Societat

Més de cinc mil contagis per tercer dia consecutiu

Un terç dels infectats per Covid, a la ciutat de Barcelona

Alguns hospitals tornen a restringir al mínim les visites

Catalunya va encadenar ahir tres dies consecutius amb més de 5.000 contagis diaris de coronavirus (5.700 comunicats les últimes 24 hores), sobretot entre la població jove. Un terç dels contagiats són de la ciutat de Barcelona. Tots els indicadors epidèmics estan disparats, en especial el risc de rebrot, que puja fins als 438 punts i els experts no dubten a dir que ja estem en una cinquena onada. De fet, la positivitat, és a dir, el percentatge de proves de diagnòstic de coronavirus que donen positiu, s’eleva al 10,90%, que és més del doble del 5% en el qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que l’epidèmia està en fase de control. El risc de rebrot, que al juny era del 0,96, ahir era del 2,07, una transmissió, doncs, descontrolada.

El fet que la població més jove és la que encara no està vacunada fa que sigui en aquesta franja on s’han disparat els contagis, però també hi influeix l’augment de la variant Delta –segons els experts, serà predominant la setmana que ve–, que s’encomana més. A tot això s’hi ha d’afegir la suavització de les restriccions i el fet que la gent ha començat a viatjar i a gaudir els viatges i l’oci d’estiu. Aquí s’ha de tenir en compte els efectes de la revetlla i el pont de quatre dies de Sant Joan i la sortida massiva a festes i concerts. Precisament ahir es va fer el festival de música Canet Rock, pel qual passaran 22.000 persones entre públic, sobretot joves, artistes i treballadors, que hauran de passar test d’antígens. Segons va informar ahir al vespre l’organització, dels 20.763 tests que es van fer ahir fins poc abans de l’inici dels concerts, només 151 persones van donar positiu.

A tot això ahir la patronal de l’oci nocturn, Fecasarm, va dir que el 40% dels locals no obriran la setmana vinent, per l’auge de contagis i, entre altres coses, perquè el govern no imposa que per entrar als locals s’hagi de passar test d’antígens.

Els experts alerten de la necessitat de “fugir dels grups de risc”, explicava ahir Enric Àlvarez, professor del grup computacional de sistemes complexos de la Politècnica (UPC). Àlvarez va vaticinar que “la setmana que ve serà clau per veure si disminueixen els contagis generats durant el pont de Sant Joan”. El físic va recordar que els efectes de la vacunació entre els joves no es notarà “fins d’aquí unes setmanes”.

De moment aquest augment brutal de contagis no es nota als hospitals –ahir hi havia 473 ingressats, dos menys que divendres– però sí als CAP, que estan a punt de saturar-se per l’allau de proves de PCR en un moment en què continuen vacunant. “Al final el sistema petarà”, va advertir en declaracions a TV3 el secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, que va criticar que s’estigui cobrint la sobrecàrrega “a còpia que el personal faci més hores”.

Alguns centres hospitalaris han començat ja a modificar el règim de visites als interns per culpa de l’augment dels contagis. A l’hospital Parc Taulí de Sabadell des d’ahir els ingressats només poden rebre la visita d’un familiar durant una hora al dia i sempre ha de ser la mateixa persona.

LA FRASE

La setmana que ve serà decisiva per veure si baixa l’efecte de Sant Joan; l’efecte vacunes trigarà més
Enric Àlvarez
físic grup comp. sis, complexOs

LA XIFRA

5.700
nous positius
es van notificar ahir; en tres dies s’han contagiat a casa nostra 12.573 persones

Tres milions de vacunes

Catalunya ha superat els tres milions de ciutadans vacunats amb la pauta completa, l’equivalent al 45,9% de la població major de setze anys, segons les dades difoses ahir pel Departament de Salut. En concret, hi ha 3.063.751 vacunats amb immunització completa. A 4.276.019 persones se’ls ha administrat una dosi (incloent-hi els de Jansen, que amb una sola punxada ja en tenen prou) i 2.757.739 porten dues dosis. En total, doncs, i des que va començar la campanya de vacunació, s’ha injectat més de set milions de dosis. Després de les convocatòries dels últims dies, ja hi ha un 15% de persones entre 30 i 34 anys amb una dosi, xifra que puja al 46,5% per als d’entre 35 i 40 i arriba al 63,5% per als d’entre 40 i 44 anys i al 72,6% fins als 49. El ritme s’accelera gràcies, entre d’altres, a les maratons sense cita prèvia. Ahir van ser sis. Un d’aquests llocs va ser el CAP Ramon Turró de Barcelona, on, segons va explicar la directora a TVw, Ester Julve, van posar en tot el matí unes mil dosis, sobretot a gent jove que hi va acudir en massa. Des de les cinc del matí hi va haver gent fent cua, molts interessats a poder estar vacunats per començar les vacances i poder viatjar amb els amics. S’hi van formar llargues cues des de la matinada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona