Societat

la contra

Nova York tasta els vins del Rosselló

Un jurat americà ha seleccionat els Bacchus 2010 entre uns 180 vins nord-catalans

La nit de Saint Bacchus és d'ençà 25 anys la gran nit del sector vitícola de la Catalunya del Nord, en el curs de la qual es proclamen els noms dels cellers i vins que han destacat en l'últim any. L'edició del 2010 tenia lloc divendres, 4 de juny, al Palau d'Exposicions de Perpinyà, on més d'un miler de persones assistien a l'entrega dels premis Bacchus.

Per fugir de l'endogàmia, el Comitè Interprofesssional dels Vins del Rosselló (CIVR) sotmet cada any els vins nord-catalans a un jurat diferent d'arreu del món, i enguany tocava presentar-se a Amèrica: després d'una primera tria d'entre més de 400, les mostres dels 180 vins del Rosselló seleccionats han estat transportades a Nova York, on un jurat de 40 personalitats del món del vi d'aquella ciutat (periodistes especialitzats, importadors, sommeliers de restaurants novaiorquesos, etcètera) va procedir a un tast a cegues per distingir els 20 premis Bacchus del 2010. Tot el sector coincideix per dir que als vins del Rosselló no els falta qualitat; les coses han canviat molt en l'última dècada. Els que els falta és notorietat, s'han de donar a conèixer, i sembla ser que el camí més curt passa per Amèrica. Fabrice Rieu, el president del CIVR, també va recordar durant l'acte una altra lliçó apresa dels americans: vendre vi als Estats Units no significa per força caure en la mundialització i la uniformització dels gustos americans: al contrari, el que busquen els aficionats d'allà són productes amb una especificitat ben marcada, uns terrers i una manera de fer que destaquin entre la multitud d'ofertes, i en aquest sentit, la gamma dels vins dolços del Rosselló no té competència.

Obrint-se mercat al principat de Catalunya

Alguns vins nord-catalans ja s'exporten als Estats Units. Segurament no és casualitat, si 3 d'entre els 20 Bacchus atribuïts divendres (Vi de País rosat, Costers del Rosselló rosat, Costers del Rosselló les Aspres), van ser per al Domaine Lafage que ja exporta un 40% de la seva producció als Estats Units. Però també va haver-hi sorpreses, com ara l'atribució del Bacchus del Vi de País blanc al Muscat sec 2009 del celler cooperatiu Arnaud de Villeneuve. Un vi fet amb un cepatge tan nostrat com el moscat, que no s'ha elaborat buscant gustos americans i que el jurat novaiorquès va distingir. En un panorama en què massa sovint es parla de cellers cooperatius rossellonesos que desapareixen i de vinyes arrencades, la marca Arnaud de Villeneuve, que reagrupa els cellers de Pesillà, Salses i Ribesaltes, és també l'exemple d'un celler cooperatiu que creix i aposta per la qualitat. Unes 3.000 hectàrees de vinyes, que s'estenen entre les valls de la Tet i de l'Aglí –i el Canigó de rerefons–, li permeten elaborar una àmplia gamma de vins que ja s'exporten fins a la Xina, a Bèlgica o al Regne Unit.

I al principat de Catalunya, perquè és un dels pocs cellers rossellonesos que s'hi atreveixen, a més a més etiquetant en català. Amb la gamma Castell de Pesillà i noms tan suggestius com Expressió, Excepció, Temptació o Intenció, els seus blancs, rosats, negres i vins dolços s'estant obrint mercat al principat de Catalunya, encara que, a vegades, pugui semblar tant o més complicat que anar a vendre ala Xina.

Els vins distingits pels premis Saint Bacchus 2010

Vi de País blanc: Arnaud de Villeneuve-Muscat sec 2009. Vi de país rosat: Domaine Lafage (Côté Rosé 2009). Vi de País negre: Domaine Saint Nicolas (Epicure 2008). Costers del Rosselló blanc: Mas Cristine (Récolte 2009). Costers del Rosselló rosat: Domaine Lafage (Parfum des Vignes 2009). Domaine Rière Cadène (Cuvée Augusta 2009). Costers del Rosselló negre: Domaine Arguti (Ugo 2007). Costers del Rosselló negre Les Aspres: Domaine Lafage (Léa 2008). Costers del Rosselló Vilatge: Mas de Lavail (Tradition 2008). Domaine de l'Agly (2005). Cotlliure blanc: Cave de l'Abbé Rous (Cuvée des Peintres 2009). Cotlliure rosat: Cave de l'Abbé Rous (Cuvée des Peintres 2009). Cotlliure negre: Le Dominicain (Saint Dominique 2008). Banyuls: Cave de l'Abbé Rous (Cornet & Cie Rimage Mise precoce 2008). Banyuls gran cru: Le Dominicain (Camille Descossy 2003). Maurí: Les Vignerons de Maury (ChaBert de Barbera 1985). Ribesaltes Ambré: Les Vignerons de Constance et du Terrassous (L'Ambre de Terrassous 2000). Vignoble Dom Brial (Grande Réserve 1979). Ribesaltes grenat: Domaine de Besombes (Le Grenat 2008). Muscat de Ribesaltes: Domaine de Rombeau (Château Rombeau 2009).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona