Societat

Luigi va cobrar per la venda d'uns terrenys de la família de l'exalcalde de Llavaneres del PP

El grup independent SOS Llavaneres demana que es declari nul el nou pla general, pendent d'aprovació definitiva

El 5 d'agost del 2005, segons consta al registre de la propietat de Mataró, Francesc i Josep Bertran Casas, cosins de l'aleshores alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Víctor Rosa (PP), es van vendre dues finques de la seva propietat situades a tocar del camp de golf a una societat domiciliada a Madrid, Agofer SA, per un import de 3.606.072 euros més 1.081,82 euros per cada metre quadrat de sostre residencial edificable o comercial que resultés després de l'aprovació definitiva del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) i la posterior redacció i aprovació del pla parcial que havia de presentar la nova empresa propietària dels terrenys. Segons es desprèn de la documentació incorporada en el sumari de la trama Pretòria, el considerat pel jutge cap d'aquesta trama, l'exdiputat Luis García Sáez, va intervenir en l'operació de compravenda d'aquestes finques, tal com ho demostra una factura emesa el 24 de maig del 2005 per les societats City Actividades Immobiliarias SL i Capital City, propietat de Luigi. Però Luigi no va girar la factura a Agofer SA sinó a Odzala Inversiones SL, una societat ja extingida i que va ser creada pel bufet d'advocats Pretus, a partir dels quals va sorgir la presumpta trama de corrupció urbanística que du el seu nom. L'import de la factura és d'un milió d'euros més el 16% d'IVA, i el concepte no deixa lloc al dubte: «Honoraris per la nostra intervenció i assessorament en la compravenda de les finques situades a Sant Andreu de Llavaneres, inscrites al registre de la propietat número 4 de Mataró, al tom 3.168, llibre 175, foli 64, finca 947; i la finca inscrita al registre de la propietat número 4 de Mataró al tom 3168, llibre 175, foli 61, finca 2,164. Amb una superfície total de 38.472 metres quadrats.» Les finques 947 i 2.164 són les que els cosins de l'exalcalde del PP es van vendre escassament tres mesos després a la societat Agofer SA. Aquesta societat posteriorment va ser absorbida per Sando Proyectos Immobiliarios SA, que té una filial catalana domiciliada a Premià de Dalt, i que és l'actual titular dels terrenys.

L'anterior equip de govern municipal de Llavaneres va incorporar en el projecte de POUM el canvi de requalificació d'aquestes finques perquè fossin urbanitzables, i fins i tot va signar un conveni amb els propietaris en què es va fixar el sostre edificable en poc més de 800 habitatges d'alt nivell. Tota l'operació es va fer amb Víctor Ros (PP) d'alcalde i Antoni Jiménez (PSC) de regidor d'Urbanisme. Tots dos estan imputats en la trama Pretòria per dues operacions urbanístiques més a Llavaneres en què també va intervenir Luigi i els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

El canvi de govern municipal en les eleccions del 2007 no va impedir que el POUM redactat per Ros i el seu equip continués la tramitació rutinària. El nou govern municipal només ha pogut rebaixar el sostre edificable de les finques en qüestió de 800 a 600 habitatges, tot i que el pla general encara està pendent de l'aprovació definitiva.

Davant les noves revelacions que es desprenen del sumari de la trama Pretòria, el grup municipal SOS Llavaneres demanarà a l'equip de govern que declari nul el POUM heretat de l'anterior govern de Víctor Ros i que se'n redacti un altre de cap i de nou. El cap de SOS Llavaneres, Josep Ruiz, sospita que el POUM tramitat per l'anterior govern municipal es va fer seguint els interessos urbanístics i econòmics de la trama Pretòria, i per això considera necessari que el procés retorni al punt d'inici i es faci amb la màxima transparència perquè no quedi cap ombra de dubte. Ruiz creu que el cas d'aquestes dues finques demostra que algú, que podria ser el mateix Luigi, va facilitar l'operació de compravenda disposant d'informació privilegiada que garantia que els terrenys es revalorarien perquè passarien a ser urbanitzables. I aquesta informació només podia haver sortit de l'anterior govern, segons Ruiz, que ha tramès tota la informació a la Guàrdia Civil perquè ho investigui.

LA DENÚNCIA

JOSEP RUIZ
REGIDOR DE SOS LLAVANERES
Exigeix a l'Ajuntament que declari nul el POUM heretat de l'anterior govern del PP-PSC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA