Societat

Les residències alerten que no es pot abaixar la guàrdia

La patronal presenta un pla en tres fases per obrir als familiars, fer ingressos i, per últim, permetre la sortida dels avis

Exigeixen mesures de seguretat, equips de protecció, tests i atenció mèdica

Els centres residencials de gent gran, on s’ha concentrat l’índex de mortalitat més alt per coronavirus, no volen tornar a passar pel mateix. L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) va presentar ahir un pla de desconfinament, en tres fases de quinze dies cadascuna, per recuperar certa normalitat als centres que estan aïllats des del 12 de març passat. El restabliment de les visites dels familiars seria el primer pas en funció de la regió sanitària i l’estat de cada centre. A continuació es permetrien nous ingressos i el retorn dels usuaris que van marxar a casa. Per últim es deixaria fer sortides a la gent gran del centre residencial.

La proposta però, tal com reclamen des de la patronal, només seria possible si la Generalitat garanteix les mesures de seguretat als professionals i els residents. Per això calen més equips de protecció, tests PCR i l’atenció mèdica amb coordinació amb els centres d’atenció primària. Segons els centres es proposa que els més grans reservin entre un 5% i un 10% de places per a malalts de Covid-19 i que els mitjans disposin d’entre tres i quatre places per a malalts de coronavirus. Els més petits no cal que tinguin cap plaça especialitzada.

“Seria una bogeria reobrir sense les mesures de seguretat i deixar entrar les famílies”, destacava ahir la presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (Feate), Montse Falguera, que assenyala que encara hi ha molta incertesa sobre la propagació del virus. “Tenim avis que eren negatius i que donen positiu, sense haver estat en contacte amb ningú, només amb treballadors que ja han passat la malaltia”, afirmava després que aquests dies s’hagin fet tests PCR a molts residents. Des de l’ACRA asseguren que amb les últimes xifres de Salut uns 11.747 usuaris haurien donat positiu en els tests que s’estan fent als 64.000 avis que viuen en centres assistencials.

Les mesures del pla presentat implicarien també un increment de ràtios globals als centres, que s’han augmentat un 15% durant la pandèmia. Es calcula que uns 5.500 professionals del sector residencial s’han hagut d’aïllar contagiats per coronavirus. El document elaborat per l’ACRA, que no és definitiu, proposa que les visites dels familiars siguin individuals i amb una durada màxima de mitja hora un cop per setmana. Els centres, com alguns ja fan, podran prioritzar les visites de famílies per acomiadar el resident en el seu procés de final de vida.

El president de la Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, Joan Segarra, assegurava ahir que “no es pot abaixar la guàrdia” en el moment que les residències “comencen a respirar” i així ho van transmetre en la reunió mantinguda amb el president Quim Torra i la consellera de Salut, Alba Vergés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA