Societat

El llegat dels Cabrera

Hostalric és una vila fortificada on el visitant pot reviure la història i gaudir d’una molt bona gastronomia. Una escapada indispensable

Els seus carrers empedrats conviden a passejar sense presses entre botiges singulars i restaurants
Després de cinc mesos de setge i més de 6.000 bombes, de les dues-centes cases de la vila només quatre van quedar intactes

El 1810 Hostalric va estar a punt de desaparèixer. Cinc mesos de setge de les tropes franceses, que comandades per Pierre Françoise Augereau estaven obsessionades per entrar a Girona i consideraven la vila com la primera línia de defensa de la ciutat, van convertir l’antiga capital administrativa dels Cabrera en una ruïna. Després de cinc mesos de setge i més de 6.000 bombes, de les dues-centes cases de la vila només quatre van quedar intactes. La desgràcia no va poder esborrar la història i avui el visitant es trobarà un poble renovat on no només es descobreixen les petges del passat militar quan tenia la categoria de plaça forta. Al carrer Major s’hi conserven les inscripcions militars “Capitán”, “Coronel”, “Oficial” o “Jefe”, marcant les cases on s’allotjaven temporalment els oficials de la guarnició d’una fortalesa que no va perdre els orígens ni la identitat, com es pot comprovar caminant pels carrers Major o del Raval, on cada llar manté el patronímic. L’ajuntament, situat a l’antic convent de Sant Francesc de Paula protegit per la Torre de les Hores, contrasta amb la potència de les muralles que des del segle XIV van convertir la vila en una de les més importants de la Selva. Els seus carrers empedrats conviden a passejar sense presses entre botiges singulars i restaurants de primera. Si tenim bones cames podem pujar al castell, que antigament mantenia el control sobre el camí ral i al segle XVII es va adaptar a les noves estratègies de defensa. Fins al 1929 va actuar com a plaça forta militar i, després que el 2015 s’inaugurés el Centre d’Interpretació del Castell, avui el visitant pot descobrir que l’herència dels Cabrera marca el batec d’una vila medieval. I ens queda el molí documentat des d’època medieval i conegut com del Senyor o dels Vescomtes.

Centre d’Interpretació del Castell

A la part interior de la contraguàrdia actualment hi ha el centre d’interpretació amb un espai audiovisual i una maqueta interactiva. És el punt de partida de la visita del castell. Ens descobrirà que la fortalesa té la forma de dents de serra, que s’hi entrava pel portal dels Carros; després podem anar fins al baluard de Santa Tecla, visitar els polvorins i impactar-nos amb la galeria a prova de bomba on durant la Guerra del Francès s’hi van refugiar la guarnició i cap a 1.500 veïns; podem descobrir què era un revellí, passar pel pati d’armes i creuar el cavaller, on s’aixecava l’antic castell dels Cabrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona