GUILLERMO CHIRINO
PRESIDENT DEL CONSELL NACIONAL DE LA JOVENTUT DE CATALUNYA
“Quan es lluita per drets al carrer els joves hi som”
“La Covid ha agreujat les desigualtats que suportem, però sumem dècades a precari”
“Som el col·lectiu més afectat i gairebé la meitat dels joves presenten símptomes d’ansietat i depressions”
“Hauríem de destinar de mitjana un 120% del nostre sou a pagar el lloguer”
“Estem demanant poder viure vides que valguin la pena ser viscudes”
Estudiant activista
Aquest jove de 24 anys compagina els estudis de dret i l’activisme per canviar l’actual model de societat per un de més just que doni més oportunitats. Nascut a Sant Feliu de Llobregat, presideix des de l’any passat el CNJC, que aglutina 84 entitats de tot Catalunya i que acaba d’aprovar en assemblea les línies de treball per millorar drets com ara el de l’habitatge. La seva lluita va començar en l’àmbit universitari com a membre de l’Associació d’Estudiants Progressistes i forma part de l’entitat ecologista Fridays For Future.
És descoratjador i frustrant que els poders públics no hagin fet res en matèria juvenil
La pandèmia ha impactat de ple en el jovent, que s’ha quedat sense feina i que cada cop té més complicat emancipar-se o estudiar.
La generació més preparada i la que viu més a precari. Com es reverteix i es remunta després de l’impacte de la crisi?
Fa molt de temps que estem en aquesta dinàmica. Per això necessitem fer incidència política i que tant el Parlament de Catalunya com la Generalitat aconsegueixin que la legislació tingui en compte les nostres necessitats i les demandes del col·lectiu jove. Tenim una taxa d’emancipació amb el mínim històric d’un 18,6% i això vol dir que més d’un 80% dels joves no poden accedir a un habitatge. Amb un atur juvenil del 40% es veu com estem en una crisi similar a la derivada del 2008.
I la Covid ho ha empitjorat tot?
No podem marxar de casa ni desenvolupar cap dret bàsic com ara accedir a una universitat per formar-te. La Covid ha agreujat aquestes desigualtats que teníem, però fa dècades que estem a precari. Això explica que amb la pandèmia els joves hàgim estat els primers expulsats del mercat laboral perquè una gran majoria érem al sector dels serveis, el més tocat. Som el rostre visible de la contractació temporal i precària.
L’impacte emocional amb tanta incertesa també s’agreuja...
I tant, i s’ha de visibilitzar. Tal com reconeix l’administració pública, som el col·lectiu més afectat i gairebé la meitat dels joves presenten símptomes d’ansietat i depressions. El suïcidi continua sent la principal causa de mort entre els joves i això indica fins a quin punt afecta en l’aspecte emocional i del benestar. És descoratjador i frustrant que els poders públics no hagin fet res en matèria juvenil per revertir aquesta situació en els últims deu anys.
Per què no s’escolta el jovent?
Em sorprèn molt que els polítics parlen de nosaltres; però, en canvi, la comissió de Polítiques de Joventut del Parlament es va reunir només tres cops l’any passat. Els joves no som prioritaris electoralment. Entre els acords de l’assemblea farem arribar les nostres demandes al futur president de la Generalitat perquè aquesta situació es reverteixi. També demanarem a la cambra parlamentària un ple específic sobre la problemàtica juvenil i que els partits polítics es defineixin en matèria de joventut perquè no s’ha fet res fins ara.
La falta d’habitatge assequible és una urgència...
Continuarem picant pedra i creant xarxa veïnal, com hem fet fins ara al costat del moviment social reivindicant els nostres drets, com ara l’habitatge. Els joves catalans hem de destinar de mitjana un 120% del nostre salari a pagar el lloguer. Això obliga a viure en condicions precàries i allà on es pot, no on tenim el nucli familiar o els amics. Com és possible que a Catalunya s’arribin a fer 160 desnonaments diaris...
El repte immediat quin és?
Vivim un moment en què és fonamental buscar l’empatia entre nosaltres. S’ha de ser optimista i preguntar-nos a qui li interessa que ens enfonsem. Sempre que es lluita per drets al carrer, com ara la regulació dels lloguers, els joves hi som. Vam ser a les mobilitzacions de l’1 d’octubre, del 8 de març, pel canvi climàtic o als moviments antiracistes i per l’habitatge. La nostra lluita és compartida, perquè tenim una crisi de sistema que no ens dona resposta per accedir als nostres drets. S’ha de garantir una renda bàsica universal i en aquest context actual els ajuts no poden ser almoines i posar pedaços.
Tot i ser-hi, el jovent s’ha criminalitzat...
S’ha volgut menystenir els joves amb una imatge de ninis, botellons i d’una generació frustrada, com es va dir amb la crema de contenidors per la detenció de Pablo Hasél. Demanem poder viure vides que valguin la pena ser viscudes. En el context de la pandèmia els joves van ser els primers a abocar-se a fer voluntariat i a participar en projectes solidaris, també hi érem.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.