Onada d’anul·lacions per l’agost
El sector demana a l’administració missatges clars i campanyes per recuperar la confiança
Hotelers i restauradors critiquen la falta d’ajudes
El sector del turisme demana un missatge clar de les administracions per tal d’aturar l’onada de cancel·lacions i no perdre el negoci del mes d’agost. El cop de puny que ha suposat la recomanació de França de no visitar Catalunya i que el govern britànic d’obligui a una quarantena a tothom qui entri al país procedent de l’Estat espanyol (des d’ahir a la nit també a les Illes) és l’estocada que faltava per acabar d’enfonsar una temporada que tot just començava a recuperar-se.
La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (Confecat) es va reunir ahir telemàticament amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per traslladar-li un crit d’alerta i entregar-li un manifest unitari “per a la supervivència del sector turístic”. “Calen mesures efectives ja que ajudin i permetin la supervivència de l’activitat econòmica i laboral d’aquesta indústria a Catalunya. Ens trobem en una situació límit”, va assenyalar el president de la Confecat, Santiago García-Nieto. Els hostalers i restauradors carreguen contra les “ajudes inexistents” per afrontar la pandèmia de la Covid-19 i també lamenten la falta de lideratge del govern.
“Ens estem tirant un tret al peu”, va denunciar ahir Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, que va recordar que en un moment en què no venen turistes i que “es depèn del turisme local” i en un país on la gent sopa a partir de les deu, fer tancar els locals a les dotze de la nit no té cap sentit”. Els restauradors de Barcelona temen que aquestes mesures, “que posen encara més bastons a les rodes a la recuperació”, acabin fent tancar molt més del 25% dels negocis de la ciutat que s’havia previst en un primer moment. Pallarols va recordar: “Hem de conviure amb el coronavirus”, i va lamentar “la sensació que s’està fora de control”.
Jordi Mestre, el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, per la seva banda, va reclamar a l’administració “una comunicació més exacta, contínua, constructiva i pedagògica, que eviti la circulació de missatges d’alarma cap a l’opinió pública, local, nacional i internacional”, i va recordar que “una mala praxi en aquest sentit té greus afectacions sobre l’activitat econòmica de tots els àmbits econòmics, però especialment per a la indústria turística”.
En el mateix sentit es va manifestar ahir Martí Sarrate, el president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave): “Estem donant una imatge tan dolenta que no m’estranya que alguns països recomanin el que recomanen.” I va recordar que la “quarantena imposada per Gran Bretanya i les declaracions del ministre francès fan inviable la temporada”.
La recuperació del turisme, que havia començat tímidament a finals de juny, amb l’obertura de fronteres (pactades per tots els països de la UE) s’ha tallat en sec. Per això ara el sector vol que l’administració faci una campanya excepcional de llarg recorregut per refermar Barcelona i Catalunya i la seva seguretat com a destinació turística de qualitat i de negocis. Bàsicament, una campanya de rellançament de marca amb l’objectiu de fer que arreli una imatge positiva. Aquesta és, precisament, la idea que du el govern de la Generalitat, que ahir va anunciar que impulsarà una gran campanya publicitària i, segons la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, “es convidarà periodistes estrangers perquè vegin quina és la realitat i les mesures de seguretat que estem prenent”.
L’any passat van venir a Catalunya 19,4 milions de turistes estrangers, dels quals 4 milions eren francesos i 2 milions, britànics. Els estrangers es van gastar més de 21.000 milions d’euros, dels quals 2.442 els van gastar els francesos i 1.900 milions, els anglesos. França és el primer mercat a les comarques de Girona (el 50% del total) i la Gran Bretanya ho és de la Costa Daurada.
Precisament això, i perquè a les comarques de Tarragona pràcticament no hi ha rebrots, l’alcalde de Salou, Pere Granados, va demanar ahir a la Generalitat i al govern espanyol que treballin per establir un corredor segur entre el Regne Unit i l’aeroport de Reus que garanteixi l’arribada de turistes britànics a la zona. Segons l’alcalde, és “injust” que es posi tothom “dins el mateix sac” de la quarantena de 14 dies imposada pel Regne Unit a les persones que provenen de l’Estat espanyol i exigeix que es consideri Salou una destinació segura.
Antoni Escudero, president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, va xifrar ahir en un 40% les reserves que s’estan anul·lant des que el cap de setmana el ministre francès aconsellés no venir a Catalunya. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Escudero va lamentar que més que per motius de salut, fa l’efecte que França el que vol és “que els seus no marxin del territori i facin turisme al seu país”. “Si no es prenen mesures, això pot tenir conseqüències irreversibles a les comarques gironines”, va dir Escudero, que va recordar que “moltes empreses cauran”.
“Ens haurem d’anar acostumant a aquesta situació i estem disposats a aguantar, però és molt i molt dolenta. Cada setmana les coses canvien i ara esperem que França no acabi per tancar la frontera amb Catalunya perquè és el pas dels pocs turistes que ens arriben, francesos i italians, que venen en cotxe”, explica Jordi Clos, president de Derby Hotels Collection, que té d’emblema l’hotel Claris de Barcelona, i que durant molts anys va ser el president del Gremi d’Hotels de Barcelona. El Claris i altres hotels i apartaments del grup estan oberts i perden diners, però molts altres hotels de la ciutat (el 75%) ni tan sols han obert les portes. El mateix passa a hotels d’altres ciutats catalanes i de localitats turístiques que, sobretot, viuen del turisme estranger. A Sitges els anuncis de França i el Regne Unit han fet caure un 50% les previsions d’ocupació.
Els rebrots de Covid-19, que han fet endurir també les mesures a Figueres i Vilafant, afecten de ple el turisme de tota la comarca. A Figueres els hotels han vist com s’han cancel·lat més de la meitat de les reserves (en aquesta ciutat els turistes s’hi estan una o dues nits, i aprofiten per visitar el Museu Dalí).
El Pirineu de Lleida, els seus càmping i les cases rurals eren les que tenien millors perspectives per passar l’estiu, però el rebrot del Segrià i el fet que països com Bèlgica imposin quarantena als qui visitin aquesta zona els omple de preocupació i ha fet créixer les cancel·lacions. L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, lamenta que moltes de les cancel·lacions “no venen de persones que no poden sortir de casa perquè estan confinades, sinó perquè identifiquen el Pirineu català amb Lleida”. Turisme Seu insisteix en una campanya a les xarxes per fer visible que la Seu d’Urgell i la comarca “és una destinació turística de proximitat que ofereix la màxima seguretat per a visitants i turistes”.
LES XIFRES
Exceltur calcula grans pèrdues a l’agost i al setembre
La quarantena decretada pel govern britànic, sumada a les mesures que també han pres França, els Països Baixos i Noruega, posen en perill 8.700 milions de despeses de turistes estrangers a l’Estat. La patronal va criticar ahir el govern britànic per no haver advertit el govern espanyol sobre la decisió. Amb les xifres del 2019, als mesos d’agost i setembre els ingressos procedents dels turistes britànics van ser de 4.572 milions d’euros, procedents dels francesos van ser 2.300 milions; dels holandesos, 935 milions; dels belgues, 612 milions, i dels noruecs, 283 milions.
Més trens TAV per anar de Figueres a Madrid
A partir del 15 de juliol, Renfe ha incrementat l’oferta de places a Catalunya entre Figueres – Girona i Barcelona amb un nou servei d’Alta Velocitat amb sortida de Figueres a les 06.30 hores. La recuperació d’aquest tren permet millorar el servei de primera hora des de Figueres i Girona cap a Barcelona arribant a la Ciutat Comtal abans de les 07.30 hores. A més, aquest tren continua el seu recorregut fins a Madrid, on arriba a les 10.10 hores. D’aquesta manera, els viatgers de Figueres i Girona disposaran de set serveis d’Alta Velocitat en sentit sud i sis en sentit nord.
El bus turístic obre la ruta Barcelona Panoràmica
L’autobús turístic de Barcelona, el Bus Turístic, ha reprès aquest mes el servei, suspès gairebé tres mesos pel coronavirus, amb una sola ruta, passatgers exclusivament al pis superior descobert i horaris i preus reduïts. Fins al 30 d’agost, tots els divendres, dissabtes i diumenges el Bus Turístic oferirà la nova ruta Barcelona Panoràmica, pensada perquè el “públic local redescobreixi la ciutat des del pis superior d’un bus turístic”, segons ha informat el consistori. Les sortides es faran des de la parada del costat mar de la plaça del Portal de la Pau, al peu de Colom.
Tornen els bitllets combinats de Renfe turístics
Renfe ha tornat a posar a la venda els seus bitllets combinats a diferents espais turístics de Catalunya: Port Aventura, Freixetren, Catalunya en Miniatura, Parc Natural del Montseny, Tren Natura, Illa Fantasia, el Museu del Ferrocarril a Vilanova i la Geltrú i a l’Aquàrium de Barcelona.
Els hotelers s’ofereixen a finançar tests
La Confederació Espanyola d’Hotels i Apartaments Turístics (CEHAT) ha demanat a la Unió Europea que es posi les piles i es facin proves de coronavirus en origen i destinació als viatgers, i s’ha ofert a finançar els tests dels turistes a la sortida dels seus establiments a l’Estat espanyol.
El ‘touroperator’ TUI suspèn els paquets turístics
L’agència de viatges majorista TUI, la més gran del Regne Unit, ha suspès els seus paquets de vacances a l’Estat a excepció de les Illes Balears i les Canàries. Ha instat el seu govern a dissenyar una quarantena que “més matisada” que permeti viatjar a les regions amb pocs brots.
L’ICGC ofereix 757 rutes senderistes i turístiques en 3D
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha publicat el nou visor Rutes de Catalunya en 3D, que proporciona una visualització personalitzada de les 757 rutes excursionistes i turístiques del portal de dades de la Generalitat. Per poder planificar les rutes des de casa.
City Trips: l’oferta de Barcelona
Turisme de Barcelona i el RACC han signat un acord de col·laboració per utilitzar l’aplicació City Trips com a plataforma per a mòbils per facilitar la difusió i comercialització de tota l’oferta del Marketplace de la campanya Viu Barcelona que el consorci ha posat en marxa i que concentra una molt àmplia i diversa oferta d’activitats i experiències turístiques de la ciutat. Gràcies a aquest acord, l’aplicació mòbil City Trips, amb informació en temps real de tots els transports públics i serveis de mobilitat compartida que operen a la ciutat, incorpora ara l’oferta de serveis i activitats turístiques que Turisme de Barcelona posa a l’abast dels visitants amb l’objectiu de reactivar l’activitat econòmica al voltant del turisme. L’acord té un doble objectiu: concentrar l’oferta turística i facilitar la mobilitat segura i sostenible dels visitants per l’interior de la ciutat durant tota la seva estada.