Societat

Permís excepcional de caça per aturar l’augment de danys en els cultius

Els agents rurals hauran de confirmar cas per cas les destrosses que hagi denunciat el pagès

Horta, vinya i conreus, afectats per senglars, conills, daines o cabirols

El Departament d’Agricultura ha començat a donar permisos extraordinaris per caçar porcs senglars, conills, estornells vulgars, garses, tudons, cérvols, cabirols, daines o muflons, pels danys en els cultius, que, segons denuncien els sindicats agraris, han augmentat durant aquest període de confinament i des de la declaració de l’estat d’alarma, que prohibia de manera expressa l’activitat cinegètica. Concretament, les actuacions es faran sempre a petició dels pagesos afectats i després que els agents rurals n’hagin certificat la necessitat, sigui per “la severitat dels danys o pel risc de transmissió de malalties”, segons consta en l’escrit que la Federació Catalana de Caça ha fet arribar a les diferents societats de caçadors del país.

Fonts del sindicat Unió de Pagesos (UP) afirmen que els danys ja són greus i que “aniran augmentant a mesura que els cultius avancin en el seu desenvolupament”. A hores d’ara, segons UP, els conreus més afectats són el de la cirera, la collita de la qual ha començat aquests dies i on s’han produït danys per l’acció d’estornells i garses i, en algunes zones, de senglars. Els conreus d’horta han rebut danys de tudons, i els arbres joves i els brots tendres de fruiters i vinya, de cabirols, especialment a la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Bages, el Penedès i la plana de Lleida. En el cas de la vinya, els danys poden arribar a suposar el 100% de la pèrdua de la collita.

Els senglars, segons UP, també provoquen danys a altres zones fruiteres com l’Alt Penedès i la plana de Lleida, i d’horta, com el Baix Llobregat. Pel que fa als conills, hi ha un augment de danys als conreus del Segrià, les Garrigues, la Noguera i la Segarra, a la vinya del Baix Penedès i als tarongers de les Terres de l’Ebre. En llocs com la zona de Vilada (Berguedà) registren danys de cérvols. Les comarques gironines són les que, segons expliquen fonts d’UP, tenen més danys de senglars “des de fa molts anys, fins al punt que la població d’aquests animals està descontrolada”. Els senglars no només afecten cultius com els cereals, el raigràs i les zones de pastura, sinó que provoquen danys a la colza, que anys enrere se’n salvava. En comarques com el Ripollès i la Garrotxa, als cereals també els perjudiquen el cabirol i la daina.

El president de la Federació de Caça a Barcelona, Joaquim Zarzoso, ha explicat que “en cap cas parlem de batudes, són permisos superexcepcionals i hi va un caçador o dos, màxim, sense gossos i la majoria de cops de nit”. Zarzoso hi afegeix que, pel que fa a la demarcació de Barcelona, “s’ha actuat a la zona del Baix Llobregat per protegir la cirera, però ha de ser un lloc on els danys siguin molt grans”. Zarzoso, així com UP, asseguren que les concessions es fan amb comptagotes. Pel sindicat agrari, aquesta restricció “està fent saltar les alarmes en molts punts” pel que pot venir en un futur si no es controlen les “plagues”.

LA FRASE

En cap cas parlem de batudes, són permisos superexcepcionals
Joaquim Zarzoso
president de la federació de caça de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON