Societat

Justícia

La presó model per a dones haurà d'esperar encara més

El centre penitenciari que s'ha de construir a Sant Llorenç d'Hortons queda fora de les prioritats en inversió del govern

El recinte permetrà tancar l'actual Wad-Ras de Barcelona

La joia de la corona del pla d'equipaments penitenciaris de Catalunya, la presó de dones de Sant Llorenç d'Hortons, haurà d'esperar encara més. Aquest ambiciós programa es va posar en marxa el 2004 amb l'objectiu de renovar a fons les velles presons de Catalunya i ampliar-ne la capacitat. Fa poc més d'una setmana, el govern va aprovar l'actualització del Pla Econòmic i Financer, que preveu aportar fins a 1.700 milions d'euros a la construcció del nou centre de preventius de Barcelona i a la nova presó de Tàrrega. Ni un euro, però, per al centre de dones que ha de fer possible tancar la històrica presó de Wad-Ras de Barcelona.

La presó de Sant Llorenç és l'última que queda per construir del pla del 2004 i a la vegada és més innovadora perquè suposa dur a la pràctica un programa de tractament penitenciari pensat especialment per a la condició de dones de les recluses que l'han d'habitar. Una de les novetats que preveu el projecte és la unitat de mares, on les presoneres podran viure amb els seus fills fins que aquests arribin als tres anys dins d'un ambient que vol fugir al màxim del referent penitenciari. Com a novetat hi haurà una àrea de comunicació especial on les preses podran passar fins a 48 hores amb els familiars que les visitin, circumstància ara impossible.

El recinte de Sant Llorenç tindrà capacitat per a 500 dones. L'últim cens fet públic pel Departament de Justícia situa la població penitenciària femenina de Catalunya en 794 persones. D'aquestes, 335 estan tancades a Wad-Ras, 343 a Brians 1 i la resta al centre penitenciari de Ponent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia