Societat

Tres camps de treball recuperen trinxeres i vestigis de la batalla de l’Ebre

Els municipis d’Amposta, Ascó i el Pinell de Brai acullen les excavacions

Tres camps de treball recuperen trinxeres i vestigis de la batalla de l’Ebre. El Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i la Fundació Escolta Josep Carol gestionen durant el juliol aquests camps de treball que tenen com a eix l’arqueologia en alguns dels espais del que va ser el combat més important de la Guerra Civil. Les excavacions es fan als municipis d’Amposta, Ascó i el Pinell de Brai. L’objectiu és recuperar trinxeres i vestigis d’aquests llocs històrics i iniciar-ne les tasques de rehabilitació. Aquesta activitat forma part del programa de camps de treball organitzat per la Direcció General de Joventut. Els camps s’adrecen a joves dels 14 als 17 anys. Comencen aquest divendres 9 de juliol, amb totes les places completes.

A Ascó hi participen 22 joves, al Pinell de Brai, 20 i a Amposta, 14. Segons fonts de la Generalitat, els camps suposen una oportunitat per donar a conèixer els fets de la batalla de l’Ebre i sensibilitzar els joves sobre la importància de la memòria democràtica gràcies al coneixement pràctic del mètode arqueològic.

El camp més veterà és La Lleva del Biberó, que arribarà a la quarta edició. Tindrà lloc al Pinell de Brai, a la Terra Alta, del 15 al 29 de juliol. El seu nom ret homenatge als prop de 30.000 joves cridats a files per combatre a la batalla de l’Ebre. En aquest camp es recuperen les trinxeres situades a la rodalia i es netegen i classifiquen els materials trobats, entre altres tasques.

Dos camps nous

Com a novetat, aquest 2021 s’incorporen a aquesta iniciativa dos camps més: un és ’Recuperem els nius de metralladora d’Amposta’, que es fa del 9 al 23 de juliol. Sota la supervisió d’un arqueòleg, els joves treballaran en la descoberta i la recuperació de les infraestructures defensives que conformen el conjunt de nius de metralladores.

El tercer camp s’anomena ’Descobrim les trinxeres del calvari d’Ascó’, que tindrà lloc del 10 al 24 de juliol.

Aquí s’ha plantejat recuperar una zona de trinxeres situada al Calvari d’Ascó, tocant a l’Ermita del Calvari, per tal de vincular-la a la ruta de senderisme GR-99, que hi passa a la vora, i on també s’hi troba el Búnquer dels Reguers, un dels espais històrics del COMEBE.

Segons la Generalitat, les dues noves propostes signifiquen l’inici de la recuperació d’aquests vestigis de la batalla i el punt de partida per a una futura senyalització com a espais de memòria de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, de la qual formen part els espais del COMEBE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona