Els EUA demanden Facebook per monopoli del mercat de les xarxes socials
L’acusen de compres desorbitades per eliminar competència
Exigeixen que vengui dues de les aplicacions més populars, Instagram i WhatsApp
El govern dels Estats Units, juntament amb 48 fiscalies estatals, van presentar una demanda en la qual acusen Facebook de “monopoli il·legal” del mercat de les xarxes socials, que li ha permès convertir-se en un gegant tecnològic que cal desmuntar i, així, permetre la competència en benefici dels consumidors.
Fa temps que el Congrés i la Comissió Federal del Comerç, ens regulador nord-americà, avaluen i estudien pràctiques monopolístiques de gegants tecnològics com Google, Amazon i Facebook. Aquesta vegada li ha tocat a la companyia de Mark Zuckerberg, que haurà de defensar als tribunals la compra d’empreses rivals per xifres multimilionàries en un pla que, segons els demandants, té una “estratègia sistemàtica” per aixafar la competència i consolidar el seu monopoli.
Com a exemple, dues operacions en concret: les compres de la xarxa social de fotografies i imatges Instagram, i la de missatgeria instantània WhatsApp. L’adquisició d’aquests dos serveis (va pagar 1.000 milions de dòlars per la primera el 2012, i 1.900 milions per la segona dos anys després) són el que els reguladors consideren la prova més fefaent de les pràctiques anticompetitives.
“Les xarxes socials són cabdals en les vides de milions de nord-americans. La pràctica de Facebook d’atrinxerar-se i mantenir el monopoli nega als consumidors el benefici de la competència”, asseguren els demandants.
Una de les solucions proposades pels demandants és que el gegant es desmunti amb la venda tant d’Instagram com de WhatsApp, així com prohibir la imposició de condicions a desenvolupadors de programari.
La companyia, en un comunicat, va preferir no pronunciar-se directament sobre la demanda i va dir que estudiarien el cas, tot i que va disparar contra uns reguladors que anys enrere “van acceptar” les seves adquisicions. “Ara vol esmenar [les adquisicions] sense tenir en compte l’impacte que tindria aquest precedent”, va queixar-se en un comunicat.
No és el primer enfrontament de Facebook amb els reguladors: l’any passat ja va rebre una multa de 5.000 milions de dòlars per la violació de la privacitat dels seus usuaris.
Investiguen el fill de Biden
Hunter Biden, fill primogènit del president electe dels Estats Units, Joe Biden, va confirmar que està sent investigat per “temes fiscals”. Segons diversos mitjans nord-americans, la investigació va començar fa un parell d’anys i té a veure amb una declaració d’impostos errònia relacionada amb uns negocis amb una empresa xinesa, un cas que heretarà el Departament de Justícia del pròxim govern del seu pare. Hunter havia estat la diana dels atacs republicans durant la campanya electoral, acusat d’haver-se aprofitat dels contactes del seu pare per enriquir-se.