Societat

Mataró descentralitza Les Santes i reunirà l’essència de la festa en un acte multidisciplinari amb totes les colles

Les activitats seran amb aforament limitat, reserva prèvia i tindran un preu simbòlic d’1 euro per evitar cadires buides

Les Santes de Mataró tindran aquest any un format “condicionat” per la situació sanitària, amb activitats en recintes perimetrats i sense actes massius.

El consistori, però, hi veu també una “oportunitat” per fer proves de cara al futur. Una de les principals novetats és que enguany la programació es descentralitza i tant els actes familiars com l’oferta musical es redistribueix en una dotzena d’espais repartits per tota la ciutat.

L’activitat més tradicional, com els balls de gegants, mantindrà una ubicació central. A més, davant la impossibilitat de fer actes multitudinaris, les colles institucionals han creat un espectacle que, sota la direcció de Llibert Fortuny, evocarà a “l’emoció i l’essència” de Les Santes.

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, assegura que aquest espectacle serà una picada d’ullet a les activitats més massificades que aquest any no es podran fer, com el ‘Desvetllament Bellugós’ o el ‘No n’hi ha Prou’.

Gomar qualifica de “brillant” la direcció de Fortuny i valora molt positivament la implicació de totes les colles.

Els detalls del que serà l’acte central d’aquestes Santes, però, no es donaran a conèixer fins d’aquí a uns dies. La direcció de Cultura vol donar-li un tractament diferenciat respecte la resta de la programació per la seva rellevància i transcendència. De moment només se sap que se’n faran dos passis cada nit, entre el 24 i el 29 de juliol.

Aquesta, però, no serà l’única ocasió en la que les figures institucionals sortiran a ballar darrere l’Ajuntament. També als matins hi haurà una doble exhibició dels balls propis de l’Àliga, la Família Robafaves i els Nans, la Momerota i la Momeroteta, el Drac i el Dragalió i les Diablesses. Als actes de l’Ajuntament hi ha un aforament previst de 700 persones per passi.

Per a aquesta edició especial de Les Santes també s’ha fet una producció conjunta de les quatre colles de diables i diablesses de la ciutat. Serà un espectacle estàtic de foc i sense la participació activa del públic.

Descartada la possibilitat de recuperar encara els correfocs, aquest serà un dels espectacles amb més pólvora d’aquest any.

L’altre serà el castell de focs artificials, que també serà descentralitzat. Els petards es dispararan des de diferents punts de la ciutat perquè es pugui veure des de tots els barris i s’eviti la massificació de la platja, on tradicionalment es concentrava tota la pirotècnia de la festa major.

La Crida, en l’aire

Un dels actes més emblemàtics de Les Santes, La Crida, és el que està menys resolt a menys de dos mesos del 25 de juliol. La direcció de Cultura està acabant de definir el format. “El que acabarem fent no podrà tenir l’essència de La Crida, és l’únic que estem acabant d’ultimar”, es lamenta Xesco Gomar.

El titular de Cultura admet que la litúrgia i la transcendència de l’acte impedeix que es puguin fer diversos passis i tampoc es veu amb bons ulls fer una Crida a porta tancada amb accés restringit per evitar deixar gent fora. “No ho tenim tancat al 100%”, assegura Gomar si se li pregunta sobre si l’acte serà totalment telemàtic.

El que sí que es farà per streaming serà l’Estrena, amb un acte a porta tancada a la sala de plens i retransmès en directe per internet. El so de les gralles i els coets de Matinades es faran des de diversos terrats de la ciutat i se suspèn l’Anada a ofici, però no la missa, que es manté en el format habitual amb aforament limitat. També es manté la Barram i Repicada i la recepció a les Julianes i Sempronianes, tot i que es trasllada a la Nau Gaudí.

Una festa per espais i sense barres

La resta de la programació està totalment descentralitzada i el consistori ha previst diferents espais al barris de la ciutat on traslladar les activitats familiars i la programació musical. “Aquesta situació ens permetrà demostrar que l’activitat també té una forta demanda en espais no tan tradicionals”, argumenta Gomar.

Els Jardins de l’Antic Escorxador i el pati de l’escola Torre Llauder seran els escenaris per als més petits, mentre que els concerts es faran als patis de les escoles Josep Montserrat, Marta Mata i Rocafonda, amb aforaments de 500 persones per passi. També estan habilitats el Port de Mataró i al Parc Central, amb un major aforament, de fins a 1.500 persones per passi.

L’aprofitament dels patis de les escoles permet a l’Ajuntament tenir espais que ja estan perimetrats i facilitar la logística. El que no hi haurà seran les tradicionals barres de begudes perquè amb la pandèmia no es contempla el consum a la via pública. “La restauració de la ciutat donarà aquest servei i es generarà activitat econòmica”, valora el regidor.

El gruix de la programació és de km. 0, amb un 62% dels grups de Mataró i un 16% de la resta del Maresme. Entre els noms més destacats hi ha les companyies Veus-Veus, Daraomaï, Bivouac i Marcel Gros, pel que fa a les activitats infantils. En l’apartat musical Les Santes comptaran amb Mazoni, Maruja Limón, Coetus, La Coixinera, els Ai Ai Ai o GospelSons.

D’altra banda, Mestre d’Aixa, Els Cremats i Havàname oferiran havaneres des de tres espais diferents i amb dos passis per grup. Les sardanes aniran a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona i la Cobla Principal del Llobregat. També es manté l’acte solidari de la Fundació Maresme, el flashmob ’Jo sóc com tu’, que en aquesta ocasió anirà a càrrec del grup Germà Negre.

1 euro per evitar cadires buides

Una altra de les novetats d’aquestes Santes és en relació a l’accés al actes. Després de més d’un any de pandèmia, l’Ajuntament de Mataró ha provat amb diferents formats de reserva de localitats i amb l’excepció de la Fogonada de Sant Jordi, la mitjana d’’absentisme cultural’ ha estat d’entre el 20% i el 30%.

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, explica que per a Les Santes s’ha mirat de perfeccionar el sistema per evitar “el mal de la cadira buida” i també la picardia d’aquells que feien una reserva massiva d’entrades. Per als actes de festa major caldrà inscriure’s amb el DNI, només es podrà fer una reserva per espectacle i caldrà abonar un euro per confirmar la reserva.

A diferència d’activitats anteriors, no aconseguirà entrades el més ràpid, sinó que s’obrirà un període de prereserva i en aquells casos on la demanda superi l’oferta es farà un sorteig per adjudicar les entrades. En el conjunt de les activitats, es disposarà d’un mínim de 80.000 entrades, que podrien ser més si el Procicat flexibilitza les limitacions d’aforament.

També com a novetat, per a Les Santes les entrades es podran reservar tant de forma telemàtica com presència. Gomar explica que d’aquesta manera es vol trencar la “bretxa digital” que havia impossibilitat a molts ciutadans accedir als actes de cultura popular que s’han organitzat en els darrers mesos amb el format adaptat a la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport