Societat

Desgavell per la recomanació d’usar mascaretes

La Generalitat en recomana l’ús però no hi obliga

Salut adverteix del perill de les casolanes si no es desinfecten

S’ha de portar mascareta per sortir al carrer o no? A hores d’ara no és una obligació, però Protecció Civil ho recomana. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va informar ahir que, efectivament, ells recomanen la mesura de protecció, però hi afegeix que no es pot obligar ningú a fer-ho perquè aquesta és una competència del govern espanyol. Segons Buch, Protecció Civil també recomana que es facin servir guants per anar pel carrer, que es mantingui la distància de seguretat i que tothom es renti sovint les mans, unes recomanacions, aquestes últimes, que es fan des del primer dia.

Per si no hi havia prou confusió, el cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, va afirmar ahir al matí a Catalunya Ràdio que “els arguments científics sobre l’ús de mascaretes no són clars”, però que, en tot cas, eviten el contagi de coronavirus a tercers. Trilla va explicar que científicament “no té gaires sentit” portar-la si ets a l’aire lliure i no t’acostes a ningú a menys de dos metres, però va insistir que, “com que no saps si pots estar contagiat, és bo posar-se-la per evitar contagiar ningú, i que, quan s’entri en una fase de relaxació del confinament, se’n recomana l’ús.” També el director del Centre de Coordinació d’Emergència i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, va indicar la possibilitat de generalitzar l’ús de mascaretes a tota la població com una de les mesures per poder flexibilitzar el confinament.

La següent pregunta, però, és: on es pot adquirir una mascareta? A les farmàcies estan esgotades i, ja ho ha advertit la consellera Vergés, la prioritat quan n’arribin de fora serà abastir els sanitaris, els treballadors de residències i de la neteja i els dels supermercats, els més exposats a infectar-se.

Avui l’única manera d’aconseguir mascaretes és fer-se-la un mateix o contactar amb una de les desenes d’entitats solidàries que en fabriquen i reparteixen. No obstant això, Salut recorda que aquestes mascaretes tenen inconvenients: “Si utilitzeu una protecció que us tapi boca i nas, tingueu en compte que pot ser un focus de contaminació si no està ben neta i desinfectada. S’ha d’evitar tocar-la amb les mans i cal netejar-la i desinfectar-la cada vegada que s’utilitzi”. Salut demana no oblidar que “l’ús de mascaretes casolanes no podrà mai reemplaçar les veritables mesures de protecció, que són el correcte rentat de mans i sobretot el distanciament social que es concreta a mantenir-se a un metre i mig com a mínim de les altres persones”.

A Catalunya, des del 10 de març i fins al 2 d’abril, el govern espanyol ha distribuït 3.036.288 mascaretes d’un total de 18,5 milions comprades per a tot l’Estat. També han arribat guants, bates, ulleres i altres dispositius.

LES FRASES

Recomanem dur mascaretes; només hi pot obligar el govern espanyol
Miquel Buch
conseller d’interior
No té gaire sentit portar-la si ets a l’aire lliure i no t’acostes a ningú a menys de dos metres
Antoni Trilla
cap d’Epidemiologia del clínic
No es descarta generalitzar l’ús de mascaretes de cara a una flexibilització del confinament
Fernando Simón
Coordinador d’Emergències


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC