Societat

Lleure

Dies de rauxa, seny i natura

colònies Un grup de setze nens han marxat una setmana a Vilanova de Sau ajuts La Fundació Catalana de l'Esplai ha donat mil beques, la majoria per a colònies perfil Cada cop més famílies de classe mitjana demanen un ajut

“Trobaré a faltar els pares”, reconeixia l'Ariadna Caballé mentre esmorzava asseguda a la gespa al costat de quinze nens més. Tots ells, d'entre 4 i 7 anys, van arribar ahir a la casa de colònies Can Mateu de Vilanova de Sau, on passaran cinc dies jugant i gaudint de la natura, unes colònies organitzades per la Fundació Catalana de l'Esplai (FCE) en el marc de la campanya Un estiu per a tothom.

I és que mentre que uns ja es començaven a enyorar, d'altres com la Marta Rodríguez pensaven més en la piscina i a conèixer els nous companys que no pas en la família que havien deixat a Esplugues del Llobregat, des d'on van sortir amb autocar cap a les deu del matí. Després d'una hora llarga de viatge, alguns admetien, un cop arribats a lloc, que tenien l'estómac una mica remogut amb tantes corbes, però tots es delien per descobrir la casa i les habitacions on dormirien durant una setmana. Però, abans de començar la descoberta, els setze nens i les quatre monitores que els acompanyaven van agafar forces amb un bon entrepà i, després de fer un partit de futbol improvisat, va ser l'hora d'endreçar l'equipatge.

Motxilles gegants, amb el sac de dormir i les mudes de roba i els estris de bany, era el que portaven els més menuts per passar les primeres vacances. Ells venien il·lusionats i també una mica nerviosos, sobretot els qui era el primer any que iniciaven aquesta aventura. Lluís Minguillón s'estrenava igual que la Carla de la Revilla, que després d'haver anat tot un any a l'esplai ara estava encantada de marxar uns dies. En canvi, els pares s'acomiadaven amb rialles, però es quedaven a Esplugues amb el cor una mica encongit. “Estic una mica neguitosa, però convençuda que s'ho passarà bé”, admetia Montse Cardenas, la mare de la Carla. I és que les colònies també serveixen per treballar valors, hàbits i emocions, segons Mireia Garcia, una de les monitores, i per “sensibilitzar els més menuts que cal cuidar i respectar l'entorn natural”, ara que estan envoltats pel pantà de Sau, les Guilleries i els cingles de Tavertet, explicava Roger Ortiz, un dels monitors de la casa que pertanyen a l'escola de natura.

Un cop de mà per marxar

Però hi ha famílies que necessiten un ajut perquè els seus fills puguin anar de colònies. Aquest ha estat el cas de Cecília Cañellas, que amb un fill a càrrec seu, el Guillem, ha rebut una beca de la FCE per cobrir una part de les despeses de la sortida. I qui també s'ha beneficiat de l'ajut ha estat la filla d'Elena Carrasco, que amb nou anys pateix crisis epilèptiques i “és el tercer any que marxa amb l'esplai, mentre que l'escola no se l'ha emportat mai”, lamentava, i admetia que “la deixo tranquil·la, perquè està molt vigilada”. Enguany, en el marc de la campanya Un estiu per a tothom, s'han sol·licitat mil beques, i és que la directora general de la FCE, Montserrat Ginés, afirma: “No volem que cap nen es quedi sense una activitat d'estiu per culpa de la crisi”, perquè subratlla que “l'educació en el lleure és fonamental”.

Els becats
L'impacte de la crisi ha canviat el perfil de les famílies que demanen ajuts. Mentre que el 2008 la majoria de famílies provenien dels serveis socials, actualment són de classe mitjana que s'han vist afectades per l'atur i han hagut de retallar despeses i, per tant, se'ls fa molt difícil assumir les colònies dels fills.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses
policial

Els Mossos desplegaran la Unitat de Medi Ambient al port de Tarragona al juny

TARRAGONA
salut

El Col·legi d’Infermeres exigeix el triple de llevadores a Tarragona i l’Ebre

TARRAGONA
Infraestructures i serveis

La parada de Glòries del tramvia es posarà en servei dijous

Barcelona
estats units

Mor un segon denunciant de Boeing que havia alertat sobre problemes de qualitat

barcelona
PERPINYÀ

L’EsCat rep sis projectes per optar a ajudes de 2,2 milions d’euros

PERPINYÀ
SOCIETAT

Engeguen un dispositiu de vigilància per combatre el top manta a Cambrils

Cambrils
judicial

Comença el judici a l’acusat de matar un home per segrestar una dona i violar-la

cALONGE