acusa d’un delicte contra els drets fonamentals a la dona que presumptament va difondre a través del seu compte de Twitter el vídeo en qüestió, que mostrava les agressions d’un grup d’alumnes al Brasil a la seva professora, atribuint-ho falsament a un centre de menors no acompanyats de l’Estat.
En el missatge de Twitter, del 13 de juny del 2019, la internauta adjuntava el vídeo amb el text: “T’envio un vídeo d’un centre educatiu per als emigrants menors d’edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que ho difonguis perquè Espanya s’assabenti d’una vegada com ens agraeixen que els acollim”.
Segons el fiscal de delictes d’odi, Miguel Ángel Aguilar, mitjançant la combinació d’aquest text i “l’impactant” contingut del vídeo, d’un minut i 32 segons, difós de manera “massiva i indiscriminada”, la internauta pretenia vincular una suposada violència a les aules amb els menors no acompanyats procedents d’altres països.
“Tot això amb la finalitat de denigrar, associant-los de forma generalitzada amb actes incívics, violents i de falta de respecte a l’autoritat del professorat, desacreditant-los amb això i contribuint d’aquesta manera a despertar o augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra aquest col·lectiu de persones, especialment vulnerables, amb el consegüent risc de generar sentiments de rebuig i hostilitat social enfront d’ells”, sosté la querella.
Va ser la Síndica de Greuges de Barcelona la que va alertar al juliol de l’any passat la Fiscalia de Barcelona de la difusió a Internet i les xarxes socials d’aquest missatge, advertint que pretenia associar interessadament el col·lectiu de menors immigrants amb la violència a les aules.
La fiscal en cap de Barcelona va acordar obrir una investigació i va ordenar als Mossos d’Esquadra que identifiquessin l’autor d’aquest missatge a Twitter, una xarxa social amb un potencial d’accés de 5 milions d’usuaris a Espanya.
Els Mossos van remetre a Fiscalia dos atestats, un dels quals identificava R.M.M.C., veïna de Sant Joan Despí (Baix Llobregat), com a titular del compte de Twitter que va difondre el missatge a les 16.34 hores del 13 de juny del 2019.
La policia catalana va certificar a més que el vídeo, en el qual es pot observar com dins d’una aula diversos alumnes criden, llancen papers a la professora i tomben taules i cadires, entre crits i rialles de burla, recull fets succeïts al Brasil i que no tenen res a veure amb menors d’edat que hagin emigrat a Espanya.
En el segon informe que els Mossos van remetre a Fiscalia s’identificaven d’altres autors que també havien difós el mateix vídeo a Twitter i Facebook, en aquest cas internautes residents a Conca, Lleó, Granada i Madrid, per la qual cosa es va remetre a les fiscalies provincials competents territorials per al seu coneixement i tramitació.
De moment, el jutjat d’instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat ja ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia de Barcelona, que demana que se citi com a investigada la tuitera.