Societat

la contra

Refent la ruta de grecs i romans

L'Escala i Portvendres inauguren un itinerari turístic que recorda la travessa marítima que feien els antics mercaders entre les dues poblacions fa més de dos mil anys

«Fa 2.000 anys naus de mercaderies dels pobles etrusc, fenici, grec i romà solcaven aquesta mar en una ruta regular de cabotatge o comerç marítim que redistribuïa d'un port a l'altre entre Marsella i Cartagena.» Així comença l'interessant relat que podem escoltar damunt del vaixell que fa la nova ruta turística entre l'Escala i Portvendres, que té per objectiu destacar la importància històrica d'aquests dos ports en l'època antiga, com a punts estratègics comercials. Es transportaven aliments, com ara vi, oli d'oliva o salaons de peix, envasats en àmfores, però també altres carregaments com ceràmica, coure, plom o plaques de marbre. Fins i tot s'han trobat naus enfonsades amb carregaments que feien la ruta entre els dos ports, llavors Emporion i Portus Veneris.

Ara, una iniciativa pública i privada permetrà resseguir aquest antic itinerari, a través d'una ruta turística que es podrà fer cada dissabte, a partir del 19 de juny, tot i que es va inaugurar oficialment el cap de setmana passat. El viatge es fa amb un catamarà de 250 places, que unirà els dos municipis en els dos sentits. El cost serà de 35 euros i hi va inclosa l'anada i la tornada, que es fa amb autobús. La idea va ser de l'historiador de Portvendres Robert Saquer, que va engrescar els ajuntaments i el propietari dels creuers Mare Nostrum. La iniciativa també té el suport de les cambres de comerç de Girona i Perpinyà, la Generalitat, el Consell General dels Pirineus Orientals i el Patronat de Turisme Costa Brava.

Lourdes Boix, directora del Museu de l'Anxova i de la Sal, explicava en el viatge inaugural que en la ruta s'hi inclou una explicació de la història dels pobles i també dels paisatges que es van trobant durant el trajecte. El cap de Creus, el monestir de Sant Pere de Rodes, els pobles de Cadaqués, Portbou o Cervera i, en definitiva, els paisatges de la Costa Brava són algunes de les imatges que la ruta deixa a la retina del viatger. A més, els turistes tindran temps de passejar i visitar diversos punts de l'Escala o de Portvendres, depenent de si fan la ruta en sentit nord o en sentit sud.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, va destacar que aquesta és una «ruta única i innovadora» que s'afegeix a l'oferta que ja hi ha a la Costa Brava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Netegen la piscina de Vallparadís per arreglar les fuites del vas i repararan el paviment exterior

TERRASSA
Societat

L’Ajuntament de Badalona posa punts d’informació sobre drogues a les Festes de Maig

TURISME

Bandera blava per a 95 platges i 23 ports catalans

BARCELONA
SOCIETAT

Desnonen a Ciutat Vella dos pisos amb persones vulnerables

BARCELONA
societat

Més de 270 entitats s’uneixen per impulsar la transició ecosocial a Catalunya

barcelona
SOCIETAT

Salut invertirà 45 milions en l’ampliació de l’Hospital del Vendrell

El Vendrell

27 platges gironines, guardonades amb Bandera Blava

girona
SOCIETAT

Un cotxe detectarà a partir de demà les infraccions al carril bus

BARCELONA
societat

Els acampats a la UB amenacen d’allargar la protesta durant el 12-M

Barcelona