Societat

De cavalcades a campaments

Nombroses poblacions habilitaran espais amb escenografia i sorpreses perquè els nens hi puguin dipositar les cartes als Reis

Els pobles petits ideen desfilades que passen casa per casa per evitar les aglomeracions

Amb tota seguretat, una de les coses que més costen d’assimilar aquestes festes és que siguin els més petits els que per culpa de la pandèmia es perdin una de les tradicions més emocionants de l’any: veure com arriben al seu poble o ciutat els Reis Mags i donar-los la benvinguda entre somriures, fanalets, xiscles, caramels i gent, molta gent. “No els podem esperar com sempre però amb mascareta, com quan anem a l’escola?”, va interrompre a finals de novembre el Pol, de 4 anys, quan la seva mare li intentava explicar que aquest Nadal també les cavalcades serien molt diferents. A Barcelona, on sempre es fa la més multitudinària, els nens i nenes podran entregar entre el 28 de desembre i el 5 de gener les seves cartes en una instal·lació al Fòrum que recrearà les carrosses reials i la de la patge Estel, però la tradicional desfilada s’ha cancel·lat: es retransmetrà per televisió. La majoria de localitats, de fet, han optat per la versió de campaments reials –que també tenen el nom de Fires o Magatzem Reial–, carpes amb diferents escenografies on els infants podran dipositar les seves cartes amb estricte control de temps i aforament i sempre amb inscripció prèvia per evitar cues i, per tant, aglomeracions.

Sempre que el Procicat ho permeti, hi ha diverses poblacions que mantenen les seves desfilades. En aquests casos, la idea majoritària és que les carrosses recorrin tota la localitat –o el màxim nombre de carrers possible– i els vilatans les esperin cadascú a casa seva, a la porta o fins i tot a la finestra o al balcó. Els organitzadors que opten per no cancel·lar la seva cavalcada sinó per adaptar-la al Nadal Covid, fa molts mesos que pensen en idees i alternatives, tot i que deixen clar que a hores d’ara tot està enlaire, perquè depèn de l’evolució epidemiològica i del que acabi deixant fer el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya. De tota manera, totes les propostes tenen molt en compte que la prioritat és la salut tant de les comitives com dels espectadors.

No perdre l’essència

Laia Masip és la presidenta de la colla de joves de Cabacés, l’associació que porta el pes de la cavalcada d’aquest petit poble del Priorat. “No volem fer res que sigui compromès, perquè la majoria de la gent del poble és gran i podria ser molt perjudicial si hi hagués algun contagi, però pensem que és important que no es perdi l’essència personalitzada de la nostra nit de Reis.” A Cabacés, Ses Majestats arriben amb tractor per un caminet que s’il·lumina amb torxes i acaben el seu recorregut al cafè del poble, on donen a cada nen, almenys, un regal en mà. Els organitzadors estan pensant en fer que la desfilada passi aquest any per tots els carrers del poble. “Ningú s’hauria de moure de casa seva i fins i tot els Reis es podrien fer a l’entrada del poble un test d’antígens i potser així podrien deixar un regal a cada casa”, avança Masip, que explica que aquesta tradició personalitzada no només és important per als infants de Cabacés sinó també per a tot el poble, perquè afavoreix la seva unitat i frena la despoblació que amenaça tot el món rural.

Els pobles que tenen la singularitat que els Reis o els seus ajudants entreguen personalment regals són els que més es resisteixen a cancel·lar la festa. És el cas d’Igualada, la ciutat que té la cavalcada més antiga de Catalunya –data del 1899– i on un miler de patges reparteixen paquets casa per casa, fent servir unes llargues escales per arribar als balcons o a les finestres de les llars situades als carrers per on passa la desfilada. Fa dues setmanes es va celebrar una videoconferència entre el patronat de la comissió organitzadora; l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i tècnics del Procicat, per parlar sobre la singularitat d’aquesta festa i com es podia adaptar a la crisi sanitària. “No es dirà com serà fins que no estigui validat, però la idea de l’organització és mantenir l’esperit de la festa i vetllar alhora per la seguretat de tothom”, explica Eduard Creus, membre de la comissió organitzadora.

Si res no canvia, a Vic els infants podran esperar Gaspar, Melcior i Baltasar davant de casa. El recorregut de la cavalcada serà de 23 quilòmetres, sis vegades més del que es feia habitualment, i la comitiva passarà dels 800 participants de les anteriors edicions a 40. La desfilada també es retransmetrà en directe per televisió. A Vilafant, l’Ajuntament ha previst que el poble pugui donar la benvinguda a Ses Majestats a l’espai Àgora, un espai cobert a l’aire lliure, situat a la zona esportiva, que gràcies al seu aforament permetrà que totes les famílies puguin estar assegudes per veure l’arribada dels Reis.

Malgrat les moltes limitacions que hi haurà, hi ha ganes de celebrar el Nadal i, sobretot, els Reis, la festa infantil per excel·lència. A Lleida, la Paeria està preparant un espectacle que es farà del 2 al 5 de gener al pavelló Barris Nord. La previsió és fer 32 representacions –8 per dia–, per on passaran més de 60.000 persones. A Mataró, poques hores després d’obrir la web per demanar hora per assistir al campament reial, ja no quedaven places. L’Ajuntament està pensant en ampliar els torns d’aquest recorregut per l’univers dels Reis de la capital del Maresme, amb personatges que participen cada any en la cavalcada i altres “sorpreses”. El 5 de gener, Ses Majestats s’adreçaran als infants de manera virtual i els permetran veure què passa a la carpa quan ja no recullen cartes.

Nombroses poblacions tindran el seu campament reial, com ara Badalona, Salt, Tarragona –amb nom propi, Magatzem Reial– i Sabadell, on els més petits podran visitar diferents espais, com la zona de tallers de Ses Majestats, el Món dels Desitjos, el pavelló reial i el Bosc de les Fades de la Son.

La ciutat gironina de Salt també tindrà el seu espai per dipositar cartes i desitjos, tot i que avisa els pares de les moltes normes que caldrà seguir: hi haurà un recorregut d’entrada i sortida diferenciat i un sistema de control per garantir la separació entre els diferents grups, que han de ser d’un màxim de 10 persones. Com a la resta de cavalcades estàtiques, els nens i nenes podran veure de ben a prop els tres Reis i tota la comitiva reial, però no s’hi podran asseure a la falda ni tenir contacte directe amb ells.

LES FRASES

No volem fer res perillós però tampoc perdre l’essència personalitzada de la nostra nit de Reis
Laia Masip
presidenta colla joves cabacés
Pretenem mantenir l’esperit de la festa i vetllar a la vegada per la seguretat de tothom
Eduard Creus
organitzador cavalcada igualada
La línia vermella són les aglomeracions, instem a fer tot el que es pugui de forma telemàtica
Sergio Delgado
subdirector general de Programes de protecció civil
Volem que els nens i nenes de Vilafant puguin veure els Reis amb totes les mesures de seguretat
Consol Cantenys
alcaldessa vilafant

Aglomeracions, la línia vermella infranquejable

La recomanació de Protecció Civil és que les cavalcades siguin aquest any estàtiques i en espais a l’aire lliure delimitats on, per tant, es pugui controlar l’accés. Com destaca el subdirector general de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, “la línia vermella” són les aglomeracions, de manera que s’ha instat a fer tot el que es pugui de forma telemàtica, tot i que també es permet, a hores d’ara, que l’alternativa inclogui persones assegudes per evitar la mobilitat. Quan va donar aquests consells generals, Delgado va agrair “tots els exercicis d’adaptació i imaginació” que des del sector cultural i des dels municipis s’estan fent per mantenir vives les tradicions però del tot adaptades a la situació actual d’emergència sanitària. Delgado va posar com a exemple la ciutat de Barcelona, que tot i celebrar la cavalcada més multitudinària ha decidit cancel·lar-la i substituir-la per un espectacle televisiu. Moltes televisions locals també passaran les desfilades o espectacles creats als seus pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona