Societat

Sense quines, comptes més pelats

La impossibilitat de celebrar rifes populars per la pandèmia aboca moltes entitats a un 2021 amb pressupostos migrats

Per quadrar números hauran de reduir activitats

Les quines de Nadal són aquests dies un altre dels elements tradicionals restringits i desapareguts de la llista de l’oci i la vida social del final d’any. Però a banda del vessant més lúdic, la impossibilitat de reunir grans grups entorn de les rifes per la Covid-19 restarà recursos a moltes associacions esportives, culturals i en altres àmbits arreu de la demarcació. I els pressupostos per al 2021 se’n ressentiran. “Pelat vint”, podrien cantar aquest any els canaris de cada rifa amb més motiu que mai.

Els plans del Procicat deixen clares les restriccions de reunions socials. Les entitats ho han acatat, obedients però amb incertesa sobre el futur. L’impacte sobre els comptes és proporcional a la dimensió de la quina, i en el cas de la més multitudinària que se celebrava a les comarques gironines, la de Bescanó, afectarà força els comptes de les tres associacions esportives locals, de futbol, bàsquet i patinatge.

L’actor Nando Massaneda, que en els darrers anys animava la rifa amb un xou paral·lel, recorda que cada sessió aplegava unes dues mil persones, atretes per la festa i premis notables –fins i tot cotxes–. Aquest 2020 han mirat de compensar la suspensió amb la venda de butlletes per al sorteig d’una gran panera, però el benefici serà molt inferior. El president del Club Bàsquet Bescanó, Robert Llagostera, resumeix l’impacte sobre els tres clubs esportius de Bescanó –“entre el 25 i el 30% del pressupost, i toca quadrar els números, però ho assumim, igual que els hostalers o altres sectors”, lamenta–. A banda de les equipacions, un cost que afronta cada esportista, els diners permetien pagar fitxes federatives, assegurances, arbitratges o els entrenadors. Com que no competeixen, algun estalvi hi haurà.

Una situació semblant afecta l’Associació Esportiva Cornellà del Terri, promotora de la quina del poble. El seu president, Joan Ayats, explica que han mirat de compensar-ho venent números de la rifa de Nadal, “però amb una compensació mínima”. I es troben que, com que tampoc poden competir, “no és bon moment per trobar socis o més publicitat”. Continuen fent entrenaments, però Ayats seria partidari que es decidís una “temporada sabàtica”, per reduir més despeses i no haver de collar més les famílies.

Tampoc al Baix Empordà

Una de les rifes nadalenques amb més tradició al Baix Empordà era la del Centre Fraternal de Palafrugell, on es van arribar a plantejar alternatives com ara llogar el pavelló municipal per mantenir un aforament més folgat, però ho van acabar descartant: “Menys taules, limitades a quatre persones, de la mateixa bombolla, amb cita prèvia, sessions d’un màxim d’una hora amb desinfecció entremig... Era un embolic”, argumenta el president, Xevi Llimona.

En el cas del Fraternal, Llimona admet que “la quina podia garantir el 50% del pressupost anual”, i l’any passat, el benefici va arribar als 20.000 euros. Com que han reduït activitats, esperen esprémer-los per resistir el 2021. “Però no només són aquests diners, sinó els 40.000 en premis d’articles adquirits el cent per cent en comerços de Palafrugell”, una altra pèrdua social que l’entitat afegeix a la suspensió.

Menys festes el 2021

Pel que fa a l’Alt Empordà, una de les quines destacades era la de Garrigàs, a càrrec de l’Associació Balcó de l’Empordà. El seu president, i alhora canari per cantar els números durant la rifa, Albert Masoliver, xifra l’impacte en un 90% del pressupost anual, amb el qual organitzaven activitats i festes, com ara la cavalcada de Reis. Per aquest motiu, Masoliver ja assenyala que les festes i actes del 2021 hauran de ser, si en poden tornar a fer, “de baix cost”. L’entitat va plantejar-se celebrar la quina virtualment, cadascú a casa seva, però no ho faran perquè “seria molt difícil tenir la certesa que els guanyadors de cada cartró són correctes”. I no sortegen paneres “per no fer la competència a l’AMPA de l’escola i l’única botiga del poble”, que també ho fan. Finalment, a Bàscara el club de futbol tampoc farà rifa. Van pensar a avançar horaris, a l’aire lliure, però les temperatures, la coincidència amb els àpats i la incertesa per la situació sanitària no ho recomanaven.

LES XIFRES

2.000
persones
emplenaven el pavelló de Bescanó els últims anys, un volum de gent impensable en plena pandèmia.
60.000
euros
movia la quina del Fraternal, entre la part que completava (un 50%) els comptes del centre i l’import dels premis.
90
per cent
del pressupost de Balcó de l’Empordà depenia de la quina a Garrigàs. El 2021 hauran de reduir activitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona