Societat

la contra

La igualtat en el món agrari

Les dones representen un 37% de la població que treballa al camp a la Unió Europea, però encara no han aconseguit fer-se un forat en els llocs de decisió

Les dones representen un 37% dels treballadors del sector agrari a la Unió Europea i una de cada cinc explotacions és dirigida per dones. Aquest pes, però, no es tradueix en l'accés de les dones als òrgans de decisió de les cooperatives i societats agrícoles de les Terres de l'Ebre, segons un estudi dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre que ha dut a terme un estudiant de ciències polítiques de la Universitat de Barcelona, Roger Aviñó. Així, només un 7% de dones formen part de les juntes directives de les cooperatives ebrenques, mentre que el nombre de sòcies de les diferents entitats és molt dispar. És precisament en el món agrari on encara s'ha de recórrer un llarg camí per aconseguir la igualtat entre homes i dones, perquè, si bé tenim dones conselleres i ministres (la titular d'Agricultura a l'Estat és una dona), la presència de les dones en aquest camp, com també passa en l'empresa privada, és testimonial. «El treball de la dona es considera complementari, tot i que en realitat configura un teixit que dinamitza la família, l'explotació i l'agroturisme i és una peça clau per a la viabilitat del món rural», sosté l'autor de l'estudi sobre la situació de la dona al món rural a l'Ebre. De fet, en el sector agrari s'evidencien els desequilibris professionals i socials que encara existeixen entre homes i dones. En aquest sentit, l'explotació habitual dirigida per una dona és d'extensió petita o mitjana i de monocultiu.

La Ribera d'Ebre és la comarca ebrenca amb més dones sòcies de les cooperatives agrícoles, amb casos com ara la cooperativa La Ginesta, de Ginestar, on la majoria d'associats són dones (un 60,61%), la de la Torre de l'Espanyol (un 45%) i la de Rasquera (un 41,68%). De tota manera, la presència de les dones en els òrgans de decisió de les entitats agrícoles de la Ribera és minoritària i està per sota de la mitjana de les Terres de l'Ebre. Només trobem un cas d'equitat al Montsià, en una cooperativa molt petita, el grup Olivarer d'Ulldecona, que té vuit socis, cinc dels quals són dones, i on la meitat dels membres de la junta directiva són dones. En canvi, la Cambra Arrossera del Montsià (l'entitat amb més socis de la comarca) és la que té menys sòcies, un 3,77%. A la comarca del Baix Ebre, l'estudi efectuat pels serveis territorials d'Agricultura constata que la cooperativa agrícola de Bítem, Ebre Fruit, la cooperativa del Perelló i Soldebre són les entitats amb més sòcies. El treball també posa de manifest que la societat agrària de transformació Apícola del Perelló no té cap sòcia, però precisa que es tracta d'una entitat molt petita, formada únicament per tres membres. Finalment, a la Terra Alta hi ha més de sis-centes dones sòcies de les diferents cooperatives, de les quals tan sols sis són a les juntes directives. La Pinellense del Pinell de Brai, la cooperativa de la Pobla de Massaluca, la de la Fatarella i el celler cooperatiu de Gandesa són algunes de les entitats amb més sòcies. En aquesta comarca hi ha cinc entitats que no inclouen cap dona en les respectives juntes directives.

Però no només no hi ha dones al capdavant de les cooperatives, sinó que tampoc no n'hi ha al capdavant de les organitzacions agràries: Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Associació Agrària de Joves Agricultors i Unió de Ramaders i Pagesos de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES