Societat

Els municipis seran actors clau en el desconfinament

Buch diu que el govern dictarà un marc general que cada ajuntament podrà adaptar a la seva realitat

La Generalitat manté la recomanació de les franges horàries per als menors de 14 anys

Els ajuntaments catalans tindran un paper actiu quan arribi el moment del desconfinament. El president espanyol, Pedro Sánchez, ja va anunciar fa uns dies que la desescalada tindrà un caràcter asimètric i haurà de valorar les diferents realitats locals. I ahir tant la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, com el conseller d’Interior, Miquel Buch, van confirmar que les mesures que es prenguin s’adoptaran de forma coordinada amb els ajuntaments.

Això no vol dir, però, que cada municipi tingui llibertat per dictar les seves normes. Buch va assegurar que el govern “creu” en el municipalisme “perquè forma part del seu ADN”, i que entén que els plans de desconfinament no poden ser iguals als 947 municipis, sinó que s’han d’adaptar a la realitat de cada poble o comarca. Ara bé, això no vol dir que cada entitat local pugui decidir les seves accions. El govern de la Generalitat té la intenció d’elaborar un marc general i a partir d’aquí “treballar col·laborant amb el territori” perquè cada ajuntament es pugui adaptar. “Els municipis no tenen equips d’epidemiòlegs ni les dades de què disposa la Generalitat”, va precisar Buch per justificar un criteri unànime a tots els municipis malgrat la voluntat d’asimetria.

Per la seva part, la consellera Meritxell Budó va insistir que és “des del territori des d’on es pot donar la millor resposta” i va garantir que és amb aquesta voluntat que s’ha convocat per a demà un consell executiu extraordinari per aprovar el pla de desconfinament català. Una vegada més, Budó va insistir en la seva petició a l’Estat perquè “retorni les competències que va prendre” a la Generalitat.

Franges horàries

Pel que fa a les diferències de criteris existents per part del govern de l’Estat i de la Generalitat en relació amb la sortida dels menors de 14 anys, i que a Catalunya afecta un total d’1.183.217 nens, Budó va assegurar que no creu que siguin incompatibles. La mesura aprovada per l’Estat i per tant d’obligat compliment, ja que de moment la Generalitat no té competències, és que els menors poden sortir de nou del matí a nou del vespre. Tot i acceptar que el govern català no té competències en aquest sentit, la Generalitat continua recomanant que les sortides es facin per franges horàries. “Poden fer cas de les recomanacions del govern de Catalunya”, va subratllar Budó, que va insistir que si es recomana que es respectin les franges horàries és per “intentar que les sortides no siguin massives, que no es trobi tothom al carrer”.

En aquest sentit, la consellera Budó va recordar que la mesura s’ha pres perquè els nens “són un col·lectiu vulnerable, per l’estrès i per salut mental”, però va insistir que el més important és no oblidar “que estem en una situació de confinament que s’ha de preservar”.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va felicitar el fet que “el govern central hagi rectificat acostant-se al govern de Catalunya”, però va insistir en la conveniència de les franges horàries “perquè s’han de tenir també en compte les hores lectives”.

LA XIFRA

1.183.217
menors de 14 anys
podran començar a sortir a partir de diumenge acompanyats d’un adult.

“Que l’Estat injecti liquiditat”

La consellera Meritxell Budó va insistir en la necessitat que avui s’aprovin els pressupostos, que preveuen 3.000 milions d’euros de despesa. Budó va insistir que aquests pressupostos són “imprescindibles” per superar la crisi del coronavirus, però també va deixar clar que “no seran l’única solució”. Per això va demanar un pla de xoc global a l’Estat i a Europa. “Igual que van injectar diners per rescatar els bancs, ara toca rescatar empreses, autònoms i gent”, va resumir la consellera. No va assenyalar fins on està disposat a arribar el govern per generar dèficit ni va oferir xifres concretes. Ara bé, el que sí tenen clar és que demanaran a l’Estat que “injecti la liquiditat necessària per poder fer front a la pandèmia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona