Societat

Cau la venda de loteria tot i l’animació dels últims dies

La venda de números compartits, de grups i entitats, de la Grossa de Cap d’Any, cau un 30%

A Lleida és on aquest any hi ha hagut una davallada més importants de compra de loteria estatal

“Ja sé que no tocarà, però per provar que no quedi”, diu en Francisco tot fent cua davant la Valdés, la històrica administració de loteria de la Rambla de Barcelona. Com ell, són milers les persones que, tot i que viuen una situació difícil per culpa de la pandèmia, no s’estaran de comprar un dècim, “per si de cas”, i les cues dels darrers dies davant d’aquesta administració de loteria i d’altres ho confirmen.

No obstant això, la pandèmia ha passat factura i tant la venda de loteria de l’Estat, que demà viurà el sorteig tradicional de Nadal, com la venda dels números de la Grossa de Cap d’Any catalana vendran menys, sobretot per la caiguda de la venda de bitllets “compartits”. “Cada any hi havia moltes entitats, siguin grups esportius, de teatre, d’extraescolars, d’amics de feina... que compartien un número per fer festa. Precisament, el fet de compartir és una de les característiques d’aquests sortejos, tant del de Nadal de l’Estat com del nostre de la Grossa. Això és el que aquest any ha caigut dràsticament, aproximadament un 30%, bàsicament perquè les activitats han estat aturades, la gent treballa a casa... No hi ha hagut ambient”, explica Jaume Torrabadella, director general de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA). No obstant això, Torrabadella assegura que, els últims dies, les vendes de la Grossa de Cap d’Any, que es poden comprar a quioscos, supermercats i molts altres petits establiments, “s’estan animant” i hi ha una recuperació.

El sorteig de la Grossa de Cap d’Any, per cert, es retransmetrà en directe per TV3 el dijous 31 de desembre a les 12.30 i els mestres de cerimònia seran Laia Ferrer i Marc Giró. Aquesta loteria exclusivament de Catalunya torna a tenir, aquest 2020, vuit premis: un primer premi de 200.000 euros per bitllet, un segon de 65.000 euros per bitllet, un tercer de 30.000 euros per bitllet, dos quarts de 10.000 euros per bitllet i tres cinquens de 5.000 euros per bitllet.

404 milions en dècims

Loteries i Apostes de l’Estat, per la seva banda, ha consignat a Catalunya un total d’1.472.835 sèries de dècims de loteria per al sorteig extraordinari de Nadal de demà, per un valor de 404,2 milions d’euros, un 3% menys que l’any passat. A la demarcació de Barcelona s’han posat a la venda dècims per valor de 294,5 milions d’euros –4 milions menys que el 2019–, a Girona per valor de 29 milions – la mateixa quantitat que l’any passat–, a Lleida per 46,9 milions –gairebé 8 milions menys– i a Tarragona per 33,5 milions –un menys que el 2019.

L’any passat, els catalans es van gastar 368,5 milions d’euros per comprar dècims d’aquesta rifa, que, en part, es van recuperar perquè part de la grossa va caure a Reus (Baix Camp): 360 milions d’euros van anar a parar al Centre Aragonès El Cachirulo, que havia fet 3.200 participacions de cinc euros del número 26.590. A veure demà, que és quan hi ha aquest sorteig tradicional, si hi haurà sort.

Les caigudes de vendes de la loteria espanyola ja van començar l’any 2017, després de l’1 d’octubre. Aquell any, les vendes de dècims van caure un 7%. El 2018, va tornar a baixar la venda de dècims un 0,18% i, tot i que l’any passat va començar a recuperar-se, aquest 2020 la tendència és a la baixa una altra vegada. Les caigudes de vendes són especialment importants, aquest any, a la demarcació de Lleida, on, precisament, hi ha l’administració de Sort (Pallars Sobirà) que, segons Loteries i Apostes de l’Estat, segueix sent una de les que més ven a l’Estat, encara que la major part per internet.

LA FRASE

Les activitats han estat aturades i la gent treballa a casa. Ha baixat la venda de números compartits
Jaume Torrabadella
director general eaja


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.