Societat

LA CRÒNICA

Preuades mascaretes

“Truqui al seu cap, si no té el certificat”, ordena inquisitiu un agent dels Mossos a un operari a l’estació de Sants

L’estació de Sants de Barcelona mantenia un aspecte desèrtic, amb les persianes abaixades de comerços i bars, i amb més agents de seguretat que no pas usuaris de tren i de metro, malgrat que ahir estaven obligats a tornar a la feina treballadors de la construcció i de la indústria, segons ordres del govern espanyol, per no aturar l’economia malgrat la depriment llista de morts per la Covid-19. A dos quarts de vuit del matí, qui donava bones noves eren uns 450 voluntaris de la Creu Roja i Protecció Civil, que, amb altres entitats i cossos policials en 40 municipis de Catalunya, regalaven mascaretes sanitàries, que, tot i ser d’un sol ús, eren rebudes amb agraïment davant la falta d’unitats a les farmàcies, malgrat que a poc a poc el govern les està fent obligatòries al carrer.

Cristina Príncep, de 30 anys, dentista de professió i des de fa uns vuit anys voluntària de la Creu Roja, era una de les persones que repartien mascaretes individuals, obertes i sense ensobrar, als usuaris un cop validaven el bitllet de rodalies Renfe a Sants. “Tothom et dona les gràcies, i qualsevol ajuda que pugui fer per millorar la sanitat, doncs la faig”, assegurava. Els usuaris en aquella hora punta apareixien amb comptagotes. Mariona Bel, que treballa en el sector alimentari a Granollers n’era una. “Està molt bé que donin mascaretes perquè encara veus algunes persones al tren que no en porten”, explicava aquesta veïna de Barcelona tapada amb una mascareta sanitària de bona qualitat. La mascareta gratuïta es donava a tots els usuaris, en portessin o no, i la majoria l’agafava.

Una de les constatacions d’aquesta tornada parcial a la feina és que “moltíssims” usuaris dels transports públics s’han proveït i ahir duien protectors. Així ho explicaven Sergi Delgado, subdirector de Protecció Civil, i Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, presents en el dispositiu de Sants estació. “No hi ha hagut incidències. Ha estat un matí sense grans afluències al metro”, afirmava Delgado, que “agraïa aquest esglaonament” en el desconfinament. Davant l’handicap que les mascaretes aportades pel govern espanyol són d’un únic ús, i per tant insuficients per cobrir ni tan sols una setmana en transport públic, Delgado va treure-hi ferro i va aconsellar que, segons les hores que s’hagin utilitzat, aquestes mascaretes es poden reutilitzar “perquè bàsicament ens les posem –va dir– per protegir les altres persones”. En aquest sentit, Morist va agrair que la ciutadania respecti el “quedar-se a casa” i hi va afegir que es repartiran mascaretes cada cop que n’arribin.

Roger Reig, amb els estudis acabats de tècnic d’emergències mèdiques, també era un dels voluntaris de la Creu Roja que ahir repartien mascaretes als usuaris que arribaven des del Maresme, el Prat o altres llocs a Sants Estació. En aquesta campanya sanitària contra el coronavirus, Reig ha estat fent teleassistències amb ambulàncies, i també ha fet de voluntari al recinte de la Fira de Barcelona, a Montjuïc, habilitat, inicialment, per a unes 225 persones sense llar. “Va ser una setmana sense parar”, recordava obrint els ulls.

En aquesta primera jornada de mascaretes gratuïtes va sobtar l’excés de zel dels Mossos als usuaris que anaven a validar el bitllet per sortir de l’estació de Sants. “Certificat i DNI”, requeria una agent de la policia catalana, que va cridar: “Això no és suficient” a una dona que li mostrava un paper, un fet que va provocar cues per anar a la feina. Val a dir que la majoria d’usuaris, dones i homes que es dirigien a feines essencials, mostraven el seu certificat des del mòbil o en fulls guardats en carpetes de plàstic. “No té el certificat? Truqui al seu cap ara mateix”, exigia inquisitiu un agent a un home. No va ser l’únic: un altre mosso va fer trucar al seu superior a un jove amb uns pantalons i botes que el delataven que anava a l’obra. “Ha de fer-li un certificat”, deia en un to més pedagògic al cap de l’obrer, que tornava a la feina després del confinament total.

A dos quarts de nou del matí, la plaça Espanya mantenia un aspecte isolat i sense el sorollós trànsit habitual. Dues voluntàries de la Creu Roja la voltaven i oferien les preuades mascaretes. Mitja dotzena d’usuàries que esperaven l’autobús en direcció a l’Hospitalet de Llobregat, i gairebé totes protegides, no les van refusar pas. “Millor això que res”, van sentenciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA