Societat

El comissari en cap dels Mossos veu “vergonyós” i “sense cabuda” el “cas aïllat” de racisme del Bages

Eduard Sallent envia una carta al conjunt del cos policial

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha titllat de “vergonyosa” i “indignant” la conducta d’un agent que va proferir insults racistes a un jove el 2019 en anomenar-lo “mico” i “negre de merda “, un “cas aïllat” que ha assegurat que “no té “ cabuda “al cos.

Així ho ha sostingut en una carta remesa al conjunt dels Mossos, a la qual ha tingut accés Efe, després que aquest dilluns SOS Racisme divulgués un àudio en què se sent un agent vexant un jove, cosa que ha motivat que la Generalitat canviï de destinació sis efectius de l’àrea de recursos operatius investigats per aquests fets per un jutge de Manresa (Bages).

“Sé que quan vau escoltar la gravació vau sentir també vergonya i indignació per una conducta que no ens representa i que atempta contra la professionalitat i la bona feina que quotidianament portem a terme”, assenyala Sallent en la missiva sobre l’actuació d’agents que “vexaven i feien comentaris racistes i xenòfobs contra un ciutadà”.

Segons el comissari en cap, es tracta de “casos aïllats (...) contraris als principis i valors del cos”, al qual “perjudiquen enormement” perquè generen “recel” en la seva “professionalitat” i “desconfiança de la ciutadania” cap a la policia catalana.

“Entenem que en una policia democràtica no tenen cabuda actituds i conductes contràries als seus principis i valors. En el cos dels Mossos d’Esquadra no tolerarem cap actitud o conducta racista, xenòfoba o discriminatòria”, continua Sallent abans de rebutjar “enèrgicament” l’esmentada actuació.

Per tot això, el comissari en cap, que agraeix la “feina ben feta” a la “immensa majoria” de policies que actuen amb “professionalitat i rectitud”, insta els mossos a ser “especialment curosos en garantir que es tracta de manera apropiada a tothom, que es fa servir un llenguatge neutre en tot moment i que no es permeten conductes o actituds discriminatòries”.

“Des de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra mantenim el nostre compromís per seguir treballant per la construcció d’una societat justa i cohesionada. I per fomentar l’edificació de ponts que garanteixin la cooperació i la confiança entre la policia i la ciutadania”, conclou.

Sallent ha decidit remetre aquesta carta a tots els efectius de la policia autonòmica un dia després que s’hagi destapat aquest cas de racisme amb un àudio gravat per la víctima, un jove anomenat Wubi, el 10 de gener del 2019 a Sant Feliu Sasserra (Bages) durant un desnonament.

En el mateix, se sent presumptament un agent insultant i amenaçant-lo amb improperis com “la propera vegada que vegis la policia corre, però intenta anar-te’n més lluny de l’Àfrica”, en una actuació en què, segons el jove, també va ser escopit i patejat.

“Si us plau, deixeu-me en pau, que sóc un humà com vosaltres”, diu Wubi en un moment, al que un agent contesta: “No ets humà, tu ets un mico. Negre de merda”. El mateix policia reconeix més tard: “Sóc racista, molt”.

Per aquest cas, el jutjat d’instrucció 5 de Manresa (Bages) va obrir al febrer de l’any passat una investigació contra els sis agents que van intervenir en l’incident, als quals imputa un delicte de lesions i un altre contra la integritat moral, d’acord amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Després d’aflorar el cas, el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, van acordar ahir de manera immediata i com a mesura cautelar canviar de destinació els sis agents, que segueixen en actiu i fins ara formaven part de la unitat antiavalots ARRO, que reforça dispositius d’ordre públic.

Els sis agents van ser citats com a investigats al jutjat a l’octubre de l’any passat i es van acollir al seu dret a no declarar en aquest procediment, que segueix pendent de practicar més diligències.

La investigació oberta per la Divisió d’Afers Interns (DAI) es va aturar, com és preceptiu, quan el jutge de Manresa va obrir una investigació per aquests fets, per la qual cosa s’està a l’espera de la resolució judicial per prosseguir amb l’expedient intern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra