Escapades

D'alta muntanya

El Centre Natura Caixa Catalunya ofereix activitats per gaudir dels Pirineus

En una de les regions més ben conservades dels Pirineus, a les valls d' Àneu –entre el Parc Nacional d'Aigüestortes i l'estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu–, hi ha una instal·lació destinada a l'educació ambiental i a la sensibilització envers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge.

El Centre Natura Caixa Catalunya, a les Planes de Son, ens permet gaudir de la natura i dels Pirineus de manera plena. L'estació meteorològica, el centre de fauna, l'observatori astronòmic, l'edifici bioclimàtic... ens brinden una experiència innovadora que combina lleure i educació ambiental.

Gràcies a la seva ubicació, als límits del Pallars Sobirà amb l'alta muntanya més verge, el centre esdevé l'escenari idoni per realitzar visites culturals, rutes de senderisme o excursions a peu. Si prenem el centre com a punt de partida podem dibuixar una desena d'itineraris a peu que ens conduiran al refugi del Pla de la Font, Esterri d'Àneu, València d'Àneu o al Coll de Fogueruix.

Des del mateix centre prenem la pista que enfila cap a les muntanyes que ens queden al davant. Aquest itinerari lineal –que ens porta de les Planes fins al refugi del Pla de la Font– ens endinsarà pel torrent del Tinter i el pla de Palomera, fins al refugi, que esdevé un gran escenari de paisatges d'alta muntanya. Des del refugi (2.015 m) hi ha una bona vista cap a les muntanyes entre el port de la Bonaigua i el pic de Pilàs.

El recorregut és variat, passa pels prats de Pieró, el bosc Negre, el pla de Palomera (1.875 metres), molt adequat per conèixer l'entorn de les Planes de Son i gaudir dels grans panorames pirinencs des del refugi del Pla de la Font. Tot i que el recorregut és curt (quatre quilòmetres) i senzill, amb petites dificultats (desnivell amb rampes força dures, travessar el torrent del Tinter, alguns aiguamolls…) cal tenir present que les persones no habituades a l'alta muntanya poden trigar molt més d'una hora i quart a completar l'itinerari. I s'ha de pensar que cal tornar.

De tornada podem aprofitar els avantatges del centre de la mà d'un equip d'experts coneixedors dels Pirineus i especialistes en diferents àrees. Amb una superfície construïda de 3.000 metres quadrats, al centre de natura de les Planes de Son gaudirem d'unes instal·lacions úniques que ens permeten fer vida a l'alta muntanya i descobrir-ne els atractius.

Fauna i astronomia

Un dels pilars del Centre Natura Caixa Catalunya és el Centre de Fauna, un equipament integrat a l'entorn que acull espècies recuperades de fauna salvatge dels Pirineus. Actualment hi podem trobar set espècies diferents: cabirol, isard, geneta, guineu, teixó, gall fer i linx. Les darreres incorporacions han estat una parella de linxs europeus, batejats amb els noms d'Uy i Lu, i un exemplar de gall fer.

Tanmateix, en 2009, Any Internacional de l'Astronomia, es va renovar l'equipament del planetari amb la compra d'un modern i informatitzat equip que inclou un telescopi professional, per observar amb detall el cel profund, un telescopi per realitzar astrofotografies, telescopis de fàcil transport i binocles.

El centre de natura és apte per a tots els públics. Ofereix estades familiars al llarg de l'any, ja siguin de cap de setmana, durant les vacances –3, 5 o 7 dies– o visites de mig dia. Les estades de cap de setmana permeten dues opcions: el programa bàsic –que inclou una visita per les instal·lacions, recorregut per la natura i passeig fins al poble de tall romànic de Son– i el programa complet –amb una visita al Centre de Fauna i sessió d'astronomia.

Ara, fins al 5 de setembre, el centre permet al visitant descobrir tot el que ens ofereix aquest gran observatori de la natura i viure de prop l'immens patrimoni natural i cultural de les Valls d'Àneu amb el programa d'activitats de mig dia i de nit. De dia, podem visitar el centre de fauna i després dinar (28 euros) o fer un recorregut naturalista i dinar (22,50 euros).

El centre de fauna també es pot visitar a la nit, en una proposta que inclou, a més, sopar i sessió d'astronomia (34 euros). O podem, simplement, sopar i assistir a la sessió d'astronomia (22,50 euros).

FITXA DE LA RUTA

Per arribar-hi. Passada la Guingueta d'Àneu cal seguir la C-28 en direcció al Port de la Bonaigua. Passat l'encreuament de València d'Àneu, a uns 300 m, agafar el trencall a l'esquerra que indica les poblacions de Son i Jou (també estan senyalitzades les Planes de Son). El centre es troba a 1,5 km de Son.
Centre Natura Caixa Catalunya. Disposa de 94 places d'allotjament i menjador per a 100 persones.
Activitats i estades Hi ha diferents programes d'activitats per a famílies, escoles i públic en general
Més informació. Telèfon 902 400 973 i obrasocial.caixacatalunya.es

Espais naturals

M.J,.R.

L'Obra Social de la nova entitat nascuda arran de la integració de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa duu a terme la conservació del territori i del paisatge a través de l'adquisició de territori i també a través de la signatura de convenis d'assessorament i col·laboració territorial amb ajuntaments o altres entitats. Actualment, l'Obra Social protegeix més de 7.800 hectàrees en 24 espais natural en propietat repartits per tota la geografia catalana. En total, gestiona el 4,75% de la superfície de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona