Societat

Centres comercials tancats pels dubtes del govern

El Procicat continua estudiant la conveniència de reobrir-los amb l’amenaça d’un nou creixement damunt la taula

Les residències d’avis volen que la sortida per Nadal sigui d’un mínim de tres dies

Entre l’espasa del coronavirus i la paret de les reclamacions constants de reobertura, la Generalitat no ha resolt què farà amb els centres comercials i Catalunya inicia un altre cap de setmana en plena campanya de compres nadalenques sense poder accedir a aquests espais. Les aglomeracions als eixos comercials de les grans ciutats, doncs, es podrien repetir avui.

Semblava que no seria el cas, perquè ahir hi havia prevista una reunió del Procicat per avaluar la reobertura. Com que els indicadors de l’epidèmia es mantenen estables des de fa uns dies, també planava la possibilitat d’augmentar l’aforament de les activitats culturals a grans instal·lacions més enllà dels 500 espectadors i, fins i tot, de debatre la conveniència de permetre l’inici de la temporada d’esquí aquest dilluns, com havien acordat entre elles les estacions. Però, després d’una jornada caòtica –com a mínim des del punt de vista comunicatiu– a la Generalitat, res d’això no va passar. Primer es va anul·lar la compareixença del migdia, en què s’esperava la resolució i una actualització de la situació epidèmica. La reunió del Procicat s’havia traslladat a la tarda, però finalment es va acabar suspenent. Pot ser que es faci avui.

De moment, el que és segur és que les restriccions actuals es mantenen vigents. No ha transcendit si aquestes indecisions responen a nous desacords dins del govern o al fet que els epidemiòlegs encara no veuen clara quina evolució tindran els contagis els pròxims dies. El grup Biocomsc, per exemple, assenyala que “de moment” tenim una situació estable però “no és inversemblant que la setmana que ve vegem un creixement associat a la mobilitat que hi va haver durant el pont”.

La velocitat de transmissió de virus (Rt) ha baixat una centèsima i s’ha situat en 0,95 al conjunt del país, però ahir es van confirmar 1.856 nous contagis i 28 morts més per Covid. El risc de rebrot, que cau quatre punts i és a 185, millora, com també la incidència acumulada de casos en els últims catorze dies (IA14), que se situa en 210. La pressió assistencial també se suavitza, amb 55 hospitalitzats menys i quinze llits més disponibles a les unitats de cures intensives.

Restringir sortides

Les residències asseguren que no poden assumir el risc que es facin entrades i sortides contínues de residents per les dates més assenyalades de Nadal, tal com va anunciar el govern que es permetria a les famílies. Confien que dilluns es faci públic un protocol per part de Salut en què es determini quines són les condicions amb què els residents podran sortir dels centres per fer les trobades familiars.

Des del sector s’ha proposat al govern que es limitin les sortides curtes, d’un sol dia, i que les famílies que optin per endur-se els avis a casa ho facin com a mínim per tres dies. Així es creu que es “compensaria” l’aïllament que haurien de fer els qui han estat en contacte amb la família, que haurien d’esperar els resultats negatius d’una PCR. “Confiem que la major part de famílies ho entenguin i que la sortida no sigui massiva ni sobretot concentrada en una sola data, perquè això realment ens perjudicaria a tots”, assenyalava Montse Falguera, presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (Feate). Salut es comprometria a proporcionar els tests d’antígens a les residències, que hauran de destinar personal que s’encarregui de fer els tests ràpids a la sortida i la tornada dels residents. També implicarà tenir a punt espais per si cal fer els aïllaments i més recursos per atendre l’increment de visites que s’hi preveuen aquests dies. “Les mesures han de ser clares i implicar recursos i sobretot personal, que és difícil de gestionar en aquestes dates”, reconeix Falguera. La portaveu de la Coordinadora de Residencies 5+1, María José Carcelén, assegurava que els familiars són els primers que no volen posar en risc els seus i reclamen que es dicti d’una vegada un protocol “clar i de compliment obligat” que garanteixi també els drets que tenen les famílies.

LA XIFRA

3
municipis
tenen l’Rt disparada, per sobre de 2: Sant Pere de Ribes (2,63), Vilafant (2,42) i Palafrugell (2,36).

LA FRASE

Confiem que les famílies ho entenguin i que la sortida no sigui massiva, concentrada en una sola data
Montse Falguera
presidenta de la feate

Tres morts més a la residència de Tremp: 45

La residència d’avis Filella de Tremp (Pallars Jussà) va sumar ahir tres defuncions més, de manera que ja hi han mort 45 persones. Ahir hi havia 89 residents positius, 12 dels quals ingressats.

Brots a dos centres del Camp de Tarragona

Un cribratge a la residència STS de Cambrils ha detectat 42 residents i 12 treballadors positius. Segons Salut, la situació està sota control. A més, al Pius Hospital de Valls hi ha 26 contagiats.

Els treballadors del joc demanen ajut al Síndic

El sector del joc, amb uns 8.000 treballadors, demana al Síndic de Greuges que actuï per la “discriminació” que pateixen, ja que és “l’única activitat” que no apareix a cap fase del pla de reobertura.

Caldrà una PCR negativa per anar a les Balears

Els ciutadans de l’Estat que a partir del dia 20 viatgin a les Balears hauran de dur una PCR negativa feta 72 hores abans, com ja passa amb els turistes internacionals. Per als residents, serà de franc.

Dos nous edificis per a l’hospital Verge de la Cinta

Els treballs d’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa començaran d’aquí a tres anys i tindran un pressupost de 46 milions d’euros. En dos anys de feina s’enllestiran les noves instal·lacions, un nou edifici ambulatori i un altre d’oncològic amb una superfície total de 15.345 m², que permetran, segons Salut, satisfer les necessitats hospitalàries dels pròxims 30 anys a les Terres de l’Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona